«Η κρίση ήταν αναπόφευκτη, η φωτιά συνεχίζει να καίει» (καθ. Αϋκουτ Λέντζερ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (στμ: ομώνυμο τουρκικό πανεπιστήμιο με έδρα την Σμύρνη)
«Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομία εξαρτάται από...
το εξωτερικό» (Εμρε Τιφτίκ, Οικονομικό Ινστιτούτο)
«Η εξουσία συμπεριφέρεται αντίθετα ακόμη και από την ίδια την ηθική του καπιταλισμού» (καθ. Ιτζετίν Οντέρ, Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης)
«Από ότι φαίνεται, θα υπάρξει ακόμη περισσότερη ανεργία και ακόμη περισσότερη φτώχεια» (Εφημερίδα της αριστεράς Εβρανσέ)
Η δημοσιονομική καταιγίδα κρατά καλά ακόμη παρά το ότι η ελεύθερη πτώση της αξίας της τουκρικής λίρας φαίνεται να επιβραδύνεται. Ωστόσο το τουρκικό νόμισμα έχασε περίπου το 50% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα.
Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της θέλουν να περάσουν, μέσω των φιλικών ΜΜΕ, την άποψη ότι «οι ΗΠΑ ή και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος και κάποιες φορές ο σιωνισμός ή και τα αόρατα χέρια των Εβραίων και των Χριστιανών έχουν κυρήξει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία δεν παύει να αναπτύσσεται και να απειλεί τα συμφέροντα των ισχυρών». Οι κυβερνητικές εφημερίδες, δε, δεν δημοσιεύουν τίποτα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και για την καταστροφική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Προτιμούν να προπαγανδίζουν φήμες κατά τις οποίες το σύνολο των πολιτών πωλούν τα δολάρια και τα ευρώ τους για να στηρίξουν την κυβέρνηση και την τουρκική λίρα. «Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε το αμερικανικό δολάριο», δήλωσε την Τετάρτη ο γαμπρός του Προέδρου, που είναι υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Η παντοδύναμη κυβέρνηση του Προέδρου θα μπορούσε να βρεί δικαιολογία για τις «τρέχουσες δυσκολίες»: Ο Αμερικανός πάστορας Μπρούνσον, φυλακισμένος και κατηγορούμενος από την τουρκική δικαιοσύνη για κατασκοπεία, τρομοκρατία και συμμετοχή στην σέχτα του Φετουλάχ Γκιουλέν (όλα στο πρόγραμμα!) έχει διαταράξει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Ουάσιγκτον απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του και τουλάχιστον τριών Τούρκων πολιτών που κρατούνται επίσης και που δούλευαν στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία, αλλά η Άγκυρα αρνείται. Έτσι ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε οικονομικές αλλά και πολιτικές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του ψεύτικου Σουλτάνου. Η απάντηση ήρθε αμέσως: Ο Ερντογάν διέταξε μποϊκοτάζ των αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων. Απέφυγε το ποντίκι το βουνό, λέει μια τουρκική παροιμία.
Ο Ερντογάν, κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, είχε υποσχεθεί ότι το νέο προεδρικό καθεστώς θα μπορούσε να αντιδράσει άμεσα προς επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Όμως η προεδρική γραφειοκρατία είναι εντελώς μπλοκαρισμένη και αποτρελαμένη εδώ και δέκα μέρες χωρίς να κουνάει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι. Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούσε να παρέμβει, καθώς δεν διαθέτει αρκετό ξένο συνάλλαγμα και ο Πρόεδρος δεν ήθελε να αλλάξει τα επιτόκια.
Η τουρκική οικονομία είναι βασισμένη στον κατασκευαστικό τομέα. Η βιομηχανία έχει πάψει εδώ και καιρό να παράγει. Υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 νέα και κενά διαμερίσματα μόνο στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία περιμένουν αγοραστές. Η τουρκική οικονομία βασιζόταν κυρίως σε ζεστό χρήμα από τις χώρες του Κόλπου. Όμως οι πολιτικές επιλογές του Ερντογάν απομόνωσαν την Άγκυρα από την Μέση Ανατολή. Σήμερα μόνο το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία.
Η γεωργία είναι σε κρίση. Η Τουρκία, μια χώρα στο παρελθόν αυτάρκης σε διατροφικά προϊόντα, είναι πλέον αναγκασμένη να εισάγει για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε αυτόν τον τομέα.
Κατά τον Ερντογάν, οι ΗΠΑ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την κρίση, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των εκπροσώπων και των αναλυτών της αντιπολίτευσης, όπως και οι ξένοι ειδικοί, διαβεβαιώνουν ότι οι εθνικιστικές, κατασταλτικές και αυθαίρετες πολιτικές του Ερντογάν στην Τουρκία και στην γύρω περιοχή είναι που προκάλεσαν αυτή την οικονομικό - πολιτική κρίση που κρατά ακόμη. Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τον πανικό, όμως οι Τούρκοι πολίτες έχουν ήδη αποσύρει τα χρήματά τους (λίρες και ξένα νομίσματα) από τις τράπεζες.
Η πρόκληση του εθνικιστικού και αντιαμερικανικού αισθήματος που επιχειρεί το Παλάτι, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ενισχύσει την αξία της τουρκικής λίρας. Ορισμένοι σύμβουλοι του Προέδρου, διανοούμενοι τρίτης διαλογής, πρότειναν το κλείσιμο της αμερικανικής στρατιωτικής βάση στο Ιντσιρλίκ στον νότο. Περισσότεροι αρθρογράφοι κυβερνητικών ΜΜΕ ζητούν να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα προσεγγίζει εμφανώς την Μόσχα. Όμως αυτές οι δυο πρωτεύουσες δεν έχουν την ίδια θέση για την κατάσταση στην Συρία.
Ο αντιμερικανισμός της τουρκικής ισλαμιστικής δεξιάς δεν έχει καμία σχέση με τον αντιιμπεριαλισμό, καθώς αυτοί οι ίδιοι ισλαμιστές, που σήμερα είναι στην εξουσία, επιτίθεντο στους επαναστατικούς νέους που διαμαρτύρονταν τα χρόνια του ’60 και του ’70 ενάντια στην επίσκεψη του 6ου αμερικανικού στόλου στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, συμπρόεδρος του αμερικανικού σχεδίου για την Μεγάλη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η Ουάσιγκτον είναι στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας.
Το μίσος για τις ΗΠΑ στην Τουρκία ξεκίνησε όταν η Ουάσιγκτον στρατιωτικά και πολιτικά στήριξε τους Κούρδους στην Συρία, οι οποίοι μάχονταν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Το σύνολο των Κούρδων της Μέσης Ανατολής, με εξαίρεση τον Μπαρζάνι στο βόρειο Ιράκ, αντιμετωπίζονται από την Άγκυρα ως αποσχιστές τρομοκράτες.
Το μαύρο χιούμορ είναι καθημερινότητα: Οι υποστηρικτές του Ερντογάν καίνε δολάρια σε δημόσιους χώρους για να αποδείξουν τον πατριωτισμό τους. Πρόκειται πάντα για ψεύτικα δολάρια. Κάποιοι γίνονται ακόμη πιο κακοήθεις. Σπάνε μέχρι πλήρους διάλυσης, πάντα σε δημόσιους χώρους και μπροστά στις κάμερες των κυβερνητικών ΜΜΕ, τα iPhone τους αφότου ο Πρόεδρός τους απαίτησε το μποϊκοτάρισμα των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων.
Η αδυναμία αν όχι η ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης, που είναι ανίκανη να παράξει μια εναλλακτική λύση στην τρέχουσα κρίση, ενισχύει ακόμη περισσότερο την εξουσία του Παλατιού. Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, η υποτιθέμενη αντιπολίτευση, με την εξαίρεση του αριστερού και κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), έχουν ταχθεί πίσω από τον Ερντογάν στο όνομα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα για την άμυνα των δημοσιονομικών συμφερόντων της μητέρας πατρίδας!
Η δημοσιονομική κρίση δεν είναι το αποτέλεσμα των διπλωματικών κρίσεων με την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, την Μόσχα, την Δαμασκό, την Βαγδάτη και άλλες… Πρέπει σε αυτά να προσθέσουμε τις ασυνέπειες στην εσωτερική πολιτική του Ερντογάν. Την έλλειψη Κράτους Δικαίου, διαχωρισμού των εξουσιών, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την παραβίαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την βίαιη καταστολή όλων των αντιπάλων κλπ.
Ραγκίπ Ντουράν
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου