Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τιμήθηκε η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Γρηγόρης Λαμπράκης
Πενήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται από τις 22 Μαΐου 1963, όταν ο αγωνιστής της Αριστεράς και διακεκριμένος πολιτικός, αθλητής και γιατρός, Γρηγόρης Λαμπράκης, δεχόταν δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς. Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής. Στη Θεσσαλονίκη πλήθος ανθρώπων κατέθεσαν στεφάνια και κόκκινα γαρίφαλα στο μνημείο Λαμπράκη, ενώ εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στον Πειραιά.
Τη...
μνήμη του βουλευτή της ΕΔΑ, μαραθωνοδρόμου αθλητή, διαπρεπή γιατρού και ο σπουδαίου ανθρώπου τίμησε η Ολομέλεια της Βουλής τηρώντας το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Επίσης, πλήθος ανθρώπων και κόμματα της Αριστεράς κατέθεσαν στεφάνια και κόκκινα γαρίφαλα στο μνημείο Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού στη Θεσσαλονίκη, όπου δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα.
Στις 11.00 το πρωί με κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση μπροστά στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια πορεία η οποία κατέληξε στη 1.00 το μεσημέρι στο μνημείο Λαμπράκη.
Στη συγκέντρωση οι ομιλητές απαίτησαν να κλείσει και να καταργηθεί το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, απέδωσαν βαριές ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις που εμπλέκουν τη χώρα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., τόνισαν ότι ο ιμπεριαλισμός σπέρνει θάνατο , όλεθρο και προσφυγιά στοχεύοντας στο φυσικό πλούτο των λαών, κατήγγειλαν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εξέφρασαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και καταδίκασαν την Χρυσή Αυγή.

«Τρέχουμε για την ειρήνη» 

Αγώνας δρόμου 2.000 μέτρων πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πειραιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Πειραιώτη βουλευτή.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά παιδιά από αθλητικά σωματεία του Πειραιά, καθώς και άνθρωποι κάθε ηλικίας. Η αφετηρία και ο τερματισμός ήταν στην συμβολή της Λεωφόρου Γρηγόρη Λαμπράκη και  πεζόδρομου Σωτήρος.
Ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γρηγόρης Λαμπράκης υπογράμμισε: «Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για τις εκδηλώσεις που κάνει σήμερα, γιατί είναι ο πρώτος Δήμαρχος που σκέφτηκε να τιμήσει τον Πειραιώτη βουλευτή. Χαίρομαι για τις εκδηλώσεις που κάνει. Σίγουρα θα πάμε καλύτερα στο μέλλον. Καλή επιτυχία σε όλους σας».
O Γιάννης Μώραλης πριν την εκκίνηση, απευθυνόμενος στους δρομείς, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν θεσμός για την πόλη του Πειραιά οι εκδηλώσεις στη μνήμη του δολοφονηθέντος βουλευτή.
«Να κάνουμε αυτόν τον αγώνα δρόμου, να δούμε το «Ζ»  στο «ΣΙΝΕΑΚ» το απόγευμα και τη συναυλία στο Βεάκειο το βράδυ με καλούς Έλληνες τραγουδιστές. Όλα αυτά για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Και επαναλαμβάνω κάθε χρόνο θα προσθέτουμε, θα χτίζουμε, ώστε να αποτελέσει ένα θεσμό. Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, είτε από τις 22 που έγινε η δολοφονία είτε στις 27 που πέθανε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, να κάνουμε μια σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του».
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: