Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Το σχέδιο της κυβέρνησης με ταξικό και πολιτικό πρόσημο

Αποτέλεσμα εικόνας για Το σχέδιο της κυβέρνησης με ταξικό και πολιτικό πρόσημο
Tο πλαίσιο και το μήνυμα δόθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στην Σύρο και η κυβέρνηση βάζει ήδη το πρώτο ταξικό πρόσημο - και, μαζί και την πρώτη πολιτική διαχωριστική γραμμή - στον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής εποχής αλλά και της προεκλογικής της τακτικής...
Σ’ αυτόν το σχεδιασμό η πρώτη προτεραιότητα δίνεται στους «ανθρώπους του μόχθου και τους ανθρώπους της δουλειάς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός από το Νεώριο της Σύρου, και το πρώτο βήμα θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η άρση του καθεστώτος ζούγκλας στην αγορά εργασίας.

«Τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά των δικαιωμάτων, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημαίνει πορεία αντίστροφη. Ανοικοδόμηση της ποιοτικής εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας», δηλωσε ο Αλέξης Τσιπρας εξαγγέλλοντας ουσιαστικά και τις πρώτες μεταμνημονιακές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα εξειδικευτούν από τον ίδιον στην ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια επιλογή που αποτελεί ζήτημα ταυτοτικής και ιδεολογικής συνέπειας για την κυβέρνηση - εξ ου και η επισήμανση Τσίπρα: «Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε και ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής την επόμενη μέρα. Τους ανθρώπους του μόχθου και τους ανθρώπους της δουλειάς.»

Παράλληλα όμως πρόκειται και για μια επιλογή που, πολιτικά αποτυπώνει και δυο στρατηγικού χαρακτήρα πεποιθήσεις εντός της κυβέρνησης. Η πρώτη έχει να κάνει με το μεταμνημονιακό μοντέλο ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας, το οποίο το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στην ενίσχυση της εργασίας και στην υγειή επιχειρηματικότητα «που βλέπει τους εργαζόμενους ως asset και όχι ως αναλώσιμο, φθηνό δυναμικό», όπως λέει χαρακτηριστικά υπουργός του οικονομικού κύκλου.

Η δεύτερη πεποίθηση είναι πως στην δύσκολη πορεία προς τις εκλογές η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να αναδείξει σε όλα τα μέτωπα τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ πραγματικής προόδου και συντήρησης και μεταξύ του κοινωνικού και νεοφιλελεύθερου μοντέλου. «Τους επόμενους μήνες θα μετρηθούμε όλοι χωρίς μνημονιακές μάσκες και θα φανεί ποιοι όντως έδωσαν τη μάχη για την έξοδο από τα Μνημόνια και ποιοι είχαν βρει στην τρόικα το βολικό άλλοθι για την εφαρμογή των πιο σκληρών, και κοινωνικά άδικων, μέτρων λιτότητας», λέει ο ίδιος υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η αναφορά του πρωθυπουργού από την Σύρο πως οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας θα γίνουν «κόντρα σε πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται μια ατέλειωτη αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια... Και κόντρα και σε δυνάμεις κοινωνικές, κακομαθημένες από δεκαετίες φαυλότητας και διαπλοκής, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο και άρα και κέρδος, με την εργατική τάξη, τον κόσμο του μόχθου και της δουλειάς δεμένους χειροπόδαρα, καταδικασμένους σε μισθούς πείνας, και χωρίς δικαιώματα».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, άλλωστε, και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι δύο κινήσεις στις οποίες ήδη έχει τοποθετηθεί δημοσίως αρνητικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και, δη, ενώπιον ακροατηρίου βιομηχάνων. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θεωρεί πως οι σχετικές, λεπτομερείς πλέον, εξαγγελίες στην ΔΕΘ θα γυρίσουν την πολιτική ατζέντα υπέρ της και, βεβαίως, σκοπεύει να πιέσει ασφυκτικά την ΝΔ να πάρει σαφή και τελική θέση υπέρ ή κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο κατώτατος μισθός περικόπηκε το 2012 κατά 22% και κατά 32% για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, με βάση τις εως τώρα πληροφορίες, προβλέπει σταδιακή ενιίσχυση των κατώτατων αποδοχών με ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 4,5%, αρχής γενομένης από εφέτος και με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.

Για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα ανέβει εφέτος στα 510 ευρώ και θα φθάσει στα 608 ευρώ το 2022.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: