Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Την Κυριακή ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα και μετά Eurogroup

Βουλή
Σήμερα το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 24ης Mαΐου.

Εφόσον τηρηθεί το ...χρονοδιάγραμμα, οι βουλευτές θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου μιας ημέρας για να μελετήσουν το σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αύξηση των έμμεσων φόρων, την πώληση τραπεζικών δανείων, το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη».

Οπως ανέφεραν κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις συναρμόδιες επιτροπές το πρωί της Πέμπτης και θα συζητηθεί έως και την Παρασκευή το βράδυ, ενώ η επεξεργασία του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το Σάββατο και ο στόχος του προεδρείου της Βουλής είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα έως τις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαΐου.

Η «λυπητερή»

Ο νέος φορο-λογαριασμός, που θα φτάσει το 1,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει:

1. Καύσιμα: Ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, αντί για 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να ανεβαίνει στο 1,5 ευρώ. Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης θα κινηθεί περίπου στα 3-4 λεπτά το λίτρο, με τη μέση λιανική τιμή να διατηρείται στα επίπεδα του 1,08 ευρώ ανά λίτρο. Αυξήσεις έρχονται και σε πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο και φυσικό αέριο.

2. Μπίρα-αλκοολούχα ποτά. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα, ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

3. Τσιγάρα. Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται επίσης ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 σχεδιάζεται να επιβληθεί φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

4. Αυτοκίνητα. Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων. Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή των χρεώσεων στη βάση της αξίας, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.

5. ΦΠΑ. Το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων θα έρθει στην καρδιά του καλοκαιριού, την 1η Ιουλίου, με την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σήμερα στο 24%, αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 450 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ που γίνεται μέσα σε διάστημα έξι ετών. Με τους εκπροσώπους της αγοράς να δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια η αύξηση αυτή να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα περάσει στους καταναλωτές. Ετσι, οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς», όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα κινηθούν ανοδικά, επιφέροντας νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

6. Συνδρομητική τηλεόραση. Από την 1η Ιουλίου 2016 αναμένεται αύξηση 10%.

7. Καφές. Σχεδιάζεται η επιβολή ειδικού φόρου στις εισαγωγές καφέ (Ιανουάριος 2017).

8. Ξενοδοχεία. Από τον Ιανουάριο του 2018 θα επιβληθεί Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

9. Ακίνητα: Τον Σεπτέμβριο θα γίνει «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ με στόχο την αύξηση των εσόδων και την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών. Σχεδιάζεται η μείωση του αφορολογήτου που υπάρχει σήμερα για τον συμπληρωματικό φόρο και η αύξηση των συντελεστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: