Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Στο Άγιον Όρος ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Άγιον Όρος  Προσκυνηματική επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, που αναχώρησε το πρωί από την Αθήνα με ειδική πτήση για το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου τον υποδέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Επόμενος προορισμός το...
στη συνέχεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη καθ' οδόν στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, Καρυές.
Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος εισήλθε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και προσκύνησε την εικόνα του Άξιον Εστί.
«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου.
Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.
Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:
«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».
Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.

Στο Καθολικό

Μετά τη δοξολογία έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Μαζί με τους ιερωμένους μετέχουν σε τελετή και κεράσματα στο Καθολικό των Καρυών, όπου μετά τις προσφωνήσεις έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Αγίου Όρους και της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Τον Ρώσο πρόεδρο προσφώνησαν ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αρμόδιος και για τη λειτουργία του Αγίου Όρους. Αφού αναφέρθηκαν στη σημασία του Αγίου Όρους για τους ορθόδοξους Χριστιανούς, για μια ακόμη φορά τόνισαν τη σημασία της επίσκεψής του τόσο για το Άγιον Όρος όσο και για την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφέρθηκε στις βάσεις της ρωσικής θρησκευτικής υπόστασης στον Άγιον Όρος, συνδέοντάς τις και με τις σχέσεις της Ρωσίας και της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τη σημασία του Αγίου Όρους για τους Ρώσους τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν και ανέφερε ότι ευελπιστεί για βελτίωση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ρωσίας με το «Περιβόλι της Παναγίας».
Αναφέρθηκε στα «σεβάσματα», τα ιερά κειμήλια που μεταφέρονται για προσκύνημα στη Ρωσία και τόνισε πως το ιερό έργο του Αγίου Όρους θα συνεχιστεί. Συνέδεσε το Άγιον Όρος με τις μακραίωνες σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, και εξέφρασε την ευχή οι σχέσεις αυτές, που χαρακτηρίζονται από συγγένεια και δικαιοσύνη, θα παραμείνουν ενισχυόμενες και στο μέλλον.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει ολιγόωρη ιδιωτική επίσκεψη στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα.
Το πρόγραμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναχωρεί με ειδική πτήση και πάλι στις 20.45.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος θα παραμείνει μόνο τρεις ώρες στο Άγιο Όρος, ωστόσο τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που περιλαμβάνουν δυνάμεις της προσωπικής του φρουράς, έχουν προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες
Για τη μεταφορά του Πούτιν και της συνοδείας του χρησιμοποιήθηκαν τρία ταχύπλοα, αλλά ελάχιστοι γνώριζαν σε ποιο επέβαιναν ο Ρώσος πρόεδρος. Τα ταχύπλοα συνόδευαν δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.
AP Photo
Για τις μετακινήσεις του υπάρχουν επίσης τρία θωρακισμένα πολυτελή οχήματα, ένα στη Θεσσαλονίκη και άλλα δύο στις Καρυές.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: