Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Σε «κρυφή συνάντηση» Σόιμπλε - Τσακαλώτου μπήκε το θέμα του χρέους

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΗ εν εξελίξει συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί το μεγάλο πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση, δεν ήρθε ξαφνικά, όπως προκύπτει από τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν...
ότι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις ήταν μια «κρυφή συνάντηση» που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες και παρόντες ήταν μόνο οι δύο υπουργοί και λιγοστοί συνεργάτες τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άκουσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Έλληνα ομόλογό του να αναπτύσσει τις ελληνικές θέσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ύστερα και από τις παλαιότερες αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη γαλλική κυβέρνηση, αξιωματούχους της Κομισιόν και του ESM.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άκουσε, τα όσα του είπε ο Έλληνας ΥπΟικ, που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη «ήταν καλά προετοιμασμένος, καθώς οι σύμβουλοί του, όπως ο Γκλεν Κιμ, τον εξόπλισαν με άρτια επιστημονικά εργαλεία».

Κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν ότι στις 24 Μαΐου οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα είναι σαφείς και συγκεκριμένες και θα εκτείνονται σε τρία επίπεδα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

Σημαντικότερη ημερομηνία για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θεωρείται η φάση ολοκλήρωσης του προγράμματος το 2018, καθώς τότε αναμένεται να εφαρμοστούν όσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποφασιστούν στο προσεχές Γιούρογκρουπ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο, ως γνωστόν.

«Θα δοθεί κρίσιμη μάχη προκειμένου να πειστεί ο Γερμανός υπουργός να θέσει στο γερμανικό κοινοβούλιο το ζήτημα πριν από το 2018» λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Το 2017 η Γερμανία θα έχει εκλογές και οι Σοσιαλδημοκράτες οφείλουν να κάνουν πιο διακριτές τις διαφορές τους από τους Χριστιανοδημοκράτες» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που επετεύχθη χτες, δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να «κάνει ταμείο», μετρώντας νίκες και υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να σφραγιστούν στις 24 Μαΐου. Φαίνεται πάντως ότι στο Μαξίμου κάθε ιδέα περί ανασχηματισμού θα μετατεθεί για μετά το επίσημο κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της σχετικής δόσης στις αρχές Ιουνίου.

Ο «κόφτης»

«Ο Σόιμπλε δεν ήθελε ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ να είναι παρόν στο πρόγραμμα. Το Ταμείο επιθυμούσε την απομείωση του χρέους, αλλά με σκληρά μέτρα, τόσο τρέχοντα όσο και προληπτικά. Στην Ευρώπη όμως η κατάσταση ήταν αλλιώς. Η Κομισιόν συγκρουόταν με το ΔΝΤ, απορρίπτοντας τα προληπτικά μέτρα, ενώ η Αθήνα διαφωνούσε κάθετα με ακραία και προληπτικά μέτρα, αλλά επιθυμούσε την απομείωση του χρέους».

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η παραπάνω περιπλεγμένη κατάσταση ξεπεράστηκε τελικά χάρη στην «ευφυή» -όπως λένε- ιδέα του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής ρύθμισης.

«Ηταν πράγματι ευφυής;» είναι η αβίαστη ερώτηση που προκύπτει, με τους κορυφαίους επιτελείς του Μαξίμου να απαριθμούν τους λόγους:

«Πρώτον, είναι κάτι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεύτερον, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο από τον Μάρτιο του 2012 υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύστημα», λένε, και σχετικά με τη λειτουργία του αποσαφηνίζουν ότι «κάθε Απρίλιο, όταν ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat, εάν διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα αποτυγχάνει στους στόχους, θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς, μεριμνώντας να μη μειωθούν πόροι από την κοινωνική πολιτική. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς» συμπληρώνουν.

Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο

Οι δε στόχοι που θα κυνηγά η κυβέρνηση δεν θα είναι διαφορετικοί από τους συμφωνημένους. «Αρα, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο όπως λέει η Ν.Δ.» προσθέτουν.

Μεγαλύτερο κέρδος βέβαια από τα όσα συμφωνήθηκαν για τον αυτόματο μηχανισμό η κυβέρνηση λέει πως αποτελεί το ότι «για τρία χρόνια δεν θα έχουμε πονοκεφάλους τέτοιου είδους».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι τον Απρίλιο του 2017, οι ανακοινώσεις θα είναι θετικές για τους στόχους του 2016, «καθώς αφορούν πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,5% του ΑΕΠ», ενώ τον Απρίλιο του 2018 «τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο θετικά, καθώς η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% θα δώσει ώθηση στην κίνηση της οικονομίας».

Τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πάντως ότι η πιο δύσκολη χρονική στιγμή θα είναι ο Απρίλιος του 2019, καθώς, παρά τον στόχο για 3,5%, «ώς τότε η Ελλάδα προβλέπεται να έχει βγει στις αγορές και να έχει βγει από το Μνημόνιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: