Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Στις Βρυξέλλες για να απομονωθούν οι ακραίες φωνές

Αλέξης Τσίπρας
«Μάχη» σε διπλό ταμπλό θα δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες τις επόμενες τρεις ημέρες. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών σε κορυφαίο επίπεδο τόσο για το θέμα της προσφυγικής κρίσης όσο και για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους εκπροσώπους των «θεσμών».

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ...
συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ, με το προσφυγικό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των δύο ανδρών. Τσίπρας και Γιούνκερ θα συζητήσουν και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Δεν κλείνουμε τα σύνορα»

Λίγο πριν τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ότι η Ευρώπη καταγράφει πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στηλιτεύοντας παράλληλα την πρωτοβουλία της «ομάδας του Βίζεγκραντ» για «Σχέδιο Β» και κλείσιμο συνόρων.

«Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε πολιτικά αποδεκτό να συνεργαζόμαστε με μη κράτη-μέλη για να κλείσουμε τα σύνορα με ένα μέλος μας», σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην Bild, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ συνέχισε λέγοντας πως «μόνο αν συνεργαστούμε στενά» θα επιτευχθεί η ασφάλεια στα σύνορα, ωστόσο «χωρίς να χαθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που θα έθετε τη Σένγκεν και την ελεύθερη διακίνηση ατόμων σε κίνδυνο».

Αναφερόμενος στη χώρα μας, σημείωσε πως έχει υπάρξει πρόοδος στην Ελλάδα: «Επιτέλους βλέπουμε κάποια πρώτη πρόοδο», δηλώνει, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώνεται.

Το... ρητορικό ερώτημα της Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας αλλά να επιδιωχθεί κυρίως η ευρωτουρκική προσέγγιση. Μιλώντας στην Bundestag (Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο), η Μέρκελ έθεσε ένα μάλλον ρητορικό ερώτημα:

Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Απαντώντας μόνη της, η καγκελάριος σημείωσε: «Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε».

Όσο για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, η Μέρκελ ανέφερε ότι πρέπει να βελτιωθεί η παρακολούθηση στο Αιγαίο:

Για αυτό υπάρχει μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την FRONTEX. Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την FRONTEX.

Ικανοποίηση για τα hotspots

Σημαντική πρόοδο στην κατασκευή και λειτουργία των hotspots που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι στελέχη της Επιτροπής, μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα Μάρτιν Βερβέι, επισκέφθηκαν, συνοδεία του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, όλα τα hotspots στα νησιά και διαπίστωσαν ότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος».

Εξάλλου, η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να επισημάνει στην σύνοδο κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, την ανάγκη να ενισχυθεί επειγόντως το σύστημα μετεγκατάστασης.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολές στους υπουργούς Εσωτερικών όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, με συγκεκριμένες συστάσεις για το θέμα της μετεγκατάστασης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Φορτωμένο θα είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη (18/02).

Θα συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας στις 12.00.
Λίγο αργότερα, θα παρευρεθεί στη συνάντηση με θέμα τη συνεργασία με την Τουρκία (Δέκα κράτη μέλη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκία).
Στις 16.45, θα πάρει μέρος στη διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Bohuslav Sobotka.
Για τις 17.00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Έκτακτη «μίνι» σύνοδο κορυφής

Στο μεταξύ, σε νέα έκτακτη «μίνι» σύνοδο κορυφής των 11 κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό προσκαλεί ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ως συντονιστής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες.

Η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την ώρα που πιέζουν οι Αυστριακοί και η Κομισιόν κρατάει αποστάσεις.

Θα συμμετάσχουν οι ηγέτες από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, μετά την επίθεση που διαπράχθηκε στην Άγκυρα, το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, στόχος της συνάντησης είναι η εξέταση, σε έναν δεύτερο γύρο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και οι δυνατότητες περιορισμού του αριθμού των προσφύγων από την Τουρκία που εξακολουθεί να παραμένει σε δραματικά επίπεδα.

Επιστροφή στην Αθήνα

Ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνει την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας το πρωί της Παρασκευής (11.00) στη δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά το τέλος της, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα δρομολογώντας συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών και έχοντας να δώσει άλλη μια «μάχη» στη Βουλή, αυτή τη φορά για το νομοσχέδιο που αφορά το «παράλληλο πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: