Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη

ΠρόσφυγεςΈνταση σημειώθηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου βρίσκονται 7.000 άτομα κάθε ηλικίας, καθώς πρόσφυγες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα η διέλευση στη γειτονική χώρα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Ορισμένοι πρόσφυγες πέταξαν...
πέτρες και έριξαν συρματένια περίφραξη. Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα «απάντησαν» οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, προκειμένου να απωθήσουν τους ανθρώπους να περάσουν,
Οι αστυνομικοί «κατάφεραν» έτσι να απομακρύνουν τους πρόσφυγες από το μεταλλικό φράχτη, ενώ υπήρξαν μικροτραυματισμοί και εκδηλώθηκαν αρκετά περιστατικά λιποθυμιών από τα δακρυγόνα με αποτέλεσμα κάποιοι να μεταφερθούν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα.
Σε συμβολική διαμαρτυρία προχώρησαν όπως και χθες εκατοντάδες πρόσφυγες στιςσιδηροδρομικές γραμμές. Οι περισσότεροι από αυτούς μάζεψαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και έκατσαν στις γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο φράχτης με την ΠΓΔΜ.
Νωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία, αλλά τελικά πέρασαν μόνο 10 με τις διαδικασίες ελέγχου να είναι εξονυχιστικές και χρονοβόρες.
Από τις 4 τα ξημερώματα, το σημείο διέλευσης παραμένει κλειστό, ενώ χθες πέρασαν πάλι μόνο 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία λόγω των σημαντικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα βόρεια σύνορα. 
Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες έχουν φτάσει με κάθε μέσο στην Ειδομένη: άλλοι με τα λεωφορεία, άλλοι με ταξί από τη Θεσσαλονίκη ή κάποιο ενδιάμεσο σημείο καθ' οδόν, άλλοι με τα πόδια από το βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από τον καταυλισμό. 
πρόσφυγεςΔιαμαρτυρία στην πλ.Βικτωρίας | ICONPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ
Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα και Σύροι και Ιρακινοί, που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, στο οδόστρωμα της Ε.Ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων, αλλά και στο οδικό δίκτυο που οδηγεί προς την πόλη των Τρικάλων. Οι πρόσφυγες, που ανέρχονται σε 270 ζητούν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν προς την Ειδομένη.
Σημειωτέον ότι χθες Αφγανοί, στους οποίους τα Σκόπια απαγορεύουν τη διέλευση, προχώρησαν σε απεργία πείνας στην πλατεία Βικτωρίας με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα για να καταφέρουν να συνεχίσουν προς τη Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. 

Νέος καταυλισμός στο Ελληνικό

Σε καταυλισμό μετατρέπεται το γήπεδο του Μπέιζμπολ στο Ελληνικό, που φιλοξένησε το ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και στρατιώτες έστησαν σκηνές μέσα στο γήπεδο για τη φιλοξενία προσφύγων.
Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η δημιουργία ενός μεγάλου χώρου για έναν μεγάλο καταυλισμό, αλλά περισσότεροι χώροι μικρότερης δυναμικότητας 1.000 – 2.000 ανθρώπων για να οργανωθούν καλύτερες δομές, σύμφωνα με τον Θοδωρή Δρίτσα.
Οι χώροι αυτοί αναζητούνται στις περιοχές από τον Πειραιά ως την Ειδομένη, όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαία η επαφή με τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.

Στον Πειραιά 1810 πρόσφυγες από Χίο & Μυτιλήνη

Στις πύλες του λιμανιού του Πειραιά τις τελευταίες μέρες συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς το Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό έχει γεμίσει. 
Υπουργείο Ναυτιλίας, αντιπεριφέρεια, δήμοι και πολίτες εξασφαλίζουν στους 2.500 με 3.000 επήλυδες σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ύπνο. 
Σήμερα στο λιμάνι έφτασαν κατέπλευσε το πλοίο «Αριάνδη» μεταφέροντας 1810μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.
Το πλοίο παρέλαβε 1360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.
Περισσότεροι από 3.200 πρόσφυγες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν  από τη Λέσβο και τη Χίο για τον Πειραιά ή την Καβάλα
Στη Σάμο έφτασαν 193 πρόσφυγες, ενώ περιμένουν να αναχωρήσουν από το νησί 460 άτομα. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι αφίξεις προσφύγων από το πρωί είναιαυξημένες.

Λαμβάνει θέση η νατοϊκή δύναμη

Λαμβάνουν θέσεις στο Αιγαίο τα πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην περιοχή και ενισχύονται σταδιακά. Όπως έγινε γνωστό:
Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton μεταξύ Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ μεταξύ Ικαρίας και Κω και η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) δυτικά της Ρόδου.
Η ιταλική φρεγάτα LIBECCIO -που συμμετείχε σε άσκηση στην Ιταλία- αυτήν την ώρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πολοποννήσου με κατεύθυνση το Αιγαίο.
Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου βρίσκεται και η γαλλική φρεγάτα MONTCALM, που κινείται προς την περιοχή, για να ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη.
πρόσφυγεςΣτο λιμάνι του Πειραιά | AP Photo/Thanassis Stavrakis

Γ. Μουζάλας: Σε εφαρμογή του Plan B

Στήριξη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα δίνει η Ελλάδα, η οποία υπέβαλε στην Ε.Ε. σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως η χώρας μας ζητά 450 εκατομμύρια ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να μείνουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το «plan B». Ο ίδιος εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν 50. 000 - 70.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα», ανέφερε. 
Διαβεβαίωσε ότι σε δεκαπέντε ημέρες θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς όσοι «δεν δικαιούνται άσυλο θα συνεχίζουν να επιστρέφονται».

5 εκατομ. Έλληνες βοήθησαν πρόσφυγες

Περισσότεροι από 5.000.000 Έλληνες βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες το προηγούμενο διάστημα, όπως προκύπτει από έρευνα του μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις» που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας «αν ισχύει, ίσως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους».
Μόνο ένας στους πέντε Έλληνες μοιάζει να έχει ακριβή εικόνα για το μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: