Την άρνηση της Αθήνας στο αίτημά της για να επισκεφτεί την χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, συνάντησε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, μία μέρα μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη.
Στο πλαίσιο των υψηλών διπλωματικών τόνων που επικρατούν τις τελευταίες μέρες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Αυστριακή υπουργό ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της Διάσκεψης της Βιέννης.
Θυμίζουμε... ότι κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28» για τη μεταναστευτική κρίση στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Μουζάλας ήρθε σε αντιπαράθεση με την Αυστριακή ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας «μη φιλική» την ενέργεια της Βιέννης να συγκαλέσει συνάντηση των χωρών του διαδρόμου των Βαλκανίων.
Υπέβαλε δε, σύμφωνα με δηλώσεις του, σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Κομισιόν και την ολλανδική προεδρία.
Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτές είναι… θεσμοθετημένες μεταξύ εταίρων. Και διερωτήθηκε αν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Η αντααπάντηση του Γ. Μουζάλα ήταν ότι όταν η Ελλάδα συζητάει ένα θέμα της Ε.Ε., εταίροι της είναι τα κράτη-μέλη και όχι τρίτες χώρες, εννοώντας την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο που συμμετείχαν στη συνάντηση της Βιέννης. Τελικά, παρενέβη ο Γάλλος Καζνέβ και ηρέμησαν τα πνεύματα.
Πλέον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μπορεί να συνοψιστεί στην προειδοποίηση που απηύθυνε στη συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε. έχει μόλις 10 ημέρες (μέχρι τη σύνοδο της 7ης Μαρτίου) για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως».
Γκάμπριελ: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες»
Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών τάχθηκε ο Γερμανός αντικαγκελάριος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες. Σε περίπτωση που ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων».
Κατηγόρησε, παράλληλα, τις περισσότερες χώρες-μέλη για απουσία αλληλεγγύης: «Από τις 28 χώρες-μέλη, οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες. Είναι διαστρέβλωση να υποστηρίζεται ότι η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην πραγματικότητα είναι οι 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε. που το παραβιάζουν».
Εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας αναφορικά με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τουλάχιστον η «συμμαχία των προθύμων» θα βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί 10.000 πρόσφυγες. Όμοια θα πράξει και η Σουηδία, όπως και άλλες χώρες, είπε.
Τέλος, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρά την προσφυγική κρίση επιμένει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «Με τον τρόπο αυτό ο Β. Σόιμπλε στέκεται εμπόδιο σε απαραίτητες επενδύσεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων», υπογράμμισε ο Ζ. Γκάμπριελ.
♦ Δείτε ΕΔΩ ένα κατατοπιστικό infographic για τις προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου