Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Μουζάλας: Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Αφού εκτιμήθηκε πως τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 50.000 - 70.000 πρόσφυγες, η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
«Είχαμε... υπολογισμό να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots, τα δύο εκ των οποίων σε Κιλκίς & Διαβατά. Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα» είπε στο Mega ο κ. Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος εκτίμησε πως θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 50.000-70.000 πρόσφυγες τον επόμενο μήνα.

«Οι ροές μειώνονται όσο υπάρχει το σχέδιο, όταν κλείνουν τα σύνορα. Σήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα κλπ», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός συμπληρώνοντας πως «Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι». Κάλεσε δε, τον λαό να μην φοβηθεί ότι θα παραμείνουν μόνιμα οι πρόσφυγες.

 «Δεν είναι τραγικό το να κηρυχθεί η χώρα σε έκτακτη ανάγκη γιατί αυτό μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε προσλήψεις. Από ό,τι ξέρω δεν έχει υπάρξει απόφαση γι' αυτό αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια», συνέχισε.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας δήλωσε πως οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί ακόμα πως έχει κλείσει ο διάδρομος αλλά γίνονται προσπάθειες για να πειστούν σύντομα. Μάλιστα, όπως είπε, ετοιμάζεται ένα διαφημιστικό σποτ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ το οποίο θα κάνει γνωστό πως «Η Ειδομένη είναι κλειστή μην πουλάτε τα σπίτια σας για να έρθετε στην Ελλάδα».

Για το σχέδιο του ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, είπε πως πλέον δεν θα είναι εύκολο για την Τουρκία να κάνει τα στραβά μάτια  και να αφήνει τις βάρκες να σκάνε. Μάλιστα, εκτίμησε πως οι ροές θα μειωθούν κατά 70%.  «Δεν ανοίξαμε κανένα σύνορο. Εμείς δεν πνίγαμε ανθρώπους στη θάλασσα. Εάν δεν καλούσαν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν θα ερχόντουσαν» τόνισε.

Σχετικά με την Σένγκεν, ο κ. Μουζάλας επανέλαβε πως δεν υπήρξε ποτέ θέμα εξόδου, ενώ αναφερόμενος στην Αυστρία χαρακτήρισε εχθρική την κίνηση που έκανε «κάτω από πανικό και με εκλογές ενόψει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: