Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Θέλουν ξενοδοχείο πάνω στα αρχαία


Πρόκειται για μια υπόθεση από αυτές που κρατάνε χρόνια και μπορούν να συμβούν μόνο στην Ελλάδα. Αφορά έναν κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με ιδιαίτερη συμβολική αξία που, όμως, ανήκει σε...
ιδιώτες, ένα οικόπεδο-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας, που κάποιοι ονειρεύονται να οικοδομηθεί, παρά τις αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις υπέρ της απαλλοτρίωσής του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), και μια διαχρονική ιστορία, στην οποία ενεπλάκησαν γνωστοί πολιτικοί και ονόματα που απασχόλησαν τη δημοσιότητα.

Η υπόθεση αφορά τον χώρο που βρισκόταν ο αρχαίος ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδoς, συνολικής έκτασης 1.390 τ.μ., ο οποίος βρίσκεται στον Αρδηττό, στην περιοχή του Μετς, δίπλα στον Ιλισό, επί των οδών Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κούτουλα και Κεφάλου. Ο ναός κατεδαφίστηκε το 1778 και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τείχους των Αθηνών γύρω από την Ακρόπολη. Ωστόσο, το 2014 ανακαλύφθηκε εκεί και ένας δεύτερος κλασικός ναός, αυτός του Παυσίλυπου Δία. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός από το 1960. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1964, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και έκτοτε ακολούθησαν διαδοχικές αποφάσεις υπέρ της απαλλοτρίωσης.

Κι όμως, μέχρι και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωτηρία αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη απόφαση απαλλοτρίωσης, η διευθύντρια της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Γ’ ΕΠΚΑ), Ελένη Μπάνου, με εισήγησή της τον περασμένο Μάιο ζητά την υπό όρους δόμηση του οικοπέδου. Δίνει έτσι ένα ανέλπιστο δώρο στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου, αψηφώντας το γεγονός ότι η Γ’ ΕΠΚΑ, έχοντας υπόψη όλα τα στοιχεία των αρχαιολογικών ερευνών, αλλά και την ιστορία του τόπου, είχε ευθύς εξαρχής τη θέση ότι ο χώρος πρέπει να απαλλοτριωθεί και να προστατευθεί.


Τάσος Σαραντής
* Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: