Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Σαμαράς και Βενιζέλος ψάχνουν δρόμο επιστροφής


Βλέπουν «βράχια», προαναγγέλλουν καταστροφή τρις ημερησίως και σχεδιάζουν «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο» για να προλάβουν το τρένο της… επιστροφής στην εξουσίας.

Ο εμπνευστής του σχεδίου είναι ο Αντώνης Σαμαράς που, σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ετοιμάζει προσκλητήριο σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για την δημιουργία «φιλοευρωπαϊκού μετώπου» κόντρα στον «εθνικολαϊκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος – απερχόμενος ή μη – του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται ως... πρόθυμος από καιρό, το εγχείρημα όμως προσκρούει, επί του παρόντος τουλάχιστον, στις αντιστάσεις και τις αποστάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.
Το εγχείρημα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Συγγρού, δεν προβλέπει βεβαίως «συγχώνευση» των τριών κομμάτων σε ένα, αλλά κάθοδο στις εκλογές με μια κοινή «φιλοευρωπαϊκή» (και «αντισυριζαϊκή») πλατφόρμα και παράλληλη συμφωνία για μετέπειτα κυβερνητική συνεργασία. Οι εκλογές είναι το κομβικό σημείο του όλου σχεδιασμού καθώς ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει κάθετος στην εκτίμησή του ότι «ο Τσίπρας δεν θα αντέξει», όπως λένε κύκλοι του περιβάλλοντός του, προβλέπει ναυάγιο στη διαπραγμάτευση και ποντάρει σε κάλπες μέσα στο καλοκαίρι. Το εάν ο ίδιος θα είναι μέχρι τότε αρχηγός της ΝΔ δεν… φαίνεται να τον απασχολεί, καθώς θεωρεί ότι ελέγχει πλήρως τον κομματικό μηχανισμό και πιστεύει πως «μικροί και μεγάλοι δελφίνοι δεν θα τολμήσουν».
Ως εκ τούτου, οργανώνει κάθοδο προς το λαό με τοπικές συνδιασκέψεις από την επόμενη εβδομάδα και σχεδιάζει την… δικαίωση και επάνοδό του στην εξουσία ευρισκόμενος σε τακτικότατη επικοινωνία με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος παρά την δημόσια προαναγγελία της αποχώρησής του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται απολύτως δραστήριος στις σχετικές διεργασίες – σύμφωνα, δε, με έμπειρα και αποστασιοποιημένα πλέον στελέχη του κόμματος, «η σύμπραξη με τον Σαμαρά ίσως είναι και η μόνη του διέξοδος για πολιτική επιβίωση εάν ο Τσίπρας αιφνιδιάσει με πρόωρες κάλπες».
Αντίθετη στην προοπτική μιας νέας συνεργασίας με τη ΝΔ εμφανίζεται η – δυνάμει υποψήφια πρόεδρος – Φώφη Γεννηματά, τα ερείσματά της όμως στο κόμμα δείχνουν περιορισμένα. Και εδώ, άλλωστε, ο εναπομείνας μηχανισμός ελέγχεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ άδηλος παραμένει ο μελλοντικός ρόλος που ο ίδιος επιφυλάσσει για τον εαυτό του. Ουδείς, εντός και περί το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε είναι βέβαιος για την ειλικρινή πρόθεσή του να αποχωρήσει, ή για το εάν θέλει απλώς μέσα από το συνέδριο του Ιουνίου να μεταλλάξει το ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο σχήμα, του οποίου και θα ηγηθεί.
Η νομιμοποίηση, ωστόσο, του όποιου εγχειρήματος για «φιλοευρωπαϊκό πολιτικό μέτωπο» προϋποθέτει τη συναίνεση και του Ποταμιού. Δημοσίως και, πρωτίστως, παρασκηνιακά συνεργάτες του Σαμαρά και του Βενιζέλου «ψαρεύουν» προθέσεις από την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη, τα μηνύματα όμως έως τώρα είναι από επιφυλακτικά έως αρνητικά.
Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, κάνει μεν νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζει όμως και πάλι να διαχωρίσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον οποίον «φλερτάρει» σταθερά και του ζητά να συγκροτήσει ο ίδιος «κυβέρνηση μεταρρυθμιστών από την παρούσα Βουλή». Σπεύδει, δε, να σημειώσει ότι «τις εκλογές τις κέρδισε ο Τσίπρας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».
Εξ αρχής, άλλωστε, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δείξει πως θέλει να κρατά αποστάσεις από εκείνο που χαρακτηρίζει «φθαρμένο πολιτικό σύστημα», ενώ πηγές από το Ποτάμι σημειώνουν πως το κόμμα τάσσεται μεν κατηγορηματικά «υπέρ των συναινέσεων και της φιλοευρωπαϊκής ατζέντας αλλά σε αυτές τις συναινέσεις δεν μπορούν να μην έχουν λόγο και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Εν ολίγοις, η πρώτη επιλογή και επιδίωξη του Ποταμιού παραμένει η συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς βεβαίως τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Το εάν, τώρα, αυτό θα ισχύει και μετά από μια ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση ουδείς μπορεί να το εγγυηθεί, με δεδομένη και την αρκούντως ευέλικτη ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: