Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

«Καρφιά» Σόιμπλε κατά ΣΥΡΙΖΑ

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Η απόφαση του Eurogroup είναι (και) αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε να μη στάξει... φαρμάκι: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην ευρωζώνη χωρίς ...μεταρρυθμίσεις».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι από το περασμένο καλοκαίρι τα πράγματα «προχωρούν προς τα εμπρός» και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει «μεγάλες προσπάθειες».

Αν και παραδέχτηκε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, υποστήριξε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον στον δύσκολο δρόμ, εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η κατάσταση «είναι εξαιρετικά δύσκολη» για την Ελλάδα, σημείωσε όμως ότι δεν είναι εύκολη ούτε για την Ευρώπη ούτε για το ΔΝΤ.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το 2018 να χρειαστούν «επιπλέον μέτρα» προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν -όπως είπε- ότι εφόσον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα», εάν είναι απαραίτητο και επανέλαβε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Πεποίθηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς «δεν υπάρχει διαμάχη» του Βερολίνου με το Ταμείο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο Brexit, προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει «τεράστια ζημιά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. \zzcvbjnm,.mn bcxz\\zzcvbjnm,.mn bcxz\

Δεν υπάρχουν σχόλια: