Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Η ώρα των πολιτικών αρχηγών [LIVE]

Στην «αρένα» της Ολομέλειας για δεύτερη ημέρα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τους πολιτικούς αρχηγούς να ετοιμάζονται για μια ακόμη εκρηκτική συνεδρίαση.
Στις τρεις θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των αρχηγών, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις έξι το απόγευμα.
Δείτε...
Live τη συνεδρίαση

«Οι πιο πιστοί υπηρέτες του κεφαλαίου»


Μητσοτάκης πρωθυπουργός το... 2017

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, στα όσα δήλωσε χθες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού είπε χαρακτηριστικά «κάνατε μια αναφορά στον κ. Σαμαρά. Με αυτό κοιμάστε και ξυπνάτε κάθε μέρα Με τον Αντώνη Σαμαρά, που έβαλε ψηλά τον πήχη της χώρας. Δεν τον φθάνετε όμως. Χοροπηδάτε, αλλά δεν θα τον φτάσετε, και το θέαμα είναι κωμικό»
«Κάνατε μια αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας μην τον ακούς γιατί δεν θα γίνεις πρωθυπουργός. Αυτό είναι συμβουλή ή απειλή; Μην μας απειλείτε. Τις ελληνικές κυβερνήσεις τις εκλέγει ο ελληνικός λαός ακόμα και όταν κάνουν λάθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την 'Ανοιξη του 2017 έξω και πέρα από τις απειλές» δήλωσε στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι η... γραμμή της Συγγρού είναι «εκλογές εδώ και τώρα».
Η αναφορά αυτή του κ. Σταμάτη προκάλεσε αίσθηση ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι το ανώτατο όριο ζωής της σημερινής κυβέρνησης είναι μέχρι την 'Ανοιξη του 2017 και μέχρι τότε θα έχει γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Παρένθεση οκταετίας»

«Η αριστερή παρένθεση πάει για παρένθεση οκταετίας» είπε ο Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, ενώ κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα».
Ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα και πρόσθεσε ότι μια καινούργια σελίδα για την χώρα.
Ο κ. Παππάς είπε ότι αν κάτι μένει από την συζήτηση αυτή είναι «το απύθμενο θράσος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αυτό θα είναι το πολιτικό γεγονός, που θα την χαρακτηρίζει» διότι - όπως σημείωσε - ορισμένοι νομίζουν ότι «εμείς θα αφήσουμε να ξεχάσει ο ελληνικός λαός όχι τις προθέσεις τους, τις δεσμεύσεις τους, τις υπογραφές τους το τι είχαν δεσμευτεί στην πέμπτη αξιολόγηση, τα 20 δις παραπάνω μέτρα».
Υπογράμμισε ότι η Αντιπολίτευση, κινείται με την κληρονομιά του κ. Σαμαρά, όχι μόνον την κληρονομιά της ακροδεξιάς, αλλά την γραμμή της «αριστερής παρένθεσης και του success story» η οποία - όπως ανέφερε ο κ. Παππάς επικαλούμενος αναφορά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη - «μάθαμε πριν από λίγο ότι ξεχείλωσε ακόμη περισσότερο και πάει λέει για τον Απρίλιο του 2017».

Σε ήρεμο κλίμα

Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια πραγματοποιείται σε πιο ήπιο κλίμα σε σχέση με τα όσα συνέβησαν το Σάββατο, ενώ δεν είναι λίγες οι τροπολογίες και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που κατατίθενται.
Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάζει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τις ρυθμίσεις για έμμεση φορολογία.
«Όσοι κατήγγειλαν τόσα χρόνια και έλεγαν ότι είναι πατριωτισμός να παίζεις νταούλια και να χορεύουν οι αγορές, θα περίμενα να πουν, έστω ένας από αυτούς ότι αυτό που κάνει είναι αυτό που έβριζε. Ότι πλανήθηκε. Ότι είπε ψέμματα. Δεν λέτε τίποτα» είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης.
Χαρακτήρισε το σύνολο της Αριστεράς «οπορτουνιστές» και σημείωσε ότι «κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις θέσεις. Έχετε στην πλάτη τον Βελουχιώτη και τον Λένιν και κάνετε ότι χρειάζετε για να μείνετε στη θέση σας. Είναι καλό αυτό που συμβαίνει. Γιατί ο τόπος θα τελειώνει μια και καλή με την Αριστερά και με τον λαϊκισμό».
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, άσκησε κριτική λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες ασφυξίας, ενώ εκτίμησε ότι «δεν γυρίζουμε σελίδα, δεν βλέπουμε το φως της ανάπτυξης. Σερνόμαστε στο σκοτάδι. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Ανασυγκροτούμε την μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη». 
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ εισήγηση έκανε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος, μετά τις ειρωνίες προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντάς του πως έχει προσωπικό χρέος. «Πίστεψε ότι ένας λαός ενωμένος μπορεί να απαιτεί και να κερδίζει ενώ διχασμένος επαιεί και χάνει. Έστω και τώρα μάζεψε τα κομμάτια και τα θρύψαλα της χώρας, ένωσε τον κόσμο που πιστεύει στην Ευρώπη. Να βρει η χώρα τον δρόμο προς το ξέφωτο. Αλλιώς φοβάμαι ότι η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί σου και η χώρα θα οδηγηθεί στην καταστροφή». είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Γκιόκας, επιτέθηκε στην σοσιαλδημοκρατία εν γένει τονίζοντας ότι «πάντα εξαπατούσε τον λαό».
Στάθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων υπογραμμίζοντας ότι τις συνέπειες θα τις ζήσει ο λαός τα επόμενα χρόνια, και συμπλήρωσε «συνεχίζετε την ίδια πολιτική με τους προηγούμενους. Εξαπατάτε τον κόσμο για να κρύψετε μια βαριά μνημονιακή πολιτική.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτό που θα κάνετε είναι να δώσετε ψίχουλα στην ακράια φτώχεια και να το  βαφτίσετε αυτό αξιοπρέπεια. Ο κόφτης αποτελεί ένα μνημόνιο διαρκείας και θα εκβιάζει τον λαό σαν δαμόκλειο σπάθη».
Στο άρθρο 106, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ στάθηκε κυρίως ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι δηλωνοντας «Τι σόι ηθικό πλεονέκτημα είναι να παίρνεις ψήφο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και να τους επιστρέφεις έναν φουσκωμένο λογαριασμό;».
«Κατηγορούσατε το Ποτάμι ως κόμμα εργολάβων και τώρα με μια διάταξη τους μειώνετε τα πρόστιμα εσείς» συνέχισε και άσκησε κριτική για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων  μιλώντας για αποικιακούς όρους.
«Ο ένας υπουργός πονάει, ο άλλος κλαίει, ο άλλος δακρύζει. Είναι η αξιοπιστία, ηλίθιε. Για να παραφράσω μια γνωστή ρήση» είπε ο κ. Μαυρωτάς.

Επενδύσατε στην αποτυχία

Απαντώντας η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, δήλωσε ότι «η κατάληψη της εξουσίας που επιχείρησαν ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ επένδυσε στην αποτυχία. Αλλά κατέρρευσε. Η τριλογία όμως θα κρατήσει για καιρό». 
Κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως τα προηγούμενα χρόνια δεν σχεδίασαν τίποτα για την ακραία φτώχεια εκτός από τα Εφάπαξ 500 ευρώ του 2014 προσθέτοντας ότι «εμείς σε 3000 άνθρωπους με κάρτα αλληλεγγύης δίνουμε χρήματα μηνιαίως. Ριζοσπαστικό και μοναδικό μέτρο σε όλη την Ευρώπη. Σε 25.000 οικογένειες δίνουμε επιδότηση ενοικίου. Επανασύνδεση ηλεκτρικού, δωρεάν φάρμακα μετά τον νόμο του υπουργείου Υγειας, δδωρεάν νερό από την ΕΥΔΑΠ, δωρεάν τρόφιμα.. Σε αυτούς που εσείς δώσατε μια φορά λεφτά. Αυτά αντικατέστησαν τις σακούλες και τα συσσίτια.» 
«Όλες οι δράσεις μας πριμοδοτούν την οικονομία. Έτσι θα συνεχίσουμε, με σχέδιο και στόχο την ένταξη στην εργασία και την κοινωνία» είπε η Θεανώ Φωτίου.

«Η ΝΔ σε στρατηγικό αδιέξοδο»

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για νεοφιλελεύθερο αντικοινωνικό λαϊκισμό που την οδηγεί σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων Δημόσιας Περιουσίας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ έκανε λόγο για συμφωνίες που κλείνει σήμερα η Ελλάδα και γίνεται πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και περιφερειακός παίκτης της ενεργειακής αγοράς.
«Δεν άκουσα ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση από την αντιπολίτευση,. Τα 5,4 δισ ευρώ τα γνωρίζατε ως στόχο το καλοκαίρι. Τώρα ερχόμαστε να ψηφίσουμε τον εφαρμοστικό νόμο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος ενώ στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν υπήρξε τίποτα από εσάς κύριοι της ΝΔ. Πείτε αν ακόμη υποστηρίζετε αυτά που λέει ο επανακάμψας κύριος Σαμαράς περί βιωσιμότητας του χρέους. Ο νεοφιλελεύθερος, αντικοινωνικός λαϊκισμός σας, που σας έχει καταλάβει σας οδηγεί σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Δεν άκουσα καμία κριτική για τη βάρβαρη πολιτική σας. Τι να υπερασπιστείτε; Ότι θέλατε να δώσετε τα δημόσια δίκτυα σε ιδιώτες. Δηλώστε ότι αυτά τα άρθρα, κάνοντας και την αυτοκριτική σας, ότι θα τα ψηφίσετε. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνετε αυτοκριτική για τις βαρύτατες ευθύνες που έχετε».
Σχολιάζοντας επίσης, την κριτική για την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι «θέλει θράσος να μιλάνε οι άνθρωποι που δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του το 2015, να μας εγκαλούν που το υποκαθιστούμε με την εθνική σύνταξη».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε και την υπόλοιπη αντιπολίτευση ότι αρκείται σε μία στείρα κριτική χωρίς να καταθέτει μία συγκεκριμένη πρόταση.
«Παρά τις κραυγές κάποιων το νέο Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων δεν θα είναι ΤΑΙΠΕΔ και δεν θα έχει σκοπό τις ιδιωτικοποιήσεις, τα έσοδα του δεν θα διατίθενται μόνο για την αποπληρωμή του χρέους ενώ ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών θα είναι καθοριστικός», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

Στους δρόμους ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ

Το απόγευμα, την ώρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΑΕΔΥ και το ΠΑΜΕ

 


efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: