Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Η ώρα του ανασχηματισμού


Θέμα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός μετά την εκλογή Σκουρλέτη στην θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ  - μια εκλογή, που «απελευθερώνει» το πρώτο τη τάξει υπουργείο, εκείνο των Εσωτερικών, και διαμορφώνει ντε φάκτο στοιχεία ριζικής, έως και δομικής ανανέωσης στο κυβερνητικό σχήμα...


Πρόκειται για στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σ’ έναν «σαρωτικό» ανασχηματισμό, εάν δεν υπήρχαν τρία πρόσωπα στην κυβέρνηση που– για διαφορετικούς λόγους το καθένα –θεωρούνται κομβικά και αμετακίνητα: Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.


Οι «ρυθμιστές» κι οι «αμετακίνητοι»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ποντάρει στην ισχυρή επιρροή του στο κόμμα ως επικεφαλής της ομάδας των 53, έπαιξε ρόλο στην ανάδειξη Σκουρλέτη στην θέση του Γραμματέα, υπερασπίζεται την ενίσχυση του αριστερού προφίλ τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης και βλέπει επιφυλακτικά, έως και αρνητικά, το άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Ο Πάνος Καμμένος, παρά την όλο και μεγαλύτερη απόσταση που τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ρυθμιστής των κυβερνητικών συσχετισμών ως ο πρόεδρος των συγκυβερνώνων ΑΝΕΛ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεσμεύτηκε στον πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους την κυβέρνηση – ήτοι μέχρι τις εκλογές όποτε κι εάν γίνουν αυτές – ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Μακεδονικό. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν να έχει επαναβεβαιωθεί η αναλογική συμμετοχή των εκπροσώπων των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, ενώ θα θεωρηθεί έκπληξη εάν ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος συναινέσει σε αλλαγή του υπουργικού του χαρτοφυλακίου.

Ο Νίκος Κοτζιάς θεωρείται απίθανο να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών, με δεδομένα και τα μεγάλα ανοιχτά διπλωματικά μέτωπα. Ο ίδιος πιστώνεται την συμφωνία για το Μακεδονικό παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, από ορισμένες ωστόσο πλευρές χρεώνεται και «υπερβολικούς» χειρισμούς στην υπόθεση των ελληνορωσικών σχέσεων. Ενδοκυβερνητικά δεν ήχησε θετικά η ανακοίνωση μετά την τραγωδία στο Μάτι με την οποία η κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» της οποίας ηγείται ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτηριζόταν ως «συγκυβερνώσσα Κίνηση», ενώ προβληματισμούς έχουν προκαλέσει και οι πληροφορίες για πιθανή αυτόνομη κάθοδό της στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πέραν των τριών αυτών υπουργών, εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες έχει και οποιαδήποτε μετακίνηση των υπουργών Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και Χριστόφορου Βερναρδάκη, Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, Διοικητικής Aνασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η μετακίνηση Παππά

Από εκεί και πέρα ωστόσο όλα είναι ανοιχτά και η ανασυγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος θα ξεκινήσει από το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Με δεδομένη την επιρροή του στην εσωκομματική προεδρική πλειοψηφία, την στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό και το ενωτικό προφίλ του, επικρατέστερος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες ο Νίκος Παππάς, με παράλληλη αναβάθμιση του Λευτέρη Κρέτσου στην θέση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Νίκος Παππάς είναι σταθερός υπέρμαχος της προσέγγισης με την κεντροαριστερά και θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να συντονίσει το δύσκολο εγχείρημα της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης – ευρωεκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών – του 2019.

Επίσης τις τελευταίες ώρες έχουν ενισχυθεί τα σενάρια για αποχώρηση από την κυβέρνηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, καθώς το μπλακ άουτ στην Ύδρα επανέφερε τους προβληματισμούς αρκετών στελεχών για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου υπουργείου. Οι διαφωνίες μεταξύ Κοντονή – Παπαγγελόπουλου καθιστούν πιθανό σενάριο και την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ισχυρό είναι και το σενάριο αντικατάστασης του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον νυν υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ο διάδοχος του Τόσκα

Κρίσιμο κρίκο του ανασχηματισμού αποτελεί και η πλήρωση της θέσης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα. Τα ονόματα του Δημήτρη Βίτσα και του Θοδωρή Δρίτσα βρίσκονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο, ενώ συζητείται και η εναλλακτική του νυν αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Στην Κουμουνδούρου αρκετά είναι τα στελέχη που θα προτιμούσαν εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο στη συγκεκριμένη θέση, από ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους ωστόσο αναγνωρίζεται πως μια τέτοια επιλογή θα έδινε νέα τροφή στις αιτιάσεις της ΝΔ για «δυσανεξία» του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια.

Ισχυρό είναι και το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος έχει ισχυρή επιρροή στο κόμμα και τη στήριξη τόσο του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση όσο και του Πάνου Σκουρλέτη. Ο ίδιος ήταν πάντως αρκούντως αιχμηρός κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου τόνισε ότι το κόμμα έχει πληγεί από τον κυβερνητισμό.
Στην κυβέρνηση αναμένεται να μπει και ο, πρώην πλέον, Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, ενώ ως προς την κεντροαριστερή και κεντρώα διεύρυνση πηγές με γνώση των διεργασιών δεν αποκλείουν πρωτοβουλίες-έκπληξη από τον πρωθυπουργό. Πιθανοί προς υπουργοποίηση, πάντως, εξακολουθούν να θεωρούνται τόσο η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την κεντροαριστερά, όσο και η Κατερίνα Παπακώστα από την κεντροδεξιά.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: