Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Οι τρεις πονοκέφαλοι της Μέρκελ για τη συνάντηση με Πούτιν


Στη Γερμανία θα βρεθεί μεθαύριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά τι αναμένεται να συζητήσουν οι δύο ηγέτες, πουν δεν έχουν μέχρι τώρα, με δεδομένο ότι...
η Γερμανίδα καγκελάριος διανύει την τέταρτη θητεία και ο Ρώσος πρόεδρος την δεύτερη, αλλά κυρίως ότι θα μιλήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες;

Την προηγούμενη φορά η Μέρκελ επισκέφτηκε το τουριστικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα ήρθε η σειρά του Πούτιν να πάει σε ένα γραφικό πύργο του Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο.

Ο κατάλογος των θεμάτων για τα οποία θα μπορούσαν να συζητήσουν οι δύο ηγέτες είναι μακρύς. Για παράδειγμα, η ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ ή δηλητηρίαση πρώην Ρώσων κατασκόπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τρία βασικά κεφάλαια
Πάντως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατονόμασε τρία από αυτά: ο πόλεμος στη Συρία, η συνεχιζόμενη βία στην ανατολική Ουκρανία, ενεργειακά θέματα, και συγκεκριμένα ο αγωγός Nord Stream 2.

Η Σαμπίνε Φίτσερ, επικεφαλής ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (SWP), δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι οι συνομιλίες θα φέρουν κάποιο σημαντικό νέο. 

«Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε η ίδια στην Deutsche Welle. «Η Ρωσία έχει τις θέσεις της για τη Συρία, την Ουκρανία κι έντονο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση του Nord Stream 2 και θα συνεχίσει να επιδιώκει αυτούς τους στόχους».

Το μακελειό στην Ουκρανία
Η σύγκρουση στην Κριμαία της ανατολικής Ουκρανίας έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων από τότε που ξεκίνησε στις αρχές του 2014.

Τότε η προσάρτησης της χερσονήσου από τη Μόσχα προκάλεσε πυρετό στη Δύση και συνοδεύτηκε από νέες απειλές.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν μαζί με τους φιλορωσικούς αυτονομιστές, που ελέγχουν επί του παρόντος τις ανατολικές περιοχές.

Παράλληλα με τη Γαλλία, η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει σε μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών.

Ωστόσο, σε περισσότερο εντατικές συνομιλίες μπορεί να οδηγήσει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει σε κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν δεν φαίνεται να έχει διάθεση για συμβιβασμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί η Μέρκελ.

Ο εφιάλτης της Συρίας
Ακόμα πιο δύσκολο είναι να σημειώσουν πρόοδο οι συνομιλίες των δύο ηγετών για τον εμφύλιο στη Συρία.

Πάντως, φέρεται να ελπίζουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια τετραμερή διάσκεψη κορυφής στις 7 Σεπτεμβρίου, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν και στην οποία θα συμμετέχουν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία.

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: