Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Και ακροδεξιές κορώνες και «κατά του διχασμού»;


Mια φράση του πρωθυπουργού χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε απ’ ευθείας στην αχίλλειο πτέρνα της Νέας Δημοκρατίας. ´Ηταν η φράση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως στόχο «να μην παλινορθωθεί αυτό το υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού στο οποίο έχει μεταμορφωθεί η ΝΔ»...


H αντίδραση της Πειραιώς ήταν ακαριαία και πολεμική, η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ως «αμετανόητο, που προσπάθησε και σήμερα να διχάσει», και τα φιλικά προς την ηγεσία της ΝΔ μέσα εξαπέλυσαν μύδρους κατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για «ρητορεία του διχασμού» «εμφυλιοπολεμικά διλήμματα» και επαναφορά του συνθήματος «ή εμείς ή αυτοί».


Πρόκειται για μια αντίδραση προφανώς προσαρμοσμένη στις σκληρές συνθήκες πόλωσης που διαμορφώνονται εν όψει εκλογών, πρόκειται όμως και για μια αντίδραση που καταδεικνύει τα εσωτερικά αδιέξοδα που δημιουργεί εντός της ΝΔ η επικυριαρχία της ακροδεξιάς πτέρυγας και της γραμμής Σαμαρά – Γεωργιάδη.

Οι καταγγελίες κατά της κυβέρνησης περί διχαστικής ρητορικής, επί της ουσίας, δεν είναι παρά η επιθετική άμυνα της ΝΔ απέναντι στην ανάδειξη της ακροδεξιάς μετατόπισης του κόμματος – μιας μετατόπισης, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδεχομένως δεν επέλεξε αλλά δεν έπραξε, ή δεν μπορεί να πράξει, και τίποτα για να την αποτρέψει.

Η «διαφοροποίηση» Μητσοτάκη

Οι πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι το τελευταίο, σχεδόν παραλληρηματικό κρεσέντο του διδύμου Γεωργιάδη – Βορίδη, με κορυφαίο το αίτημα του τελευταίου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να παρέμβει στο κράτος και τους θεσμούς» προκειμένου να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία η αριστερά, σήμανε συναγερμό για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ. Στο ηγετικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται μεν ότι η σκληρή ατζέντα του σαμαρικού μπλοκ και των προερχόμενων εκ του ΛΑΟΣ ´Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη έχει θωρακίσει το κόμμα εκ δεξιών, αλλά πλέον συνιστά απειλή για το πιο μετριοπαθές ακροατήριο που επιχειρεί να προσεγγίσει η ΝΔ και το οποίο της είναι απαραίτητο για την εκλογική αυτοδυναμία.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει διακριτή διαφοροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος – εξ ου και η απόρριψη από τον ίδιο των προσκλητηρίων για «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» στη συνέντευξη που έδωσε στα «Νέα», εξ ου επίσης και η έμμεση αποκήρυξη του σκληρού δεξιού παρελθόντος της παράταξης στην ίδια συνέντευξη.

«Η Ν.Δ. έχει διδαχθεί από τα λάθη της και δεν προτίθεται να τα επαναλάβει. Είναι η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη που διεκδικεί ξανά τη διακυβέρνηση όχι για να διχάσει, αλλά να ενώσει τους έλληνες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια αναφορά που από αρκετά στελέχη της ΝΔ ερμηνεύεται και ως έμμεση αποκήρυξη των θέσεων Βορίδη.

Το εάν πρόκειται για ουσιαστική διαφοροποίηση ή εάν απλώς στη ΝΔ μοιράζουν ρόλους μετριοπαθών και ακραίων παραμένει ζητούμενο. Ακόμη όμως κι εάν οι αποστάσεις Μητσοτάκη είναι ειλικρινείς, ουδέν αντίκρυσμα έχουν μέχρι στιγμής στη συνολική στρατηγική του κόμματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Μάκης Βορίδης έχουν αποκρούσει κάθετα όλες τις, άμεσες και έμμεσες, συστάσεις του προεδρικού επιτελείου να κατεβάσουν τους τόνους, και η ατζέντα που χαράσσουν κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Στην πράξη, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει όμηρος της σαμαρικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κόμματός του από την μία πλευρά, και της στρατηγικής συμμαχίας του με τον αντιπρόεδρο Γεωργιάδη από την άλλη – μιας συμμαχίας, που πέραν των άλλων φαίνεται να τον εγκλωβίζει και στις επιλογές του εν όψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Πηγές με γνώση των διεργασιών στη ΝΔ επισημαίνουν ότι σε αυτόν εγκλωβισμό οφείλεται εν μέρει και η θολή θέση που εξακολουθεί να εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την επιλογή και στήριξη των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εδώ η κεντρική θέση φέρεται να είναι πως η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα σε τοπικό επίπεδο, διότι το «χρίσμα» αποτελεί παλαιοκομματικό εργαλείο που δεν εκφράζει την ηγεσία του κόμματος. Την ίδια ώρα ωστόσο ο υπεύθυνος της εκλογικής επιτροπής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί «στήριξη» κατά περίπτωση σε υποψηφίους δημάρχους μεγάλων ή μικρότερων πόλεων, ενώ μιλά και για «συγκροτημένη» πολιτική έκφραση του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές.

Το ποια ακριβώς είναι η απόσταση ανάμεσα στο «χρίσμα» και τη «στήριξη» μένει να φανεί στην πράξη, πίσω από το θολό τοπίο ωστόσο φαίνεται να κρύβεται κατά έγκυρες πληροφορίες και η επιμονή του ακροδεξιού άξονα της ΝΔ στην προώθηση συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων. Μια εξ αυτών, δε, φέρεται να είναι και εκείνη του Γιώργου Πατούλη για τον δήμο Αθηναίων, την οποία υποστηρίζει ενθέρμως ο ´Αδωνις Γεωργιάδης ανεξαρτήτως του εάν θα είναι ή δεν θα είναι τελικά υποψήφιος και ο Κώστας Μπακογιάννης…

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: