Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Μέσα Αυγούστου η δημοπρασία για τις 4 εθνικές άδειες

ΚΑΝΑΛΙΑ TV
Είκοσι τρία χρόνια μετά την τελευταία χορήγηση αδειών, με κομματικά κριτήρια, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η Πολιτεία, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ, δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να διεκδικήσουν άδειες. Η διαδικασία γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, δηλαδή από την κυβέρνηση, διότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να καταπέσει η διαδικασία. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση δέχεται κριτική γιατί περιορίζει σε τέσσερις τις άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, ενώ αποκλείει προς το παρόν την προκήρυξη θεματικών αδειών πανελλαδικής κάλυψης...

Αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής αναρτήθηκε στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, που θα εκπέμπουν σε σήμα υψηλής ευκρίνειας. Το χρονοδιάγραμμα, όπως περιγράφεται, είναι ελαστικό ως προς το πότε θα δοθούν οι άδειες. Στις 4 Ιουλίου μέχρι τις 3 το απόγευμα θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ηλεκτρονικά αλλά και εγγράφως, μαζί με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Στις 14 Ιουλίου θα γίνει η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων και οι ενστάσεις μπορούν να κατατεθούν έως τις 25 Ιουλίου. Μέχρι τις 2 Αυγούστου θα ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων και η δημοπρασία θα ανακοινωθεί στα μέσα Αυγούστου.
Ποιοι μπορούν να μετάσχουν
Η προκήρυξη περιλαμβάνει αλλαγές, μεταξύ των οποίων και για τις οικονομικές προϋποθέσεις. Το αναγκαίο καταβεβλημένο κεφάλαιο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 8 εκατ. ευρώ ως ίδια κεφάλαια και σε περίπτωση που υπολείπονται θα καλύπτονται με αντίστοιχη εγγυητική επιστολή. Στον διαγωνισμό μπορούν να μετάσχουν ελληνικές ή ξένες ανώνυμες εταιρείες, υπό σύσταση ΑΕ, κοινοπραξίες και υπό σύσταση κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης. Στην αίτηση πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία ταυτότητας των μετόχων και το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία έως και φυσικού προσώπου, ενώ θα υποβάλλεται το «πόθεν έσχες» των μετόχων, καθώς και πιστοποιητικά μη πτώχευσης, μη αναγκαστικής εκκαθάρισης και φορολογικής, ασφαλιστικής και τραπεζικής ενημερότητας σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις. Θα υποβάλλεται ακόμη μελέτη τεχνολογικού εξοπλισμού για εκπομπή προγράμματος σε High Definition και κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ απαιτείται ως όρος η ύπαρξη κτιριακής υποδομής, με ελάχιστο τα 2.500 τμ.

Οι όροι
Στο πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνονται τρία τουλάχιστον καθημερινά δελτία ειδήσεων, διάρκειας τουλάχιστον 90 λεπτών, δελτία ειδήσεων στη νοηματική και ελληνικά προγράμματα. Οι υποψήφιοι οφείλουν να καταθέσουν ονομαστική κατάσταση εργαζομένων, βεβαιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων και οργανόγραμμα για τον συνολικό αριθμό εργαζομένων (τουλάχιστον 400 άτομα), καθώς και τον αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα (τουλάχιστον 80 άτομα τεχνικό προσωπικό, 60 διοικητικό και 60 δημοσιογράφοι). Οι υποψήφιοι που δεν διαθέτουν κανάλι εν ενεργεία υποβάλλουν οικονομοτεχνική μελέτη για τον σχεδιαζόμενο αριθμό εργαζομένων και υπεύθυνη δήλωση ότι εντός τριμήνου θα απασχολούν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, τόσο συνολικά όσο και ανά ειδικότητα.
Η προεπιλογή θα γίνει από την Επιτροπή Διεξαγωγής με τη συνδρομή διεθνούς εταιρείας Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών και οι φάκελοι συμμετοχής θα είναι διαθέσιμοι σε όλους τους συμμετέχοντες. Μετά την εκδίκαση των προσφυγών θα σταλούν ειδοποιήσεις για την ημερομηνία, τον τόπο και το ενδεικτικό πρόγραμμα της δημοπρασίας. Σε αυτό το στάδιο οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ, που είναι η τιμή εκκίνησης. Το τίμημα θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις: σε 15 ημέρες από την ανακήρυξη, εντός 12 μηνών και εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας. Οι άδειες θα χορηγηθούν από την κυβέρνηση εντός 90 ημερών από την ανακήρυξη των νικητών και η Digea θα είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει τη μετάδοση του σήματος σε όσους θα έχουν λάβει τις νέες άδειες και να διακόψει εκείνους που θα κοπούν. Η προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά είναι να μην καταπέσει η διαδικασία στο ΣτΕ ή να μην παρέμβει η ΕΕ ύστερα από κάποια προσφυγή της ΕΙΤΗΣΕΕ.
typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: