H υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα δεν ήχησε ευχάριστα σε ικανό τμήμα του αριστερού ακροατηρίου της κυβέρνησης. To παρασκήνιο, ωστόσο, αυτής της υπουργοποίησης, τα κριτήρια της επιλογής και η εμπλοκή του...
προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου δείχνουν ότι πρόκειται για κίνηση που υπηρετεί ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς και ανάγκες σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Στην πραγματικότητα, η ένταξη της Κατερίνας Παπακώστα στην κυβέρνηση πέραν του ήπιου ανοίγματος στην «λαϊκή, μετριοπαθή κεντροδεξιά», αποτελεί μια επιλογή «ειδικού σκοπού» στο πλαίσιο και της, σύνθετης και δύσκολης πλέον, συγκατοίκησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Επεξηγώντας ακριβώς αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τρία χαρακτηριστικά της νέας υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Το πρώτο είναι ότι η κυρία Παπακώστα είναι «εν ενεργεία βουλευτής» - γεγονός, που σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται στις 153 έδρες. Το δεύτερο είναι πως η πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν ανεξάρτητη έχει τηρήσει «θετική στάση στη συμφωνία των Πρεσπών» - άρα, προεξοφλείται και η θετική της ψήφος όταν η συμφωνία για το Μακεδονικό έρθει προς κύρωση στην Βουλή. Το τρίτο είναι πως διαγράφηκε από την Νέα Δημοκρατία «επειδή άσκησε κριτική στον βασικό εκφραστή της ακραίας πτέρυγας του κόμματος, τον Αδωνι Γεωργιάδη» - άρα, η συμμετοχή της στην κυβέρνηση στέλνει ευκρινή μηνύματα στους μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους αναδεικνύοντας ντε φάκτο την ακροδεξιά στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πέραν τούτων, ο Πάνος Καμμένος φρόντισε με την δημόσια συνάντηση μαζί της να στείλει το μήνυμα πως, κατά βάση, η Κατερίνα Παπακώστα συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ, ενώ η υπουργοποιησή της δεν είναι άσχετη και με την νέα συμφωνία που φέρεται να έχει διαμορφωθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας οι ΑΝΕΛ αύξησαν την εκπροσώπησή τους στο κυβερνητικό σχήμα στα επτά μέλη από τα έξι, ενώ η συμμετοχή και της κυρίας Παπακώστα ανεβάζει αυτόν τον αριθμό στα οκτώ. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος αποδέχθηκε την προώθηση στελεχών του με μετριοπαθή προσέγγιση, που δεν έχουν σκληρή θέση στο Μακεδονικό, όπως η νέα υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη – γεγονός, το οποίο ενισχύει και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς για ενδεχόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η αποδοχή από τον υπουργό Αμυνας της κυβερνητικής «μετάθεσης» της πρώην υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, που έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, και την αντικατάστασή της από την έως τώρα διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου.
Στις κινήσεις αυτές, πρέπει να προστεθεί και η προοπτική επίσημης ανακοίνωσης συνεργασίας των ΑΝΕΛ με την κίνηση ΝΕΟ (Νέα Ελληνική Ορμή) που έχει ιδρύσει η Κατερίνα Παπακώστα – μια προοπτική, που εντάσσεται στην προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να διευρύνει τις συμμαχίες και τις αναφορές του στο λιγότερο σκληρό και πιο μετριοπαθές δεξιό ακροατήριο, προσβλέποντας βεβαίως στην εκλογική επιβίωση των ΑΝΕΛ που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά και τις εξελίξεις στο Μακεδονικό. Την προσπάθεια αυτή φαίνεται διατεθειμένος να διευκολύνει και ο πρωθυπουργός, προσβλέποντας από την πλευρά του σε «στεγανοποίηση» της κυβερνητικής συνοχής και σε ευνοϊκούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή.
Όλα αυτά σκιαγραφήθηκαν εμμέσως πλην σαφώς και από τον νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος σήμερα επέλεξε να προσδώσει στην υπουργοποίηση Παπακώστα τον χαρακτηρισμό «κάτι ιδιαίτερο».
«Στην πολιτική ζωή αυτή τη στιγμή ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στον Real FM προσθέτοντας: «Θεωρώ τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της κυρίας Παπακώστα σε απόλυτα θετική κατεύθυνση γύρω από αυτό το θέμα. Άρα, θα έλεγε κανείς, απομονώνοντας και μόνο αυτό το ζήτημα ότι μπορεί να δικαιολογήσει την αξιοποίησή της σε αυτή τη θέση, γνωρίζοντας, παράλληλα, και τις αποστάσεις που έχει πάρει από τη ΝΔ για πολύ συγκεκριμένα θέματα».
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου