Ο όρος «τσάρος», που αποδίδεται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται ότι δεν αφορά μόνον τον τρόπο που ασκεί την πολιτική στη χώρα του. Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στην Αθήνα με το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Ilyushin Il-96, το οποίο συνοδεύουν ουκ ολίγοι «θρύλοι». Μεταξύ άλλων λέγεται πως κόστισε 150 εκατ. ευρώ και πως, ανάμεσα σε άλλα, μεταφέρει και το...
τίμιο λάβαρο του Αγίου Νικολάου.
τίμιο λάβαρο του Αγίου Νικολάου.
Τη «μεγαλοπρέπεια» του Βλαντίμιρ Πούτιν όμως γνώρισαν από κοντά οι εδρεύοντες στο Μαξίμου, καθώς, ύστερα από συνεννοήσεις με τους αξιωματούχους της πρεσβείας της Ρωσίας, παρείχαν έναν ειδικό χώρο στο μέγαρο, όπου θα είχαν την έδρα τους οι συνεργάτες του Ρώσου πρόεδρου για τις λίγες ώρες που θα παρέμενε στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική αντιπροσωπεία, που αριθμούσε δεκάδες μέλη, εγκαταστάθηκε σε γραφείο στο ισόγειο του κτιρίου, πλησίον του γραφείου του υπουργού Επικρατείας. Οι νομικοί σύμβουλοι αναγκάστηκαν για δύο ημέρες να «μετακομίσουν», ενώ υπάλληλοι του μεγάρου αναγκάστηκαν να αδειάσουν το δωμάτιο, μεταφέροντας ακόμα και τους... συνδετήρες.
Ο Ρώσος πρόεδρος με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Μαξίμου Ο Ρώσος πρόεδρος με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Μαξίμου | ΙΝΤΙΜΕ/NEWS
Η συνοδεία του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε φροντίσει άλλωστε να φέρει όλα τα «απαραίτητα» για τη διαμονή και τον ρουχισμό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρικό αεροσκάφος έφερε στον χώρο αποσκευών ένα τεράστιο κιβώτιο το οποίο περιελάμβανε όλη την αναγκαία οικοσκευή: Από τρεις οδοντόβουρτσες και τρεις οδοντόκρεμες μέχρι ένα «κόκαλο» (το εργαλείο για τα παπούτσια).
Μεγάλο χώρο στο κιβώτιο όμως έπιαναν οι πορσελάνες, που χρησιμοποιήθηκαν για κάποια σύντομα γεύματα. Η συνοδεία του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δέχτηκε να χρησιμοποιηθούν πιάτα που υπάρχουν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα με την αποστολή να καταφθάσει στην Αθήνα εργαζόμενος ειδικευμένος στις πορσελάνες.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έβγαλε με προσοχή τα σκεύη, τα παρέθεσε στον χώρο και όταν ήρθε η ώρα να αναχωρήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για το ξενοδοχείο του, «πακετάρισε» ξανά τα πιάτα και τα φλιτζάνια.
Οι συνεργάτες του Ρώσου προέδρου είχαν βέβαια ζητήσει νωρίτερα από τους Ελληνες συναδέλφους τους πολλά χρηστικά αντικείμενα. Η σχετική λίστα αριθμούσε περίπου 200 αντικείμενα: από πιατάκια του γλυκού και πλήρη σετ μαχαιροπίρουνα μέχρι ειδικά ποτήρια για διαφορετικά είδη ποτού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκαν από ποτήρια του κρασιού και της σαμπάνιας μέχρι ειδικά ποτηράκια για τη βότκα. Τα σκεύη αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τους συνεργάτες και τους χαμηλότερους αξιωματούχους που μετείχαν στη ρωσική αποστολή.
Στο κομμάτι της ασφάλειας οι Ρώσοι αρμόδιοι, όπως είναι φυσικό, δεν άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους. Κλιμάκια της ελληνικής αστυνομίας είχαν «χτενίσει» την περιοχή γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η στάθμευση στους γύρω δρόμους απαγορευόταν «διά ροπάλου».
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας όμως του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως συνηθίζεται, επέλεξαν να ελέγξουν ξανά όλα τα οχήματα σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων γύρω από το Μαξίμου. Ζήτησαν δε αναλυτικό χάρτη της διαδρομής που θα έκανε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ρωσίας, ώστε να κρατούν το βλέμμα τους επικεντρωμένο σε κάθε «περίεργη» κίνηση στην περιοχή...
Μέγαρο Μαξίμου
Ικανοποίηση για τις ελληνορωσικές σχέσεις
Ικανοποίηση τόσο από τις δηλώσεις όσο και από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Ελλάδας επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου.
«Πρέπει να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και τις σχέσεις των δύο λαών μας σε απτά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι η υψηλή τεχνολογία, είναι οι υποδομές, οι επενδύσεις... ελπίζω να τα συζητήσουμε όλα αυτά» ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής.
Ο δε Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα» την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ αναφερόμενος στα της οικονομίας υπογράμμισε ότι η άφιξη Πούτιν πραγματοποιήθηκε σε «μια στιγμή που γυρίζουμε σελίδα, τελειώνει η αβεβαιότητα, επανεκκινεί η οικονομία και επιστρέφουμε στην ανάπτυξη.
Ολα αυτά μπορούν να συμβάλουν για την ενίσχυση των σχέσεών μας σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής».
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου