Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Γρίφος με τις συντάξεις

Γρίφος με τις συντάξεις - MediaΜε όλα τα μέτωπα ανοιχτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μια τάξη στα τεκταινόμενα με ένα σχέδιο τριών σημείων για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Την ίδια ώρα οι περικοπές στις συντάξεις είναι το μεγάλο αγκάθι. Έχει φθάσει πλέον ο κόμπος στο χτένι, αφού ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να συντηρεί 3,2 συνταξιούχους.

Έτσι, λοιπόν, τα τζιμάνια του υπουργείου Εργασίας έχουν βάλει...
τα πόδια στον ώμο και τρέχουν με όλη τους τη δύναμη μπας και λύσουν τον γρίφο προκειμένου να καταλήξουν στο συνταξιοδοτικό πακέτο του 2017-19, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε άγριες περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Εξετάζουν δηλαδή την επανένταξη 200.000 οφειλετών του ΟΑΕΕ στην ασφάλιση, πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας που πλήττει το ΙΚΑ και έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για χάρη όλων των Ταμείων. Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί πόροι στους οποίους έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να κλείσει το «χρηματοδοτικό κενό» των ασφαλιστικών ταμείων την ερχόμενη τριετία.

Αντίθετα, σκέψεις για επιβολή τέλους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, πόσω μάλλον στις τραπεζικές συναλλαγές ή στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, φαίνεται πως δεν προτιμώνται σε συνθήκες κατάρρευσης του Χ.Α., capital controls αλλά και τεράστιας εισοδηματικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών από λογαριασμούς.

Οι μελέτες
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι νέες μελέτες που προκρίνονται είναι:

♦ Η ασφαλιστική εισφορά του 20%, η οποία θα μπορούσε να φέρει έως 400 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ από τρέχουσες εισφορές με την προϋπόθεση πως θα «πάγωνε» και θα συμψηφιζόταν το ληξιπρόθεσμο χρέος των οφειλετών με μελλοντικές συντάξεις.

♦  Η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας κατά 50% με στόχο την είσπραξη έως και 1 δισ. ευρώ. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα μειωνόταν το πρόστιμο ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο στα 3.500 ευρώ και θα επιβαλλόταν υποχρεωτική ασφάλιση για έναν χρόνο υπό την απειλή ακόμα και της οριστικής αφαίρεσης άδειας λειτουργίας.

♦  Η είσπραξη 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άντληση 200 εκατ. ευρώ.

Στο συρτάρι
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας υπάρχει σχέδιο τριών σημείων για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και προπαντός του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ που προβλέπει:

1«Πάγωμα» χρεών και «επανένταξη» στην ασφάλιση για τους συνεπείς.
Μελετάται το «πάγωμα» και η «κεφαλαιοποίηση» των ληξιπρόθεσμων χρεών όλων των οφειλετών του ΟΑΕΕ και άμεση παροχή ασφαλιστικής κάλυψης για όσους από αυτούς ξεκινήσουν από 1.1.2017 να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές με βάση το νέο σύστημα (26,9% του εισοδήματός τους).

2 Πρόστιμο 3.500 ευρώ και υποχρεωτική ασφάλιση αδήλωτων εργαζομένων.
Εξετάζεται περικοπή του προστίμου για όσους εργοδότες απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους στα 3.500 ευρώ (από τα περίπου 10.000 ευρώ που είναι σήμερα) ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Παράλληλα, όμως, θα προβλέπεται υποχρέωση του παραβάτη να ασφαλίσει τους εν λόγω εργαζόμενους για έναν χρόνο.

Αν μετά από 12 μήνες ο ίδιος εργοδότης εξακολουθεί να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους θα του αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησής του για δύο μήνες. Αν και μετά από αυτό ο εργοδότης δεν συμμορφωθεί, τότε εξετάζεται ακόμα και η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησής του.

3 Άντληση του 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Από το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζεται πως το μνημόνιο προβλέπει πως το 25% των εισπράξεων του Δημοσίου από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την κάλυψη δημοσίων δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι δαπάνες για τις συντάξεις του Δημοσίου και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (31,5 δισ. ευρώ) καλύπτουν το 41% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Έτσι ευελπιστούν στην κυβέρνηση πως θα μπορούσαν τα Ταμεία να διεκδικήσουν ένα ανάλογο ποσοστό από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και άρα πως μπορούν να αντληθούν πόροι από τη συγκεκριμένη δεξαμενή την περίοδο 2016-17.

Ωστόσο τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα αν σκεφτεί κανείς ότι τα δύο νομοσχέδια, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, έβγαλαν όλους τους εργαζόμενους στους δρόμους, ακόμα και τους επιστήμονες, με τους αγρότες να αποκλείουν τις εθνικές οδούς, να πολιορκούν τελωνεία, εφορίες, υπουργούς και βουλευτές, παραλύοντας τη χώρα εδώ και έναν μήνα, χωρίς να ξέρουμε και για πόσο ακόμα.

Πλάνο
Για τον λόγο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να επιταχύνει σε πρωτοβουλίες που ναι μεν έχει εξαγγείλει, αλλά έχουν μείνει πίσω λόγω των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις. Έτσι λοιπόν το  Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ετοιμάζει πλάνο για δράσεις που ναι μεν έχουν εξαγγελθεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει, μπας και καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα.

Πρώτος στόχος είναι τα φορολογικά θέματα, ακόμα και αν αυτά δεν είναι μέσα στην ατζέντα των θεσμών. Για παράδειγμα, ο νόμος για την αποκάλυψη του «μαύρου χρήματος», το νομοσχέδιο δηλαδή για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, δεν έχει κατατεθεί, καθώς υπάρχει διχογνωμία για το αν θα ισχύσει ένας ενιαίος συντελεστής 20%-30% ή αν η βάση θα είναι ο συντελεστής φορολόγησης κάθε χρονιάς. Αντιρρήσεις λέγεται πως έχει προβάλει η τρόικα και για τις ειδικές εκπτώσεις έως 70% που εξετάζονταν να προσφερθούν (π.χ. για αγορά ομολόγων ή ακινήτων).

Ένα άλλο πολυσυζητημένο θέμα είναι τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το «πλαστικό χρήμα», και η σύνδεσή τους με το αφορολόγητο, που επιτέλους έστω και αργά θα ισχύσει για τις δαπάνες του 2016, οι οποίες θα δηλωθούν το 2017 από τον φορολογούμενο, ώστε να γίνει διασταύρωση, ενώ από το 2017 θα μπορούν οι τράπεζες να στέλνουν απευθείας τα στοιχεία δαπανών στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να προσυμπληρωθούν αυτόματα στις δηλώσεις Ε1 του 2018.

Σε ό,τι αφορά το περιουσιολόγιο, οι δηλώσεις δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από το καλοκαίρι, αν όχι στο β’ εξάμηνο του 2016. Για να ξεκινήσει η εφαρμογή του θα πρέπει να τελειώσει η υποβολή δηλώσεων Ε1 και να ενισχυθεί το TAXIS για να μπορεί να σηκώσει έναν τέτοιο όγκο δεδομένων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν μπορεί πλέον να σχεδιάζει «φαραωνικά» έργα η κυβέρνηση για το ποια στοιχεία και ποιες διασταυρώσεις θα μπορεί να εφαρμόζει το νέο σύστημα.
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: