Με χρονικό ορόσημο την 7η Μαρτίου και με – αμφίβολο – όπλο το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει από χθες στις Βρυξέλλες την τελική πολιτική μάχη για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και η αξιολόγηση.
Καθαρός και διακαής στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου, με ιδανικό σενάριο να έχει οριστικοποιηθεί το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας στο Eurogroup που θα γίνει στις 7 του μήνα, έτσι ώστε να δρομολογηθεί άμεσα και η διαβούλευση για το χρέος.
Στόχοι και σενάρια, ωστόσο, παραμένουν εγκλωβισμένα στις, μετέωρες ακόμη, ισορροπίες ανάμεσα στον «καλό» Γιούνκερ, το «κακό» ΔΝΤ και την, εξουδετερωμένη από το προσφυγικό, Μέρκελ.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δικαίωσε εκ νέου χθες τον τίτλο της «ήπιας» Κομισιόν, συμφωνώντας στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση και αποδίδοντας δημόσια εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο στην διαχείριση του προσφυγικού. Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, φέρεται να επανέλαβε στη συνάντηση την θέση ότι η χώρα «δεν μπορεί να διαχειριστεί δύο κρίσεις ταυτόχρονα» και επεσήμανε ότι οι διαφορές μεταξύ των δανειστών δεν πρέπει να μπλοκάρουν την αξιολόγηση.
Λίγο νωρίτερα και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί διαμήνυε ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «πριν από το Πάσχα», με κυβερνητικές πηγές να μεταφράζουν τη δήλωσή του ως αναφορά στο καθολικό Πάσχα που είναι στις 27 Μαρτίου.
Από τα θετικά μηνύματα, ωστόσο, έως τα απτά βήματα μπροστά εξακολουθεί να υπάρχει ανοιχτή απόσταση, με δεδομένη την σταθερά σκληρή στάση του ΔΝΤ. Ενδεικτικές επ’ αυτής της στάσης είναι οι πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο απαιτεί πλήρη πώληση, εδώ και τώρα, όλων των κόκκινων δανείων – συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών -, προειδοποιεί για πιθανή ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες και παραμένει σε απόσταση από την Ε.Ε. για το θέμα της διαχείρισης του χρέους.
Το «μειοψηφικό ΔΝΤ»
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν «προκλητική» τη στάση του Ταμείου και χαρακτηρίζουν την απαίτηση για άμεση πώληση των κόκκινων δανείων ως «τορπίλη» στην διαπραγμάτευση, ταυτόχρονα ωστόσο επιλέγουν την αισιόδοξη προσέγγιση ποντάροντας στην επικράτηση των πιο ευέλικτων θέσεων της Κομισιόν.
«Το ΔΝΤ έχει μειοψηφική άποψη και απομονώνεται από τους Ευρωπαίους. Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, δεν μετέχει ακόμη στο νέο πρόγραμμα και είναι εδώ ως τεχνικός σύμβουλος», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος.
Η εν λόγω μειοψηφική θέση, όμως, δεν επιβεβαιώνεται – επί του παρόντος τουλάχιστον – από τις εξελίξεις. Η ημερομηνία επιστροφής του «κουαρτέτου», που είναι και το πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση, δεν έχει οριστεί, με τις πληροφορίες να φέρουν όντως την Κομισιόν πιο πρόθυμη για την τελική κάθοδο στην Αθήνα και τους εκπροσώπους του Ταμείου εντελώς αρνητικούς καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινός τόπος στο ζήτημα-κλειδί του δημοσιονομικού κενού για το 2016.
Καθοριστική για τις τελικές ισορροπίες θα είναι η στάση του Βερολίνου, με την 'Ανγκελα Μέρκελ να συμμαχεί μεν σ΄αυτήν τη φάση με την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό, να κρατά όμως ακόμη κλειστά τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση.
Η δε, επανειλημμένη, εμπειρία από την στάση της στο πρόσφατο παρελθόν μάλλον δεν δικαιώνει όσους στην κυβέρνηση επαναφέρουν – όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες – το σενάριο της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του τρίτου Μνημονίου «σε συνεργασία μόνον με τους ευρωπαίους εταίρους»
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου