«Μαύρη» επέτειος σήμερα από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους με τους κατοίκους να περιμένουν απαντήσεις και...
να προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια κάποια κανονικότητα.
Η επόμενη μέρα ήταν γεμάτη από στάχτη, ερείπια, εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια και καμένα αυτοκίνητα, αλλά και ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης να ξεδιπλώνεται χάρη σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που θέλησαν να βοηθήσουν.
«Σας παρακαλώ, μη μας ξεχάσετε» είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» μία από τους κάτοικους, που προσπάθουν μα περισώσουν από τα αποκαϊδια το μέλλον τους. Οι τέσσερις λέξεις «κηδεία, αϋπνία, ανοικοδόμηση και ζωή» περιγράφουν την κατάσταση, που αποτύπωσε η εφημερίδα μας σε πρόσφατο οδοιπορικό στα καμένα.
Στη δικαιοσύνη
Ένα μήνα μετά την τραγωδία σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς αλλά και τις ευθύνες των αρμόδιων στο πλαίσιο της οποίας εισαγγελείς πραγματοποίησαν αυτοψία στο Μάτι και έχουν καταθέσει πάνω από 35 μάρτυρες.
Προχθές κατατέθηκε στον εισαγγελέα πόρισμα τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από δύο οικογένειες θυμάτων, ο οποίος έκανε λόγο για «εγκληματικά λάθη», ενώ αναμένεται το πόρισμα από τον πυραγό της Πυροσβεστικής τον οποίο έχουν ορίσει ως πραγματογνώμονα οι εισαγγελείς Ηλ. Ζαγοραίος και Β. Γνεσούλη.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, η οποία έχασε όλη της την οικογένεια. Η αγωγή στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και εναντίον των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, της Ρένας Δούρου και του Ηλία Ψινάκη, των τέως γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, τέως αρχηγό του Π.Σ, Σωτήρη Ταρζούδη, και τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα.
Η πρώτη μήνυση για τη φωτιά κατατέθηκε από τον απόστρατο του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτη Σταμάτη. Ακολούθησαν αυτές του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, και της επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου,στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Πρώτες κατεδαφίσεις
Στις 20 Αυγούστου ξεκίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις κτισμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. Τα πρώτα τέσσερα «κόκκινα» σπίτια που κατεδαφίστηκαν δεν αποτελούν αυθαίρετα και οι μπουλντόζες μπήκαν με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.
Από σήμερα πιστοποιημένη εταιρεία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών και την εναπόθεση τους σε πιστοποιημένα σημεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως, όπως έγραψε δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» κάτοικοι της περιοχής τόνισαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για το εάν θα πρέπει να φορούν προστατευτικά γάντια και μάσκες όταν κάνουν εργασίες στα σπίτια τους, ούτε τους έχουν διανεμηθεί αυτά τα είδη από κάποιο φορέα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη τους γενική συνέλευση κάτοικοι στο Μάτι ζήτησαν άμεσα από την πολιτεία μεταξύ άλλων τα εξής: έλεγχο της μόλυνσης του περιβάλλοντος, μελέτη και εκτέλεση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία και τη στήριξη του εδάφους του παραλιακού χωματόδρομου, καθώς και υλοτόμηση και απομάκρυνση των καμένων δέντρων. Η αγωνία κινητοποίησε τους κατοίκους του Νέου Βουτζά που συγκρότησαν επιτροπή.
Αιτήσεις για το επίδομα
Στο μεταξύ συνεχίζεται η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με την προθεσμία υποβολής να λήγει στις 30 Οκτωβρίου.
Συνολικά έχουν κατατεθεί 4.239 αιτήσεις από τις οποίες οποίων οι 1.433 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 1.707 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 622 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 475 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ωράριο λειτουργίας των τεσσάρων κέντρων αιτήσεων στους τρεις προαναφερθέντες δήμους και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το εξής: Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 8:00 π.μ έως τις 17:00 μ.μ. και Σάββατο από τις 9:00 π.μ έως τις 17:00 μ.μ.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου