Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Μισόκλεισε» η αξιολόγηση, «μισοάνοιξε» η συζήτηση για το χρέος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup
Με πολλούς επαίνους και μια κατ' αρχήν συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που διήρκεσε σχεδόν 11 ώρες.
Ωστόσο, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπάρχουν ακόμα τρεις εκκρεμότητες, που αφορούν τα «κόκκινα δάνεια» και τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, την ιδιωτικοποίηση του πρώην αερολιμένα του Ελληνικού και τα διόδια της Εγνατίας Οδού...

Η δε καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. θα γίνει σε δύο μέρη: 7,5 δισ. θα καταβληθούν τον Ιούνιο και 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο. Με την πρώτη δόση θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας κυρίως προς την ΕΚΤ (τον Ιούλιο), αλλά και προς το ΔΝΤ, καθώς και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Τα ποσά της δεύτερης δόσης θα εκταμιεύονται ανάλογα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες («θα είναι αντικείμενο θετικής έκθεσης των κοινοτικών θεσμών για την εκκαθάριση των οφειλών», όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup).
Όσον αφορά το χρέος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το 2018 να αρκεστεί στις υποσχέσεις δανειστών και εταίρων καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άφησε περιθώρια πριν από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών το 2017.
Ερώτημα παραμένει και η συμμετοχή (ή όχι) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς θα αποφασιστεί στο τέλος του έτους αφού έχει προηγηθεί νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενου στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.
«Δεν είμαι 100% σίγουρος» για τη συμμετοχή του Ταμείου, είπε, καθώς θα πρέπει να εκπονηθεί μία ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία θα καθορίσει και την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Πλέον γίνεται πιο ήπια η φρασεολογία αναφορικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η αρχική απαίτηση να επιτυγχάνει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για τα επόμενα 10 έτη, άλλαξε ως εξής: «το Eurogroup τονίζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και υπογραμμίζει τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας σε συνάφεια με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ήτοι, επανεξέταση το 2018).
Η αύξηση του δημόσιου χρέους στα χρόνια του μνημονίουΗ αύξηση του δημόσιου χρέους στα χρόνια του μνημονίου | Eurostat/ Spiegel

Το χρέος

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το πρώτο πακέτο των μέτρων (θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως και το τέλος του προγράμματος) θα περιλαμβάνει:
♦ Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF (δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα προγράμματα) βάσει των τρεχόντων σταθμισμένων ωριμάνσεων.
♦ Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα.
♦ Επιβολή ορίου στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
Μετά τη λήξη του προγράμματος, θα εξεταστούν περισσότερο συγκεκριμένα μέτρα, όπως η πιθανή επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ (χωρίς να αναφέρεται ρητώς), η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και η παράταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων, καθώς και η επιβολή πλαφόν στις δαπάνες για τόκους.
 Δείτε τη LIVE ενημέρωση του efsyn.gr από τη συνεδρίαση του Eurogroup. 
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: