Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Τα ρέστα του δημοσίου και η υποκρισία

Στο δικό τους κόσμο οι εκπρόσωποι των θεσμών ισχυρίζονται ότι ζήτησαν την μεταφορά όλων των διαθεσίμων το δημοσίου στην ΤτΕ ως κάτι φυσιολογικό που γίνεται σε πολλές χώρες. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις περιφερειών και δήμων. Θαύμα από τον Σγουρό που ανακάλυψε την 1η παράνομη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους οι Δημήτρης Μάρδας και Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραδέχτηκαν...
σήμερα το πρωί ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ταμεία από 350 έως 400 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εκδοθούν οι εντολές πληρωμών στις 24 και 27 Απριλίου για την κάλυψη μισθών και συντάξεων.

Το υπουργείο περιμένει ότι η εκκίνηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις θα φέρει τα απαραίτητα μετρητά αφού η διαδικασία προβλέπει στενά χρονικά περιθώρια εγγραφής μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ερωτηματικά προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως κάτι σχεδόν φυσιολογικό που δεν πρέπει να φέρει πανικό την ώρα που όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο από το να φέρει αυτή τη στιγμή μια ΠΝΠ. Στις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα άλλωστε είχε ακουστεί ότι η πρακτική των εκτάκτων πράξεων θα αποτελέσει παρελθόν.

Ωστόσο δεν κρατούν όλοι την ίδια γραμμή. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η κυβέρνηση βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες για άλλη μια φορά μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα και δέχτηκε πιέσεις από την Τρόικα και τα διεθνή ΜΜΕ με στόχο την περαιτέρω υποχώρησή της.

Τι δίνουμε (τι παίρνουμε;)

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές ο Πολ Τομσεν ανέφερε ότι το ΔΝΤ ζητάει αύξηση ΦΠΑ, περικοπές συντάξεων και μεταρρύθμιση στο εργασιακό δείχνοντας ότι το email Χαρδούβελη συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει έρθει σε συμφωνία με την Τρόικα στο δημοσιονομικό. Ακούγεται το 1,2% αλλά είναι πιθανό η τελική συμφωνία να είναι διαφορετική και το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο.

Επιπλέον φαίνεται ότι έχει βρεθεί η χρυσή τομή και στις ιδιωτικοποιήσεις που θα παραμείνουν και θα συνεχιστούν έστω και με μικρή συμμετοχή του δημοσίου. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την τελική στάση της και σίγουρα αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σε περιοχές όπως οι Σκουριές και το Ελληνικό.

Τα μεγάλα προβλήματα στις συνομιλίες παραμένουν τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά θέματα και εκεί φαίνεται ότι θα παιχτεί ο νέος εκβιασμός. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σήμερα για πρώτη φορά είπε ότι δεν υπάρχουν θέματα ταμπού και ότι θα ανοίξουν και τα δύο σήμερα στο Euroworking Group, ωστόσο η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους αναφέρει ότι δεν είναι διατεθειμένη να περάσει και σε αυτά τις κόκκινες γραμμές της.

Και ένα θαύμα (σχόλιο TPP)

Με περισσή δόση υποκρισίας ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός εξέδωσε χθες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι αντιστυνταγματική. Ο κύριος Σγουρός προφανώς είχε άλλες σοβαρές ασχολίες (ίσως διάβαζε) όταν ο Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε 22 Πράξεις κατά την διάρκεια στην οποία τελούσε περιφερειάρχης.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο συνυπέγραψαν τις προηγούμενες πράξεις αλλά ο ίδιος ο Βενιζέλος ήταν αυτός που σχεδίασε και εκτέλεσε το PSI, το κούρεμα δηλαδή των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης προέτρεπε χθες τον κόσμο να βγάλει τα χρήματά του εκτός της χώρας προαναγγέλλοντας κούρεμα καταθέσεων. Προφανώς είχε στο μυαλό του τον Γκίκα Χαρδούβελη που με εκατοντάδες μικρά εμβάσματα έβγαλε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ σε μια δύσκολη συναισθηματικά περίοδο για τον ίδιο.

 Η κυβέρνηση κάνει το συνηθισμένο λάθος: Δεν λέει την απόλυτη αλήθεια στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός επιστήμονας για να αντιληφθείς τι συμβαίνει αλλά έχει άλλη ιστορική αξία να τα μαθαίνεις από τον πρωθυπουργό σου. Η ΠΝΠ που υπόγραψε προχθές ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν σοκαριστική. Απέδειξε ότι προκειμένου να γίνει ο «έντιμος συμβιβασμός» οι πιστωτές μας είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν αίμα και ότι η κυβέρνηση προκειμένου να μην χρεωθεί την ρήξη είναι πολύ πιθανό να το δώσει.

Κ.Ε.
thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια: