Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ευρωπαϊκό ναυάγιο ανθρωπιάς

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέ
Δηλώνοντας «συγκλονισμένοι» από τις απανωτές τραγωδίες κι αφού κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους μετανάστες που χάθηκαν στη Μεσόγειο, οι υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε.το μόνο που κατάφεραν είναι να υποσχεθούν... να μελετήσουν το πρόβλημα για να βρεθεί λύση «κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης», με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να ανακοινώνει σήμερα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη. Βάση θα αποτελέσει η πρόταση δέκα σημείων που κατέθεσε η Κομισιόν, δια του αρμοδίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Αυτή περιλαμβάνει: ....


- Ενίσχυση -και οικονομική- των κοινών επιχειρήσεων Τρίτων και Ποσειδών στη Μεσόγειο και επέκταση της περιοχής δράσης, μέσα όμως στα όρια της Frontex.

- Συστηματική προσπάθεια εντοπισμού και καταστροφής  σκαφών των δουλεμπόρων.

- Στενή συνεργασία των διαφόρων Ευρωπαϊκών υπηρεσιών όπως η EUROPOL, η Frontex, και η EASO.

- Αποστολή κλιμακίων της EASO (της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου) σε Ελλάδα και Ιταλία.

- Την διασφάλιση ότι σε όλες τις χώρες μέλη λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα των μεταναστών.

- Εξέταση εναλλακτικών λύσεων για την μετεγκατάσταση τους.

- Ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση, με την προσφορά στέγασης σε ανθρώπους που χρειάζονται προστασία.

- Ίδρυση ενός νέου προγράμματος για την γρήγορη επιστροφή των μεταναστών από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής, με τον συντονισμό της Frontex.

- Η συνεργασία με τις χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Λιβύη.

- Η ανάπτυξη αξιωματούχων σε τρίτες χώρες για την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και ενδυνάμωση του ρόλου των αποστολών της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται κι άλλοι 300 έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου από τα διεθνή ύδατα.



Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέ Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζι | AP Photo/Thierry Monasse
Τι υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία στην έκτακτη Σύνοδο

Στην έκτακτη Κοινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για το μεταναστευτικό έλαβαν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής και η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επισήμανε την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες πιέσεις, ενώ επεσήμανε την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μεταξύ όλων των μελών της Ε.Ε., αναφέροντας ότι αναμένει την εξειδίκευση των προτάσεων της Επιτροπής και τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει, τις προσπάθειές της για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου.

Οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων

Σε τι δεσμεύτηκαν, εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι σήμερα; Στο γενικό ευχολόγιο να σταματήσουν τους θανάτους, αυξάνοντας τις διασώσεις και συλλαμβάνοντας διακινητές. Και γι αυτό τον κοινό σκοπό όμως, δεν υπάρχει συναίνεση:

• Εκφράζοντας κι άλλους ομολόγους του ο Τσέχος υπ. Εξωτερικών υποστήριξε ότι η αποστολή κι άλλων πλοίων για την διάσωσης ναυαγών, θα χειροτερέψει το πρόβλημα. «Εάν διευκολύνουμε τη δουλειά των δουλεμπόρων και δεχθούμε πρόσφυγες που έχουν ναυαγήσει, θα αυξήσουμε τις δουλειές τους» είπε ο Λουμπομίρ Ζάοραλεκ και σαν να μην έχει κατανοήσει το πρόβλημα συμπλήρωσε: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εμποδίσουμε τον κόσμο να ανεβαίνει σε αυτά τα πλοία».  

• Η Αυστρία δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση να δημιουργηθούν καταυλισμοί κάπου στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να καταθέτουν επί τόπου αιτήσεις ασύλου (!).

• Η Βρετανία θέλει να εξαρθρώνονται τα δίκτυα δουλεμπορίας στη βόρεια Αφρική.

• Η Ιταλία  ζητά Αίγυπτος και Τυνησία να διαδραματίσουν ρόλο στη διάσωση των προσφύγων οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε λιμάνια της βόρειας Αφρικής.

• Ενώ η Γαλλία θεωρεί τώρα ότι η επιχείρηση «Τρίτων» για την «προστασία των συνόρων» που αντικατέστησε πέρσι την ιταλική «Mare Nostrum», δεν είναι αποτελεσματική, με τη Σλοβενία να δηλώνει ότι... πιθανόν να αποφασίσει να αποστείλει, για μια ακόμα φορά, ένα πολεμικό της στη Μεσόγειο για να βοηθήσει την Ιταλία για διάστημα μερικών εβδομάδων.



Ανήλικοι μεταξύ των μεταναστών που έφθασαν στη Σικελία Ανήλικοι μεταξύ των μεταναστών που έφθασαν στη Σικελία | AP Photo/Alessandra Tarantino
Πολλά παιδιά μεταξύ των διασωθέντων μεταναστών AP Photo/Alessandra Tarantino
Μπροστά στην ανικανότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναλάβουν γρήγορα συγκεκριμένη δράση, η αποτυχία καταδικάζεται πλέον με τον πιο έντονο τρόπο.

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung χαρακτήρισε την Ε.Ε. ως «'Ενωση δολοφόνων», αφού αποδέχεται τους θανάτους ως μέθοδο αποθάρρυνσης άλλων μεταναστών., ενώ η γαλλική Liberation έγραψε για τον «ένοχο λήθαργο» της Ευρώπης.

Μεταφορά μεταναστών σε κέντρα υποδοχής στην Ιταλία Μετά τις πρώτες βοήθειες οι μετανάστες μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής | AP Photo/Alessandra Tarantino
Την ίδια ώρα στην Μεσόγειο οι νεκροί αυξάνονται, όπως αυξάνεται και ο αριθμός ανθρώπων που ζητούν επειγόντως βοήθεια.

Ο Ματέο Ρέντσι με τον ομόλογο του της Μάλτας Ο Ματέο Ρέντσι με τον ομόλογο του της Μάλτας | Maurizio Brambatti/ANSA via AP
Όπως είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογο του της Μάλτας, έχει ληφθεί νέο σήμα κινδύνου για δυο φουσκωτά που μεταφέρουν συνολικά πάνω από 400 άτομα και κινδυνεύουν να βυθιστούν, ενώ νωρίτερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε ανακοινώσει ότι έλαβε SOS από τρεις βάρκες που χρειάζονται βοήθεια. Ο εκπρόσωπος του είπε ότι ο άνθρωπος που τηλεφώνησε ανέφερε ότι στη δική του βάρκα βρίσκονται 300 άτομα και άλλοι 20 σοροί.

Πλοία έχουν αρχίσει επιχείρηση εντοπισμού τους, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση νεκρών ή επιζώντων από τη βύθιση του αλιευτικού την Κυριακή τα ξημερώματα. Οι μαρτυρίες των επιζώντων  για τον αριθμό των επιβαινόντων διαφέρουν, μετά την τραγική αφήγηση ενός μετανάστη από το Μπαγκλαντές  που νοσηλεύεται στη Σικελία. Ο άνδρας είπε ότι συνολικά ήταν 950 άτομα πάνω στη βάρκα, όταν ξεκίνησε το ταξίδι από τη Λιβύη- οι 200 κλειδωμένοι στα αμπάρια του πλοίου από τους δουλεμπόρους. Μεταξύ αυτών είπε, ήταν περίπου 200 γυναίκες και 50 παιδιά . Μέχρι στιγμής έχουν σωθεί 28 άνθρωποι- όλοι άνδρες- και έχουν ανασυρθεί 24 σοροί. «Είχαμε γραπωθεί από τους νεκρούς για να μην βουλιάξουμε» είπαν μερικοί από τους διασωθέντες

Οι ιταλικές αρχές δεν έχουν μεν τρόπο να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των επιβατών, αλλά θεωρούν ότι η μαρτυρία μπορεί να εξηγεί γιατί βρέθηκαν τόσο λίγοι επιζώντες και σοροί. «Εάν εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν κλειδωμένοι στο αμπάρι», είπε ο Αντονίνο Ιράσο της ιταλικής ακτοφυλακής, «με τόσο βάρος στην κοιλιά της βάρκας είναι λογικό να βυθίστηκε».

Σε αυτή την περίπτωση ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι και ποιοι ήταν οι νεκροί αυτής της τραγωδίας. Η θάλασσα σε εκείνη την περιοχή, είπε ο Ιράσο είναι αδύνατο να ερευνηθεί από τους δύτες, αφού ανοικτά της Λιβύης ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα σε βάθος.

Στο κυνήγι των δουλεμπόρων

Η αστυνομία στη νότια Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διέλυσε ένα μεγάλο δίκτυο διακίνησης ανθρώπων, που ευθυνόταν για τα κύματα των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της χώρας και περιέγραψαν με λεπτομέρειες τις συναλλαγές με τους απελπισμένους πρόσφυγες που παίζουν την ζωή τους κορώνα-γράμματα για να κάνουν αυτό το ταξίδι. Οπως είπε ο εισαγγελέας του Παλέρμο εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 24 άτομα, 14 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ιταλία και τουλάχιστον ο ένας στην Λιβύη. Ο Ερμίας Τσερμάι από την Αιθιοπία είναι ένας από αυτούς που αναφέρονται στα εντάλματα σε σχέση με την τραγωδία στην Λαμπεντούσα τον Οκτώβριο του 2014.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον- του οποίου κρίνεται η επανεκλογή σε λίγες ημέρες- για όλα φταίνε οι δουλέμποροι. «Είναι μια πολύ σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη» διακήρυξε. «Θα πρέπει να ρίξουμε το φταίξιμο αποκλειστικά με τους εγκληματίες δουλεμπόρους που είναι αυτοί οι οποίοι διοργανώνουν, διαφημίζουν και πουλάνε το εμπόριο τους, αυτό το εμπόριο των ανθρώπινων ζωών. Θα πρέπει να διαθέσουμε όλα τα μέσα, ακόμα και κονδύλια που έχουμε για την σταθεροποίηση χωρών και να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: