Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ο Πούτιν έφυγε, ο Ρουμπλιόφ μένει

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο πρωταγωνιστεί με έργα από τις μόνιμες συλλογές του στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζουν η Ελλάδα και η Ρωσία στο πλαίσιο του Ετους 2016. «Η Ελλάδα στη Ρωσία» και «Η Ρωσία στην Ελλάδα» διοργανώνονται αντίστοιχα και φέρνουν στις δύο χώρες μοναδικές εκθέσεις, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει πτυχές των πολιτισμών τους.

Οι τηλεοπτικές εικόνες ωστόσο... από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Β&ΧΜ) κάνουν από την Παρασκευή τον γύρο του κόσμου. Ως γνωστόν, ο Πούτιν, συνοδευόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα, εγκαινίασε την έκθεση της εικόνας «Ανάληψη του Χριστού» του Αντρέι Ρουμπλιόφ. «Ενας ρωσικός εθνικός θησαυρός που βγαίνει σπάνια από τη χώρα», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για πρόδρομο έργο της έκθεσης με εικόνες από τις συλλογές της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ (αριθμεί περισσότερες από 40.000) που θα δούμε τον Ιούλιο στο Β&ΧΜ.

Εχει συμβολικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο δάσκαλος του Ρουμπλιόφ ήταν ο αγιογράφος Θεοφάνης ο Ελληνας. Η δύναμη και η αξία του έργου του Ρώσου αγιογράφου του 15ου αιώνα είναι πολλαπλή για τους συμπατριώτες του. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο «Αντρέι Ρουμπλιόφ» (1966) είναι από τις αριστουργηματικές ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Το βράδυ της Παρασκευής και όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν στο Β&ΧΜ, η γυναίκα που βρέθηκε περισσότερο κοντά του ήταν η Αικατερίνη Δελαπόρτα, η διευθύντρια του μουσείου που ανέλαβε την ξενάγηση. «Το μουσείο μας είχε την τιμή να υποδεχτεί έναν παγκόσμιο ηγέτη μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τους επισκέπτες που τους συνόδευαν. Δόθηκε η ευκαιρία να προβληθεί παγκόσμια. Η περιήγηση ξεκίνησε από την αριστερή είσοδο και κράτησε περισσότερο από την προγραμματισμένη.

»Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε όλη τη διάρκεια, έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον. Ηταν φανερό ότι συμμετείχε. Καταλάβαινες ότι πίσω από το πρόσωπο του ηγέτη βρίσκεται ένας άντρας που το μυαλό και η ψυχή του αντιλαμβάνονται όλες τις προσλαμβάνουσες καταστάσεις», είπε στην «Εφ.Συν.» η κ. Δελαπόρτα.

Αμέσως ξεχώρισε τον Αγιο Γεώργιο και σχολίασε ότι δεν είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας. Σταμάτησε στις προθήκες με τα κεραμικά που προέρχονται από ναυάγια και επειδή κάνει καταδύσεις ο ίδιος, έδειξε ενδιαφέρον και έκανε αναφορές στην ενάλια αρχαιολογία. Η επίσκεψη για εκείνον δεν ήταν τυπική

Κι ενώ το πρωτόκολλο έλεγε ότι θα περιδιαβεί το μουσείο μέχρι την εικόνα του Αντρέι Ρουμπλιόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε συνεχώς στάσεις, σχολιάζοντας ή ζητώντας πληροφορίες. Είδε ορισμένα από τα εκθέματα που θα ταξιδέψουν στο Μουσείο Ερμιτάζ, όπου διοργανώνεται από την ελληνική πλευρά η έκθεση «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» (24/6-2/10/16) και όπως μας είπε η Αικατερίνη Δελαπόρτα, «στάθηκε στη Σταύρωση και στα Δώρα της Μεγάλης Αικατερίνης που τοποθετήσαμε σε ξεχωριστή προθήκη.

Επίσης, στην εικόνα που ο ίδιος δώρισε στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία. Ο κ. Τσίπρας με τη σειρά του τη δώρισε στο μουσείο και ανήκει πλέον στις μόνιμες συλλογές. Η εικόνα είναι αφιερωμένη στους Αγίους Νικόλαο και Σπυρίδωνα και κοιτώντας την ο Πούτιν μάς είπε ότι Σπυρίδωνα έλεγαν τον παππού του».

Πώς είναι τελικά από κοντά αυτός ο απροσπέλαστος Ρώσος ισχυρός άντρας, τη ρωτάμε. «Εξέπεμπε θέρμη και οικειότητα. Καμία ψυχρότητα όπως νομίζει ο κόσμος. Ηταν χαμογελαστός, πολύ ευγενικός, μετρημένος. Μου έδωσε την εντύπωση ότι διαθέτει χαρακτηριστικά ηγέτη. Ευγενέστατος, οικείος, απλός και ενεργός. Εκανε καίριες ερωτήσεις. Ενας άνθρωπος μορφωμένος, καλλιεργημένος, που γνωρίζει Ιστορία».

Εκθέσεις σε Ελλάδα και Ρωσία

■ «Η Ανάληψη του Χριστού» του Αντρέι Ρουμπλιόφ θα βρίσκεται στο Χ&ΒΜ έως τον Σεπτέμβριο.

■ Εικόνες από τις συλλογές της Πινακοθήκης Τρετιακόφ (Ιούλιος - Σεμπτέμβριος).

■ Μια μικρογραφία του Ερμιτάζ θα στηθεί στους χώρους του Β&ΧΜ και θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις σπουδαίες συλλογές του (Νοέμβριος).

■ «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» στο Ερμιτάζ, με 120 έργα από πολλά ελληνικά μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων (24/6-2/10/16). Ηδη εκτίθεται εκεί ως πρόδρομο έργο η αρχαϊκή Κόρη από το Μουσείο της Ακρόπολης.

■ Πινακοθήκη Τρετιακόφ, έκθεση εικόνων «Μετά την άλωση». Επίσης, συνέδριο για τον «Ησυχασμό» και σεμινάριο συντήρησης εικόνων.

■ Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Μόσχας, «Θεοί και ήρωες των αρχαίων Ελλήνων», με κλασικές αρχαιότητες (Νοέμβριος).

■ Κρατικό Μουσείο Θρησκειών Αγίας Πετρούπολης και Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κοινή έκθεση «Χάρτινοι δρόμοι της Ορθοδοξίας» (Ιούνιος - Αγ. Πετρούπολη, Οκτώβριος - Θεσσαλονίκη).

*Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: