Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Χωράνε μόλις 4, λέει η κυβέρνηση, μπορούν να εκπέμπουν 16, δηλώνει η ΕΙΤΗΣΕΕ

ΚΕΡΑΙΕΣΗ εντολή της Κομισιόν να δοθούν επιπλέον συχνότητες στην κινητή τηλεφωνία συνέπεσε στη χώρα μας με τη σφοδρή διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΙΤΗΣΕΕ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Ο Νίκος Παππάς επιμένει πως 4 θα είναι πανελλαδικές γενικού περιεχομένου και η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει πως χωράνε 16.
Οι 4 πανελλαδικές άδειες, ωστόσο... αφορούν κανάλια γενικής στόχευσης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που διαψεύδονται από το υπ. Επικρατείας , πως θα δοθούν κι άλλες πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά θεματικού χαρακτήρα. Και ενώ οι πληροφορίες λένε πως θα δοθούν άλλες 8 πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου (….άλλα ίσως αργότερα), για ενημερωτικά ή ψυχαγωγικά κανάλια, ΕΙΤΗΣΕΕ και κυβέρνηση έχουν μπλεχτεί σε έναν τεχνολογικό κυκεώνα, με τους μεν να μιλάνε για  ψηφιακές συχνότητες που μεταφέρουν περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους δε να αναφέρονται σε τηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με τις συχνότητες που κατέχει σήμερα η Digea.
Το μπέρδεμα είναι απολύτως κατανοητό, αφού μετά το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ παρέδωσε την ψηφιακή μετάβαση σε τηλεοπτικά κανάλια που δεν είχαν άδεια και μετά το 2014, που πήρε η Digea όλες τις ψηφιακές συχνότητες, δεν έγινε καμία απόπειρα να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο. Η κυβέρνηση θα παραχωρήσει τηλεοπτικές άδειες περιεχομένου και αυτά τα κανάλια θα είναι οι πελάτες της Digea μετά την αδειοδότησή τους.
Στο μεταξύ, το ψηφιακό φάσμα συχνοτήτων αναμένεται να μικρύνει δραματικά, αφού το υπουργείο Μεταφορών θα πρέπει να βγάλει νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, στον οποίο η ελεύθερη τηλεόραση, ΕΡΤ και Digea, θα μοιράζονται μόλις 4 από τις 6 ψηφιακές συχνότητες που διαθέτουν σήμερα (η Digea έχει 4 ψηφιακές συχνότητες και η ΕΡΤ 2 πολυπλέκτες).
Η μετάβαση σε νέα τεχνολογία κωδικοποίησης είναι πλέον αναγκαία, και αυτό απαιτεί υψηλές επενδύσεις από την πλευρά τόσο της ΕΡΤ όσο και της Digea. Η Ένωση των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Καναλιών ισχυρίζεται πως η κοινή τους εταιρεία, η Digea, μπορεί να μεταβεί στη νέα τεχνολογία (DVB-T2 συν HEVC, που ωστόσο είναι σε δοκιμαστική περίοδο στην Ευρώπη) και έτσι να αποκτήσει τη δυνατότητα να εκπέμπει από τις 4 ψηφιακές συχνότητες που κατέχει έως και 50 κανάλια υψηλής ευκρίνειας. Η ΕΙΤΗΣΕΕ, χρησιμοποιώντας μια μελέτη του Πολυτεχνείου, ισχυρίζεται ότι, ακόμη κι αν μειωθούν οι συχνότητες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, μπορούν να εκπέμψουν 5 ψηφιακές σε μικρότερο χώρο και όχι 4, όπως εκτιμάται τεχνολογικά.

typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια: