Κοινή στάση για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποφάσισαν να τηρήσουν Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης μόλις ολοκληρώθηκε το συνέδριο του Ποταμιού
Εκτίμησαν ότι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό θα πρέπει να γίνει σύντομα και όχι τη τελευταία στιγμή πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι, συμφώνησαν, η χάραξη μιας εθνικής γραμμής για να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα των προσφύγων που...
τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος.Πολιτικό άνοιγμα από τον Μητσοτάκη
Άνοιγμα, με πολιτικό στίγμα τις αναγκαίες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις, έκανε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα που πρέπει να αλλάξει την ελληνική κοινωνία. Είμαστε μαζί στην ιδία πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «είμαστε μαζί στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το άνοιγμα είναι πολιτικό κι όχι με όρους μεταγραφολογίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. λέγοντας ότι «έχουμε την πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων».
Υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει την ανάγκη για συναίνεση στο προσφυγικό ανασύρει την σκανδαλολογία και πως ο κ. Τσίπρας «είναι πιο παλιός κι απ΄ τους παλιό».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε στο Ποτάμι να συνεχίσει τη θετική του πορεία σημειώνοντας ότι «τα ποτάμια ενίοτε μεταβάλλουν την κοίτη τους, αρκεί να μη στερεύουν».
Γεννηματά: «Ήρθε η ώρα για το μεγάλο ναι»
«Ήρθε η ώρα το Ποτάμι να πει το μεγάλο “ναι” στην πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος χωρίς ηγεμονισμούς», είπε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.
Και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει στους διαχωρισμούς του νέου και του παλιού, του καθαρού και του βρώμικου, ούτε στις παρθενογενέσεις.
Θεοχαρόπουλος: «Ελάτε να συνεργαστούμε»
«Σήμερα χτυπάω συναγερμό, αν δεν κινηθούμε γρήγορα και βρεθεί η χώρα μπροστά στα διλήμματα του αναπαλαιωμένου διπολισμού θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κάλεσε όλες τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου σε ευρεία συμπαράταξη, με βάση προγραμματικές θέσεις και μια μεταρρυθμιστική ατζέντα.
«Η συμμαχία όλων αυτών των δυνάμεων πρέπει να έχει σαφές στίγμα. Άλλωστε όλοι μας κινούμαστε στο πλαίσιο της ομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών», είπε και απευθυνόμενος στα στελέχη του Ποταμιού ανέφερε για τα λάθη της ΔΗΜΑΡ:
«Πριν 2,5 χρόνια περίπου, η ΔΗΜΑΡ είχε τη δυνατότητα να παίξει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά με το άγχος της περιχαράκωσης τελικά δεν το έπραξε. Εμείς έχοντας τις εμπειρίες μας από αυτά τα χρόνια, και μετά το πρόσφατό μας Συνέδριο τον Ιούνιο, αποφασίσαμε ότι χρειάζεται να δράσουμε άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό διαδραματίσαμε καταλυτικό ρόλο τον Σεπτέμβριο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
Ηχηρή παρέμβαση από Σημίτη
Ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε σε ηχηρή παρέμβαση στη συζήτηση για την ανασύνθεση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς τονίζοντας: «Χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά».
Καταχειροκροτούμενος, ο Κώστας Σημίτης εξήγησε την πρότασή του λέγοντας: «Τούτη την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω εδώ αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας. Για να υπάρξει ορθολογισμός και να μη συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που θεωρούν ότι από εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς της Ε.Ε.».
Απευθυνόμενος στου συνέδρους του Ποταμιού του κάλεσε να συμμετάσχουν ενεργά. «Πρέπει να πιέσετε να ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς λόγο πολιτικολογίες. Να δώσετε αποφασιστική δύναμη σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας που θέλει σταθερότητα, αλληλεγγύη, θεσμούς που λειτουργούν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας και τις συντεχνίες που εξυπηρετούν τις παρέες και το πελατειακό κράτος», τόνισε ο Κώστας Σημίτης.
Επισημαίνοντας την άμεση αναγκαιότητα να υπάρξει τρίτος πόλος ο κ. Σημίτης προέτρεψε όλους να επιδιώξουν «...την κοινή προσπάθεια με όλους όσοι σε μεγάλο βαθμό συμμερίζονται τους στόχους μας, για να δώσουμε δύναμη και πνοή σε μια παράταξη ανανεώσης. Μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά για να αποκτήσει η χώρα κατεύθυνση και μέλλον. Να μην είναι όπως τώρα πειραματόζωο προσώπων που νοιάζονται μόνο για την εξουσία. Προσπαθήστε! Παλέψτε!».
Διάλογο και συνεννόηση πρότεινε ο Παπανδρέου
Να κάτσουν όλοι ισότιμα, με την αυτονομία τους, γύρω από ένα τραπέζι, και να κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε δέκα βασικά σημεία και στόχους, κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου όλους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
«Αυτό που πρωτεύει, είναι το πολιτικό πρόταγμα. Όλα τα άλλα, έπονται. Εφόσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι, τότε, πριν τις εκλογές, μέσα από προκριματικές εκλογές, οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που όλοι δεσμεύονται να στηρίξουν», τόνισε και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι συζητήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει.
Διαφωνία Φερχόφσταντ - Πιτέλα
Δύο σημαντικές φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ο φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφσταντ και ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο ντιμπέιτ κατά τη σημερινή έναρξη του συνεδρίου.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν επικριτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Δυστυχώς πλέον πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει έτσι, μπορεί να επανέλθει το σενάριο του Grexit. Πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει».
Από την πλευρά του ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε: «Είμαι φίλος της Ελλάδας πριν από συνομιλητής με τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και με αυτόν συνομιλώ, όπως θα συνομιλούσα με οποιονδήποτε ήταν πρωθυπουργός της χώρας».
Τη συζήτηση μονοπώλησε το προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Φέρχοφσταντ ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς τον ρόλο της Τουρκίας: «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να τα λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στη Συρία μια και καλή».
Ο Τζιάνι Πιτέλα διαφώνησε λέγοντας: «Πρέπει να υπάρξει εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Δώσαμε 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της αλληλεγγύης».
Με βολές η αποχώρηση Λεβέντη
Με κατηγορίες προς την ηγεσία του Ποταμιού, αποχώρησε ο Βασίλης Λεβέντης από το συνέδριο.
Αιτιολογώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος, την αποχώρηση Λεβέντη, υποστήριξε ότι «ο κ. Θεοδωράκης δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο στη λίστα των ομιλητών», για να συμπληρώσει: «Εκφράζουμε την λύπη μας γιατί η δημοσκοπική κατάρρευση φέρνει και κακίες».
Η Ένωση Κεντρώων σχολίασε και την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σημειώνοντας: «το ποιος είναι Κέντρο και ποιος υποκρίνεται ότι είναι» θα το αποφασίσει η κοινωνία. «Το αληθινό κέντρο της ισορροπίας και των συνεργασιών εκφράζεται ιδεολογικά μόνο από την Ένωση Κεντρώων και αυτό έχει αποδειχθεί με τον πιο ουσιαστικό τρόπο αυτούς τους 5 μήνες της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας». Ο κ. Καλλιάνος ανέφερε επίσης πως «το Ποτάμι, αποτελούμενο από ένα ψηφιδωτό ιδεολογιών, χωρίς προτάσεις, με φωνασκίες και στην ίδια πλευρά του λόφου με την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο έχουν παραμείνει μόνο οι κίονες αυτού του παλαιού διεφθαρμένου κόμματος που συνέβαλε τα μέγιστα για να φτάσει η Ελλάδα εδώ, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν κόμματα του ταπεινού κεντρώου χώρου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου