Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το δημοψήφισμα, η συμφωνία και το λάθος


Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. Τόνισε ότι αν η κυβέρνηση καταφύγει σε δημοψήφισμα, τότε η πρότασή της θα υποστηριχθεί. Σχετικά με το λάθος, σημείωσε ότι η Αθήνα υπερεκτίμησε «τη δημοκρατική, διαφανή και κοινωνική συμπεριφορά των εταίρων»

Μιλώντας στον τηλεσταθμό Mega, ο Α. Φλαμπουράρης τόνισε ότι μετά το δημοψήφισμα οι εταίροι θα πρέπει να δεχτούν τη νέα ετυμηγορία των Ελλήνων, να αποδεχτούν τη Δημοκρατία και να κάτσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 


Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το δημοψήφισμα, ο Α. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι δεν εννοούσε συγκεκριμένη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αν οι εταίροι βάλουν στο τραπέζι το mail Χαρδούβελη η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να πάει σε συμφωνία χωρίς να ζητήσει την άποψη του λαού.
 
Ο ίδιος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO, σημείωσε ότι ο κόσμος δείχνει την εμπιστοσύνη του στους διαπραγματευτές και στον πρωθυπουργό, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν γίνει έκκληση στον ελληνικό λαό τότε οι πολίτες θα δώσουν τον οβολό τους για να συνεχίσει η κυβέρνηση την διαπραγμάτευση.
 

Δεν «ψαλίδισαν» τον Βαρουφάκη


Σχετικά με την αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας ο Αλέκος Φλαμπουράρης επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός δεν «ψαλίδισε» τον Γ. Βαρουφάκη και υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί όλες τις αρμοδιότητες που είχε και πριν τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ωστόσο είπε πως δεν ξέρει αν ο Γ. Βαρουφάκης θα πάει μόνος του στο Eurogroup ή θα συνοδεύεται από τον Γ. Δραγασάκη ή κάποιον άλλο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα είναι στο Eurogroup σίγουρα.
 

Το λάθος της κυβέρνησης
 

Όσον αφορά στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο Α. Φλαμπουράρης μίλησε για επιτυχία της κυβέρνησης, καθώς κέρδισε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα και τελείωσε με το θέμα της 5ης αξιολόγησης. Τόνισε μάλιστα πως το «λάθος» ήταν ότι η κυβέρνηση υπερεκτίμησε «τη δημοκρατική, διαφανή και κοινωνική συμπεριφορά των εταίρων».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ περί αποπομπής Βαρουφάκη κατόπιν αιτήματος του ίδιου, ο Α. Φλαμπουράρης είπε πως δεν είναι σωστό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις επεσήμανε όμως ότι ο Ολλανδός πολιτικός «έλαβε την απάντησή του από την κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: