Τα πυρά κατά της Αυστρίας και της ομάδας των χωρών Βίζεγκραντ για τις ακραίες θέσεις τους στην προσφυγική κρίση άναψαν τη συζήτηση χθες των Ευρωπαίων ηγετών στο δείπνο της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής. Αντίθετα, η Ελλάδα έμεινε σχεδόν στο απυρόβλητο και μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση όταν της δόθηκε η ευκαιρία.
Η ματαίωση της συμμετοχής στη σύνοδο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Ντβούτογλου έδωσε άλλο χρώμα στη συζήτηση των ηγετών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η ...
απουσία της Τουρκίας υποχρέωσε εκ των πραγμάτων τούς 28 να λύσουν τις διαφορές μεταξύ τους και, όπως αναμενόταν, το κλίμα δεν ήταν και τόσο οικογενειακό…Κείμενο συμπερασμάτων με ανοικτό το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο
Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου θα εκδοθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας. Το κείμενο συμπερασμάτων θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα με τη χώρα μας να διατηρεί επιφυλάξεις ζητώντας ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα για να υπογράψει.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης ημέρας της συνόδου στην πρωτεύουσα του Βελγίου εμφανίζονται ικανοποιημένες σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο. (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας).
Οι ίδιες πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης τουΣέγκεν, γεγονός που, όπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
Ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τέλος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
Παρότι το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.
Έκτακτη συνάντηση κορυφής στις αρχές Μαρτίου
Με την Τουρκία να απουσιάζει από τη σύνοδο κορυφής και την Ελλάδα να κερδίζει πόντους, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από το τέλος της πρώτης μέρας της συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.
«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», είπε, σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.
Η Μέρκελ τόνισε πως και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της.
«Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι», είπε η καγκελάριος.
Θετικό πρόσημο
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνική διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν οτι η σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.
Να θυμίσουμε πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένονταν στις Βρυξέλλες χθες αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Άγκυρα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα.
Τριμερής Γερμανίας-Γαλλίας-Ελλάδας
Η κρίσιμη σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα να βλέπει τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολόντ. Η τριμερής συνάντηση των τριών ηγετών είναι προγραμματισμένη πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα της συνόδου, το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.
Η Πορτογαλία στο πλευρό της Ελλάδας
Την αλληλεγγύη του στο προσφυγικό εκφράζει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα .
Ο Αντόνιο Κόστο αναφέρει συγκεκριμένα πως «είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε αιτούντες άσυλο οι οποίοι επωφελούνται από τη διεθνή προστασία που παρέχεται από τη χώρα σου, και οι οποίοι μπορούν, χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους, να μεταφερθούν διμερώς στην Πορτογαλία». Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αναφέρει πως η χώρα του μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα μέσα σε πανεπιστήμια και 800 μέσα σε τεχνικές σχολές και μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα άλλων 2.500-3.000 για τους αγροτικούς και δασικούς τομείς.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τάσσεται κατά των «εσωτερικών συνόρων» στην ΕΕ και όπως αναφέρει «έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει μόνο ένα εξωτερικό σύνορο, και κανένα εσωτερικό σύνορο». Επισημαίνει ακόμη πως «με αυτή την έννοια, υποστηρίζουμε την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται οι οποίες αφορούν την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και την μετεγκατάσταση των προσφύγων».
«Έχουμε επίγνωση ότι αυτή η προσφορά δεν είναι ουσιώδης, έχοντας υπ' όψιν το επίπεδο προσφύγων το οποίο έχει να αντιμετωπίσει η χώρα σου σήμερα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αντόνιο Κόστα, υπογραμμίζει πως «είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» και αναγγέλλει πως θα παρουσιάσει την προσφορά αυτή στους υπόλοιπους συναδέλφους, των οποίων οι χώρες έχουν πληγεί από την κρίση αυτή.
ΕΕ-Βρετανία
Στο άλλο μεγάλο θέμα της συνόδου κορυφής που αφορά τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βρετανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι έχουν πολλά να γίνουν ακόμα στις διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί συμφωνία στις απαιτήσεις της χώρας για να παραμείνει μέλος της ΕΕ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των εργασιών την πρώτη μέρα της συνόδου ο Τουσκ είπε: «Έχουμε κάνει κάποια πρόοδο, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν την πολιτική βούληση να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση, πρόσθεσε ωστόσο ότι η σύναψη μιας συμφωνίας θα είναι δύσκολη για πολλές χώρες.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εξέφρασε την απαισιοδοξία του όσον αφορά την υπογραφή συμφωνίας με νέους όρους συμμετοχής στην ΕΕ για τη Βρετανία, λέγοντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της πρώτης μέρας ότι «είχαν παρθεί κάποια μικρά βήματα προς τα εμπρός για την μετανάστευση, και μερικά βήματα προς τα πίσω για τη συμφωνία περί της Βρετανίας».
«Πάντα πιστεύω, αλλά (είμαι) λίγο λιγότερο αισιόδοξος από ό,τι όταν ήρθα» στη Σύνοδο Κορυφής, είπε, όταν ρωτήθηκε αν έβλεπε πιθανή μια συμφωνία μέχρι το τέλος των εργασιών της συνόδου σήμερα.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία» προσερχόμενος και πάλι στις διαπραγματεύσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σημειώσαμε κάποια πρόοδο, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από μία μακρά νύκτα διαπραγματεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου