Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Με στόχο τη συναίνεση πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο

Τσίπρας - ΒουλήΤη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, όπου θα συμμετάσχει η Τουρκία, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση. Σημείωσε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, συμπληρώνοντας ότι θα ενημερώσει σχετικά και τους υπόλοιπους αρχηγούς..
.

Στόχος, όπως είπε, η επίτευξη της απαραίτητης πολιτικής συναίνεσης πριν τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους,  ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση, βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αυστρίας και των «συμμάχων» της -που την ίδια στιγμή, προειδοποιούσαν με κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες- τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ένα ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή των χωρών που αφορά άμεσα. «Είναι ντροπή οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους της να συμπεριφέρονται υπεύθυνα... να απαιτήσει να εφαρμοστεί άμεσα το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν».  

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «δεν θα δεχθούμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών». 

Σημειώνεται πως -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, ζήτησε και -φέρεται να- υπήρξε συμφωνία ώστε να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ, με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: