Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Κλειστή ξανά η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Τα Σκόπια έκλεισαν ξανά από χθες το βράδυ το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Τα σύνορα άνοιξαν χθες για λίγες ώρες και πέρασαν μόλις 300 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, από τις 4 χθες το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, πέρασαν 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία αλλά έκτοτε, το σημείο έχει κλείσει, σύμφωνα με την αστυνομία.

Περίπου 6.500 πρόσφυγες παραμένουν στον καταυλισμό στην Ειδομένη, περιμένοντας ...να περάσουν τα κλειδωμένα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους πρός την Κεντρική Ευρώπη. Ακόμα 400 άτομα βρίσκονται στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.
 
Ταυτόχρονα ο αριθμός μεγαλώνει, καθώς φτάνουν εκεί με τα πόδια κι άλλοι πρόσφυγες από τις γύρω περιοχές. Οι συνθήκες διαμονής τους είναι εξαιρετικά δύσκολες, παρά τις προσπάθειες των αρχών,των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των εθελοντών.

Παράλληλα, καθώς έχει υπερκαλυφθεί η χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική, υπουργείο και Δήμος Αθηναίων ψάχνουν για προσωρινές λύσεις, δρομολογώντας την επέκταση των εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα. Αποφασίστηκε επίσης συστηματικότερη αστυνόμευση πέριξ της πλατείας Βικτωρίας.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη αποφασίστηκε έκτακτο σχέδιο από το υπουργείο Ναυτιλίας για να ελεγχθεί η ροή των προσφύγων από τα νησιά στον Πειραιά. Τα τρία ναυλωμένα πλοία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα.

Δεν κατανοεί την πολιτική των Ελλήνων τώρα ο Φάιμαν

«Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων» δηλώνει τώρα ο Βέρνερ Φάιμαν συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες».

Σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα σημείωσε ότι «η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας τονίζει ότι η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο για φέτος.

Επανέλαβε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. η αυστριακή ποσόστωση.

«Καθαρή άμυνα η μεμονωμένη δράση»

«Καθαρή άμυνα» και «κραυγή για βοήθεια» χαρακτήρισε ο κ. Φάιμαν την μεμονωμένη δράση της Βιέννης.

«Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση, όμως υπάρχουν τόσο πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχω πειστεί ότι πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι», υποστήριξε.

Σε άλλη του συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα χαρακτήρισε «"σκανδαλώδη» τη στάση της Κομισιόν, η οποία «έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη ότι η Ελλάδα στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος ο οποίος σήκωσε τα μανίκια και βοήθησε».

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Αυστρία δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες και «αυτό θα το φωνάζει δυνατά και καθαρά».

Άσκησε κριτική και στη Γερμανία λέγοντας πως δεν υποστήριξε το αυστριακό αίτημα να διαγραφούν κοινοτικές επιδοτήσεις εν μέσω της διένεξης ως προς τις ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: