Tον Φεβρουάριο του 2015 ο Μάριο Ντράγκι ήταν ο άνθρωπος που, με την άρση του περίφημου waiver, σήμανε την αντίστροφη μέτρηση γα το πεντάμηνο ελληνικό δράμα που άγγιξε τα όρια του Grexit.
Ενάμισι χρόνο μετά ο ίδιος άνθρωπος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, γίνεται ξανά καταλύτης των εξελίξεων για την Ελλάδα, αλλά αντίστροφα: Στον Μάριο Ντράγκι εναποτίθενται αυτή τη στιγμή όλες οι προσδοκίες της κυβέρνησης για το πρώτο απτό βήμα στον δρόμο προς την οικονομική ανάταξη – την επαναφορά του waiver και την τόνωση της ρευστότητας σε τράπεζα και αγορά.
Το waiver είναι... η ρήτρα που εξαιρούσε τα ελληνικά ομόλογα από το πάγιο «απαγορευτικό» της ΕΚΤ στην αποδοχή ως εγγυήσεων κρατικών τίτλων με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα. Η επαναφορά του σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται και πάλι αποδεκτά ως εγγυήσεις και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης
Στόχος – βάσιμος, κατά τις πληροφορίες – της κυβέρνησης είναι να συζητηθεί και, κατά την πιο αισιόδοξη εκδοχή, να αποφασιστεί η επαναφορά του waiver στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη, 2 Ιουνίου.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες θα πρέπει να έχουν κλείσει και τα τρία, τελευταία, ανοιχτά μέτωπα των προαπαιτούμενων που προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup.
Το ιδανικό χρονοδιάγραμμα της Αθήνας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να πάει την Πέμπτη στην Φραγφκούρτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας κομίζοντας μαζί του την πλήρη συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς κανέναν αστερίσκο, να δοθεί η πρώτη ανάσα στις τράπεζες και περί τα μέσα Ιουνίου να εκταμιευθεί και το πρώτο σκέλος της δόσης των 10,3 δις.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τουλάχιστον το πρώτο σκέλος του στόχου – αυτό της άμεσης άρσης του waiver – καθώς παραμένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, δηλαδή το ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και τη νομική κάλυψη της διοίκησης του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Στην πράξη, ανοιχτό είναι και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, όμως επ’ αυτού οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά και η διαδικασία θα επιταχυνθεί ώστε η συμφωνία να κλείσει πριν από τα μέσα Ιουνίου.
ΕΚΑΣ, κόκκινα δάνεια, Υπερταμείο
Στα τρία έτερα μέτωπα, το πλέον ευαίσθητο – πολιτικά και κοινωνικά – δείχνει αυτή τη στιγμή το θέμα του ΕΚΑΣ. Οι δανειστές, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, επιμένουν στην επιστροφή του σε 12 μηνιαίες δόσεις, η κυβέρνηση αντιπροτείνει την κάλυψή του από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αξιοποίηση και της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος το 2015, και η τελική φόρμουλα αναζητείται σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις που θα συνεχιστούν και αύριο.
Το θέμα συζητήθηκε και σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου και η βασική γραμμή που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο είναι ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι θα αναπληρωθούν οι όποιες απώλειες έχουν, λόγω ΕΚΑΣ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων που έχουν εγγυήσεις του Δημοσίου, το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν και υπό ποιους όρους μπορούν να πωληθούν σε ξένα funds, ενώ σε «αγκάθι» εξελίσσεται και η διαμόρφωση των επιτοκίων τους.
«Τεχνικές λεπτομέρειες» απομένουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο ζήτημα που αφορά τη νομική κάλυψη, έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών διώξεων, των μελών της διοίκησης του νέου Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων - πρόκειται, όμως, για λεπτομέρειες που έχουν και εκείνες την δική τους ιδιαίτερη πολιτική ευαισθησία και ακόμη δεν έχουν κλείσει
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου