Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

SOS: Μαύρη μέρα για τη Μεσόγειο


Νέο σήμα από πλοιάριο με μετανάστες που πλέει στη Μεσόγειο έλαβαν οι ιταλικές αρχές τη Δευτέρα. Σε κίνδυνο 300 μετανάστες. Οι πληροφορίες για το νέο ναυάγιο έρχονται τη στιγμή που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι έρευνες μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Κανάλι της Σικελίας, όπου περίπου 900 άνθρωποι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) στη Ρώμη ανακοίνωσε.... ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια από πλοιάριο με περισσότερους από 300 μετανάστες. 

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια από επιβαίνοντα σε πλοιάριο που μεταφέρει πάνω από 300 μετανάστες. Το ίδιο άτομο δήλωσε ότι συνολικά τρία πλοιάρια χρειάζονται βοήθεια σε διεθνή ύδατα, ενώ τουλάχιστον 20 από τους μετανάστες που βρίσκονται στο ίδιο πλοιάριο με αυτόν είναι νεκροί.

Ο ΙΟΜ επισήμανε ότι υπάρχουν τρία πλοία που μεταφέρουν μετανάστες δίπλα-δίπλα στη Μεσόγειο, όμως πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς σε ποια ύδατα πλέουν.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το Λιμενικό «δεν διαθέτει τα μέσα για να τους διασώσει», καθώς υπάρχει έλλειψη πόρων εξαιτίας της βύθισης του αλιευτικού τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπου υπάρχουν φόβοι για 700 έως και 950 νεκρούς.

Όπως σημείωσε ο ΙΟΜ, «το Λιμενικό είναι πιθανό να προσπαθήσει να στείλει εμπορικά πλοία» προς το σημείο όπου βρίσκεται το πλοιάριο που βυθίζεται. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο, διότι, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, κάποια εμπορικά πλοία «δεν επιθυμούν να συνεργαστούν».
 

Τραγωδία και στα ανοιχτά της Ρόδου


Εντωμεταξύ, τρεις άνθρωποι -ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί- είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, όπου το πρωί της Δευτέρας βυθίστηκε σκάφος με δεκάδες μετανάστες.

«Υπό το φως της ημέρας, αυτόπτες μάρτυρες που είδαν το σκάφος να προσεγγίζει την ακτή, ανέφεραν ότι ο δουλέμπορος επιχείρησε αρχικά να το βγάλει στην αμμώδη ακτή. Αγνωστο γιατί, έκανε κατόπιν έναν ελιγμό και το έριξε στα βράχια!» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν είδε άλλο σκάφος να φεύγει την ώρα εκείνη από την περιοχή, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο διακινητής να είναι τώρα ανάμεσα στους διασωθέντες».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: