Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

«Όχι στο blame game για το προσφυγικό»

Με τις κοινές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Ντόναλντ Τουσκ ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και οι δύο αναφέρθηκαν στις μεγάλες προκλήσεις του προσφυγικού και υπογράμμισαν ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ...
φιλοευρωπαϊκή οικογένεια, επικρίνοντας τη στάση των χωρών εκείνων που ζητούν λιγότερη Ευρώπη.
«Δεν διστάζουν να επιθενται και έναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτή η είδους αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «Οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το βάρος που καλείται να σηκώσει ο ελληνικός λαός είναι δυσανάγο και επισήμανε ότι «O αγώνας θα είναι καθημερινός, για να ανταποκριθούμε στο ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης».
Αναφορικά με τις επαφές Ε.Ε. και Βρετανίας, που ήταν και το επίσημο θέμα της επίσκεψης Τουσ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Δεν είναι περίοδος για εξόδους. Να απαντήσουμε στις προκλήσεις με ενότητα»
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο αποκλεισμός από τη Σένγκεν δεν είναι λύση

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι στα όριά της, ενώ τόνισε ότι «ο αποκλεισμός από τη ζώνη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση. Το να εξαιρεθεί η Ελλάδα δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα»
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νησιώτης της Ελλάδας, ενώ, επέρριψε ευθύνες και στη Ρωσία σημειώνοντας ότι «μετά τους νέους βομβαρδισμούς οι ελπίδες για ειρήνευση λιγοστεύουν».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε και αναφορά στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-θεσμών σημειώνοντας ότι «μετά από τη σημερινή σύσκεψη είμαι πιο αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Με αφορμή τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε, νωρίτερα, τις ακόλουθες αναρτήσεις στο Twitter.





Παρέμβαση και από τον Μητσοτάκη

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση και πως για αυτό πρέπει να πειστούν όλοι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμήχανη και ερασιτεχνική» στάση.
«Παρακολουθούμε έκπληκτοι υπουργούς να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση».
«Για αυτό το εθνικό θέμα οφείλουμε όλοι να δώσουμε μάχες για να αποτρέψουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μου στις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: