Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη γραμμή «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»

Η λεγόμενη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση έχει μπερδευτεί: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση παρουσιάζοντας προτάσεις που ούτε με διασταλτική ερμηνεία δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζητούν νέα κυβέρνηση από την ίδια βουλή, για οικουμενική μιλά ο Β. Λεβέντης, την οποία απορρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση...


 
Το μόνο κοινό σημείο της στρατηγικής τους είναι η επιθυμία να μη γίνουν εκλογές σύντομα, παρόλο που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν κανένα από τα δύσκολα νομοσχέδια, ειδικά το ασφαλιστικό, που αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συγκλίνουν επίσης στη μαχητική στήριξή τους προς τους καναλάρχες οι οποίοι δυσανασχετούν με το νέο νόμο για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι δεν στηρίζουν ανοιχτά τις αγροτικές κινητοποιήσεις και όποια άλλη εκδήλωση κοινωνικής διαμαρτυρίας αλλά την ίδια ώρα συμμερίζονται τα αιτήματα των αγανακτισμένων και καταλογίζουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για το γεγονός ότι “η κοινωνία είναι απέναντι” σύμφωνα με μια έκφραση που χρησιμοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Με άλλα λόγια αφενός δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά των αντιμνημονιακών αντιδράσεων, αφετέρου δεν αποστασιοποιούνται ανοιχτά πατώντας σε δυο βάρκες και ακολουθώντας τη γραμμή «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

Το πλαίσιο Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει: Δεν θέλει εκλογές τώρα αλλά αν γίνουν θεωρεί πως το κόμμα του θα τις κερδίσει. Αυτό διαμηνύει στους συνομιλητές του, εντός και εκτός συνόρων, ενώ προβάλλει την επίδειξη μετριοπαθούς στάσης στο προσφυγικό για να αποφύγει πιέσεις για συναίνεση στην εφαρμογή του μνημονίου. Ο προγραμματισμός συνεδρίου για τις 22 Απριλίου είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η ηγεσία της ΝΔ δίνει προτεραιότητα στην κομματική ανασυγκρότηση και δεν ζητά από την κυβέρνηση να φύγει ούτε καν για λόγους ικανοποίησης του ακροατηρίου της.

Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ξέρουν ήδη ότι η ΚΟ της ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το ασφαλιστικό και όποιες συμβουλές θα του δοθούν στην επόμενη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα είναι μάλλον προσχηματικές. Ο ίδιος διαβεβαιώνει τους συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις για στήριξη της κυβέρνησης με οποιονδήποτε τρόπο ακόμη και αν του απευθυνθεί προσωπικά η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. Θεωρεί ότι το γεγονός πως δεν πυροδοτεί ένταση στο προσφυγικό θα έπρεπε να είναι υπεραρκετό για τις Βρυξέλλες. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δυο γραμμές μεταξύ των στελεχών της ΝΔ για το προσφυγικό, η σκληρότερη και η ηπιότερη, ενώ λέξη δεν έχει ειπωθεί εναντίον των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τα hot spots.

Οι στάση των «μεσαίων»

Υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Δημ. Κρεμαστινός, ο οποίος πήρε θέση εναντίον της δημιουργίας hot spot στην Κω. Από την Χαριλάου Τρικούπη δεν εκφράστηκε ενόχληση, ούτε δημόσια ούτε στο παρασκήνιο. Η Φώφη Γεννηματά κάνει πως δεν ακούει τις παραφωνίες για να διατηρηθεί η εσωκομματική ηρεμία, ενώ επιμένει να καλεί τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την προσπάθεια και να παραδώσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σε κάτι ανάλογο, που περιέχει τον ίδιο σε κεντρικό ρόλο, αναφέρεται ο προκάτοχός της Ευ. Βενιζέλος ο οποίος πυκώνει τις παρεμβάσεις του όσο διαπιστώνει ότι η αταξία στο πολιτικό επίπεδο μεγαλώνει.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είναι απορροφημένος στα δικά του προβλήματα. Προετοιμάζει ένα συνέδριο στο τέλος του μήνα στο οποίο ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης θα μετάσχει ως παρατηρητής, ενώ άλλος βουλευτής σχεδιάζει να κάνει σκληρή κριτική στην ηγεσία με σκοπό ακόμη και να αποχωρήσει την επόμενη μέρα. Προφανώς το Ποτάμι δεν αντέχει εκλογές και είναι αυτός ο βασικός  λόγος που ο Στ. Θεοδωράκης επίσης καλεί σε συγκρότηση νέας κυβέρνησης από την ίδια βουλή. Συνεπής στην άποψή του για οικουμενική μένει ο Βασ. Λεβέντης που όμως απευθύνει το αίτημά του μόνο στον πρωθυπουργό και όχι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που το έχει αποκλείσει.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: