Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

«Ούτε βήμα πίσω από τη συμφωνία του Αυγούστου»

Όλγα ΓεροβασίληΗ Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε τον Αύγουστο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη.

«Τηρούμε τη συμφωνία, γεγονός που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των εταίρων και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τη... «βάσιμη» αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα, εξέφρασε η ίδια για να προσθέσει ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες όσοι αμφισβητούν τη συμφωνία του 2015.

«Η πλειοψηφία των αγροτών θέλει διάλογο»

Τρία αιτήματα για διάλογο έχουν υποβληθεί από τους αγρότες, όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα.

Υποστήριξε ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο είναι πλέον πλειοψηφικό.

Η κυβενρητική εκπρόσωπος κάλεσε και τις άλλες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και μόλις επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

Το μήνυμα της Ελλάδας στην επικείμενη σύνοδο

Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν επιλύονται με την περιχαράκωση αλλά με την επιμονή στο στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είπε η Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το μήνυμα που εκπέμψει η Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής θα τονίσει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι και οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, οικονομικές, κοινωνικές, και πολιτικές, με όρους ενότητας και αλληλεγγύης.

Ειδικά για το προσφυγικό η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους ότι βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, θα τονίσει όμως ότι αυτό δεν αρκεί, αλλά πρέπει όλοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Θα τονιστεί δε ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εργαστούν για την υλοποίηση της συμφωνίας και να απομονωθούν ακραίες φωνές που μιλούν για κλείσιμο συνόρων και κατακερματισμό του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.

Τριμερής Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι στο περιθώριο της συνόδου θα υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα υπάρξει επίσης τριμερής συνάντηση της Ελλάδας με Γερμανία και Τουρκία, καθώς και διευρυμένη συνάντηση 11 κρατών μελών της Ε.Ε. με συμμετοχή της Τουρκίας.

Άλλωστε, όπως η ίδια είπε το ο κλειδί για την επίλυση του προβλήματος είναι η Τουρκία. Συμπλήρωσε δε ότι καθοριστικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ-Τουρκίας και η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακίνησης με εστίαση στα τουρκικά παράλια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: