Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Νόμος του κράτους το «παράλληλο πρόγραμμα»

Βουλή
Με τη κυβέρνηση να υπεραμύνεται του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα τονίζοντας την αναγκαιότητά του για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για επικοινωνιακά τεχνάσματα, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «μέτρα για την επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»
Κατά, ψήφισαν...
επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ, και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.
Θετική ψήφο έδωσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες.
«Το πολιτικό στίγμα του νομοσχεδίου είναι σαφές: Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ασφάλισης των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και την λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην τοποθέτησή του στην συζήτηση ψήφισης του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης.

Κόντρες με το καλημέρα...

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη έκανε λόγο «για νομοσχέδιο κοινωνικά επιβεβλημένο και αναγκαίο» ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας με σαθρά επιχειρήματα».
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη Ν.Δ. καταλογίζοντάς της «νεοφιλελεύθερη αντίληψη που οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους».
«Οι διατάξεις του παράλληλου προγράμματος στηρίζουν και ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και έρχεται για να αντιμετωπίσει τα σκληρά μνημονιακά χρόνια που με τις πολιτικές σας φέρατε στη χώρα. Εμείς, μέσα στην ασφυκτική μνημονιακή πίεση, προσπαθούμε να ανακόψουμε την κοινωνική απορύθμιση έστω και δειλά», κατέληξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου αντέτεινε ότι το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακόμη μία επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία το κόμμα του «δεν θα κάνει αγάντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μια χρυσή εφεδρεία για να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται και αντιδρούν, όμως -όπως είπε- «οι πρόχειρες και χαμηλού επιπέδου επικοινωνιακές τακτικές της δεν πείθουν τον ελληνικό λαό.
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους έγινε η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Έντονη κριτική σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Μέτρα για την ενίσχυση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», άσκησαν στις δευτερολογίες τους οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Έφη Χριστοφιλοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ξεκίνησε ως «μπουρλοτιέρης» κατά των αγορών και λέγοντας «κάντε πίσω κ. Μέρκελ» και σήμερα «παρακαλά την τρόικα να επιστρέψει».
Η αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι «σήμερα απαιτείται μεγάλη συναίνεση στα μεγάλα προβλήμτα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρα του νομοσχεδίου, η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η παράταξή της θα στηρίξει ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί, ενώ κατήγγειλε τον «ορυμαγδό», όπως τον χαρακτήρισε, των τροπολογιών που «κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή».
Να γίνει δεκτή η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και να αποσυρθεί το άρθρο 84 για την Ειδική Αγωγή, ζήτησε ο Ιωάννης Δελής, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ με το σύνολο του παράλληλου προγράμματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να υποτάξει το λαό στην πολιτική του κεφαλαίου την οποία υπηρετεί».
«Η δική σας πολιτική δημιουργεί τη φτώχεια και κοροϊδεύετε το λαό ότι θα την αντιμετωπίσετε. Πώς θα το κάνετε αυτό; Θα τετραγωνίσετε τον κύκλο;» κατέληξε ο εισηγητής του κόμματος.
«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν αποτελεί αριστερό πολιτικό σχέδιο για την υγεία» υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.
«Υποτιμάτε ή δεν αντιλαμβάνεστε το βάθος και την έκταση του προβλήματος και του ασφαλιστικού που αλληλοεπισκιάζονται» είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο εισηγητής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί αριστερή πολιτική «το να χαρατσώνεις οριζόντια τους συνταξιούχους με αύξηση των κρατήσεων για την υγεία, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα τους, για να πληρώνεις τους πάντες ως ανασφάλιστους, ακόμη και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Ο κ. Μπαργιώτας εκτίμησε επίσης ότι η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κριτήρια και ότι όταν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν τα κριτήρια αυτά, η κατάσταση θα γίνει τελείως διαφορετική.
Αναγκαίο χαρακτήρισε το θεσμό των μεσολαβητών υγείας ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε ότι «την Ελλάδα την κατέστησαν αδύναμο κρίκο 40 χρόνια διακυβέρνησης από μια ομάδα πολιτικού προσωπικού επιχειρηματιών και καναλαρχών».
Αναφερόμενος στη γενικότερη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε τη συμφωνία του καλοκαιριού και το Σεπτέμβριο έγιναν εκλογές στις οποίες ο λαός εμπιστεύτηκε μια κυβέρνηση που «δεν έβαλε, δεν βάζει και δεν πρόκειται να βάλει το χέρι στο μέλι».
Αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων, αξιολόγηση του προσωπικού από φορείς εγνωσμένου κύρους, ζήτησε ο Μάριος Γεωργιάδης.
«Το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται κάτω από την 30η θέση στη διεθνή αξιολόγηση και κάτω από πολλές χώρες που έχουν χαμηλότερους προϋπολογισμούς για την παιδεία και δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων.
Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε εμπόδια, όπως τα χαρακτήρισε, που θέτουν οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου σε όσους έρχονται στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τις σπουδές ή την πρακτική άσκηση που ξεκίνησαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς επίσης και στη διάταξη που ορίζει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως μοναδικό πάροχο και αξιολογητή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: