Υπερψηφίστηκε με156 «ναι» και 104 «όχι» η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θετικά ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης και αρνητικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία - η οποία διεξήχθη μετά από αίτημα της ΝΔ και του ΚΚΕ επί της αρχής και του άρθρο 1 του νομοσχεδίου «ναι» ψήφισαν 156 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. και «όχι» ψήφισαν 104 βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού, της ΧΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.
Ψήφισαν ...συνολικά 260 βουλευτές.
Έντονη αντιπαράθεση
Με ένταση και φωνές εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Το κλίμα ηλεκτρίστηκε ιδιαίτερα, όταν ο Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τους ομιλητές από την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, πως όλες τους οι ομιλίες «είναι για να δίνουν όπλα, εξοπλισμό, στους δανειστές, στους εταίρους και σ' αυτούς που οδηγούν τη χώρα σε ασφυξία».
Με τους βουλευτές της ΝΔ να αξιώνουν να ανακαλέσει, ο κ. Βούτσης έδωσε μονάχα τη διευκρίνιση πως «δια της απουσίας του λόγου σας, οι ενστάσεις και η κριτική που κάνετε στην κυβέρνηση, είναι από την ίδια όχθη που είναι και οι αιτιάσεις των δανειστών».
Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως «δεν ανακαλεί ούτε μία κουβέντα μετά από τη διευκρίνιση αυτή» και ότι «αν θεωρείτε πως έχετε μία ασυλία επειδή κρέμεστε σε μια μειοψηφία του λαού και σε μια πλειοψηφία των μέσων της διαπλοκής, είστε γελασμένοι».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για λογαριασμό της ΝΔ, δήλωσε πως ο υπουργός «ετοιμάζει σκηνικό ρήξης και ψάχνει για ενόχους» και δήλωσε πως εάν δεν ανακαλέσει ο υπουργός, η ΝΔ θα αποχωρήσει από την αίθουσα.
«Ούτε κατά διάνοια υπήρξε η σύνδεση αυτών που σας είπα, με πατριωτικά αισθήματα, ή ότι κατά τη δική σας άποψη έτσι υπηρετείτε καλύτερα τη χώρα», απάντησε ο Ν. Βούτσης. «Το θεωρείτε πατριωτικό σας καθήκον και το εκτελείτε κατά τη δική σας άποψη. Η διαφωνία μας είναι καθαρά πολιτική και σε βάθος - και έχει εξελιχθεί εδώ και πέντε χρόνια. Το θέμα είναι να διευκρινίσουμε όλοι τις απόψεις μας για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Βούτσης.
Η απάντηση του υπουργού, ικανοποίησε τη ΝΔ που παρέμεινε στην αίθουσα, όχι ωστόσο και τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ), που αξίωσε από τον υπουργό να ζητήσει μιαν «ευθεία συγγνώμη», καθώς «η ανασκευή δεν έγινε με σαφή τρόπο» - χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.
«Έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα, δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά οι λιμοί και οι σεισμοί. Λιμός και σεισμός είναι η κυβέρνηση που μας κυβερνά», δήλωσε σε έντονο ύφος ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.
«Αυτός που ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, το μακρύ χέρι της μημονιακής κυβέρνησης, μίλησε για κυβέρνηση του λιμού και του σεισμού, εκπροσωπώντας μάλιστα μια κομματική δύναμη που θέλει να γίνει μέλος αυτής της κυβέρνησης στη θέση των ΑΝ.ΕΛΛ.», απάντησε ο Νίκος Νικολόπουλος.
Υποκρισία χρέωσε σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) στηρίζοντας, ωστόσο, την ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ. «Τα λαϊκά δικαιώματα δεν ήταν η συνέχιση του Μνημονίου που κάνετε. 'Αλλα λέγατε προεκλογικά. Συνεχίζεται κανονικά η απαράδεκτη και εθνοκτόνος διαδικασία», είπε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο βουλευτής.
«Οι πρωταγωνιστές έχουν απλά αλλάξει ρόλους - και μάλιστα με τα ίδια επιχειρήματα», διαπίστωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Ο βουλευτής επικαλέστηκε τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί αποπληρωμής όλου του χρέους στο διηνεκές, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την κυβέρνηση για «αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των καπιταλιστών», εντάσσοντας την Πράξη στην ίδια λογική.
«Καλώς τα τα παιδιά», ειρωνεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) χρησιμοποιώντας μια παλαιότερη κοινοβουλευτική ρήση του Αλέκου Αλαβάνου.
«Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι έρμαιο των τεχνικών κλιμακίων και των δανειστών. Η ΠΝΠ δεν είναι προϊόν πανικού, αλλά προνοητικότητας», απάντησε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ).
Επίθεση από τον Στ. Θεοδωράκη
Αλλεπάλληλες λανθασμένες πολιτικές, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ιδίως στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, καταλόγισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να απωλεσθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και των εταίρων προς την κυβέρνηση, αλλά και να χάσει η χώρα σύμμαχους.
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, στην συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ ισχυρίζεται ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση για να σωθεί η χώρα και να παραμείνει στην Ευρώπη, οι πολιτικές της επιχειρούν έτσι κι αλλιώς να τη στρέψουν πίσω, σε ένα καταστροφικό παρελθόν. Μάλιστα, ανέφερε ότι «για να φυτιλιάσει για άλλη μια φορά την αβεβαιότητα, μιλάει πλέον όλο και πιο συχνά για εκλογές και δημοψήφισμα» διερωτώμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα αν υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι με τέτοιες απειλές θα φοβηθούν οι δανειστές ή μήπως απειλούνται οι εξουθενωμένοι και ανήσυχοι πολίτες για να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μεγαλύτερο ποσοστό;
Κριτική στη συγκυβέρνηση από το ΚΚΕ
«Καταψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια αυτή την επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ζητάμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο κάθε βουλευτής να πάρει την ευθύνη του και όχι να κρύβεται πίσω από συλλογικές ευθύνες κυβερνητικές ή κομματικές», ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προαναγγέλλοντας ανάληψη πρωτοβουλίας για την υποβολή πρότασης διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο κ. Κουτσούμπας άσκησε δριμύτατη κριτική στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για αρπαγή των διαθεσίμων και προετοιμασία της νέας μνημονιακής συμφωνίας. Κάλεσε τους δημάρχους και τους διοικητές των φορέων οι οποίοι υπάγονται στην ΠΝΠ να αντισταθούν στην «ανέντιμη» μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων.
ΠΑΣΟΚ: Διαχειριστική ευθύνη των διοικούντων
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την για ωμό θεσμικό κυνισμό και χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, «αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας».
Μίλησε, ακόμα, για διαχειριστική ευθύνη των διοικούντων των δημόσιων φορέων, που μπορεί να συνδέονται, όπως είπε, με ποινικές ευθύνες και με απιστία, ενώ ανέφερε ότι η αναδρομική ισχύ της έχει στόχο να καλυφθεί και να προστατευθεί η κ. Δούρου.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι με την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κυβέρνηση επέβαλε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό και πρόσθεσε ότι «όχι μόνο δεν κάνει αντίσταση με την ΠΝΠ, αλλά αντίθετα συμμορφώνεται με τις επιταγές της Τρόικα η οποία επαίνεσε την κίνηση αυτή».
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πιάνει ο «εκβιασμός» της κυβέρνησης
Για ατελέσφορο «εκβιασμό» των δανειστών εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο, στην ομιλία του στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας, παράλληλα και αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την προσυπογραφή της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το τελευταίο αποτελεί προσωπική του άποψη.
«Δεν κερδίζετε χρόνο ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού. Χάνετε χρόνο», ανέφερε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης. «Πιστεύετε πως δουλεύει αυτός ο εκβιασμός, πως πρέπει να μας δώσετε τα λεφτά γιατί τελειώνουν, έστω και εάν εμείς δεν έχουμε εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις μας; Φοβάμαι ότι δυστυχώς αυτός ο εκβιασμός δεν δουλεύει. Είχατε προσδοκίες και για το σημερινό Eurogroup, αλλά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο πιστεύετε», ανέφερε.
«Πέμπτη φάλαγγα και νέος ραγιαδισμός»
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, όπως επίσης και η πρωινή του διαπίστωση πως «η χώρα έχει πτωχεύσει», αποτέλεσε την αφορμή και για μια οργισμένη επίθεση, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έκανε λόγο για «πέμπτη φάλαγγα και για νέο ραγιαδισμό», που εκδηλώνεται στη Βουλή.
«Αυτήν την ώρα, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται στο εξωτερικό για διαπραγμάτευση. Κι εσείς έρχεστε να μιλήσετε για πτώχευση απ' το βήμα της Βουλής;» είπε απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κ. Λαφαζάνης.
Έχοντας δεχθεί επιθέσεις, απ' όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την τακτική του να καταθέτει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τις ΠΝΠ της προηγούμενης κυβέρνησης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης, εστιάστηκε στη διαφορά των τότε Πράξεων από τη σημερινή.
«Εδώ δεν έχουμε μια Πράξη για να παρακαμφθεί η Βουλή, να δημιουργηθούν νομικά τετελεσμένα, και να την φέρουμε (εάν τη φέρουμε) εκ των υστέρων προς ψήφιση. Με την κατάθεσή της, η Πράξη άρχισε να λειτουργεί νομοθετικά, και ήρθε εντός διημέρου προς κύρωση στη Βουλή», ανέφερε ο υπουργός. Όσο για τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είπε: «εμείς στηρίζαμε τις ενστάσεις μας κατά τεκμήριο στην Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, και είχαμε την υποχρέωση να τις φέρουμε στην Ολομέλεια. Εσείς πού την στηρίξατε; Ούτε νύξη δεν αφήνει η Έκθεση για αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου...».
«Λέτε πως από την ΠΝΠ ζημιώνονται οι φορείς. Πού το στηρίζετε ότι οι φορείς χάνουν τα λεφτά τους; Και λυπάμαι που τα λέει αυτά το ΚΚΕ. Δηλαδή είναι πολύ ωραία να τα διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά ο τάδε δεξιός Περιφερειάρχης - αλλά αν πάει να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χάνονται τα λεφτά των φορέων, οι ηγεσίες των οποίων έχουν διοριστεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε.
«Αν κάνουμε αυτήν την προσπάθεια, δεν το κάνουμε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Τα έσοδα του Δημοσίου θα τους στηρίξουν κανονικότατα. Το πρόβλημα όμως είναι πως η χώρα δεν έχει χηρματοδότηση απ' τον περασμένο Αύγουστο - και υποχρεούται να καλύπτει τις ανάγκες της με δικά της έσοδα, ενώ είμαστε υποτίθεται σε πρόγραμμα», κατέληξε ο υπουργός.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία - η οποία διεξήχθη μετά από αίτημα της ΝΔ και του ΚΚΕ επί της αρχής και του άρθρο 1 του νομοσχεδίου «ναι» ψήφισαν 156 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. και «όχι» ψήφισαν 104 βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού, της ΧΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.
Ψήφισαν ...συνολικά 260 βουλευτές.
Έντονη αντιπαράθεση
Με ένταση και φωνές εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Το κλίμα ηλεκτρίστηκε ιδιαίτερα, όταν ο Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τους ομιλητές από την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, πως όλες τους οι ομιλίες «είναι για να δίνουν όπλα, εξοπλισμό, στους δανειστές, στους εταίρους και σ' αυτούς που οδηγούν τη χώρα σε ασφυξία».
Με τους βουλευτές της ΝΔ να αξιώνουν να ανακαλέσει, ο κ. Βούτσης έδωσε μονάχα τη διευκρίνιση πως «δια της απουσίας του λόγου σας, οι ενστάσεις και η κριτική που κάνετε στην κυβέρνηση, είναι από την ίδια όχθη που είναι και οι αιτιάσεις των δανειστών».
Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως «δεν ανακαλεί ούτε μία κουβέντα μετά από τη διευκρίνιση αυτή» και ότι «αν θεωρείτε πως έχετε μία ασυλία επειδή κρέμεστε σε μια μειοψηφία του λαού και σε μια πλειοψηφία των μέσων της διαπλοκής, είστε γελασμένοι».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για λογαριασμό της ΝΔ, δήλωσε πως ο υπουργός «ετοιμάζει σκηνικό ρήξης και ψάχνει για ενόχους» και δήλωσε πως εάν δεν ανακαλέσει ο υπουργός, η ΝΔ θα αποχωρήσει από την αίθουσα.
«Ούτε κατά διάνοια υπήρξε η σύνδεση αυτών που σας είπα, με πατριωτικά αισθήματα, ή ότι κατά τη δική σας άποψη έτσι υπηρετείτε καλύτερα τη χώρα», απάντησε ο Ν. Βούτσης. «Το θεωρείτε πατριωτικό σας καθήκον και το εκτελείτε κατά τη δική σας άποψη. Η διαφωνία μας είναι καθαρά πολιτική και σε βάθος - και έχει εξελιχθεί εδώ και πέντε χρόνια. Το θέμα είναι να διευκρινίσουμε όλοι τις απόψεις μας για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Βούτσης.
Η απάντηση του υπουργού, ικανοποίησε τη ΝΔ που παρέμεινε στην αίθουσα, όχι ωστόσο και τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ), που αξίωσε από τον υπουργό να ζητήσει μιαν «ευθεία συγγνώμη», καθώς «η ανασκευή δεν έγινε με σαφή τρόπο» - χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.
«Έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα, δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά οι λιμοί και οι σεισμοί. Λιμός και σεισμός είναι η κυβέρνηση που μας κυβερνά», δήλωσε σε έντονο ύφος ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.
«Αυτός που ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, το μακρύ χέρι της μημονιακής κυβέρνησης, μίλησε για κυβέρνηση του λιμού και του σεισμού, εκπροσωπώντας μάλιστα μια κομματική δύναμη που θέλει να γίνει μέλος αυτής της κυβέρνησης στη θέση των ΑΝ.ΕΛΛ.», απάντησε ο Νίκος Νικολόπουλος.
Υποκρισία χρέωσε σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) στηρίζοντας, ωστόσο, την ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ. «Τα λαϊκά δικαιώματα δεν ήταν η συνέχιση του Μνημονίου που κάνετε. 'Αλλα λέγατε προεκλογικά. Συνεχίζεται κανονικά η απαράδεκτη και εθνοκτόνος διαδικασία», είπε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο βουλευτής.
«Οι πρωταγωνιστές έχουν απλά αλλάξει ρόλους - και μάλιστα με τα ίδια επιχειρήματα», διαπίστωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Ο βουλευτής επικαλέστηκε τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί αποπληρωμής όλου του χρέους στο διηνεκές, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την κυβέρνηση για «αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των καπιταλιστών», εντάσσοντας την Πράξη στην ίδια λογική.
«Καλώς τα τα παιδιά», ειρωνεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) χρησιμοποιώντας μια παλαιότερη κοινοβουλευτική ρήση του Αλέκου Αλαβάνου.
«Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι έρμαιο των τεχνικών κλιμακίων και των δανειστών. Η ΠΝΠ δεν είναι προϊόν πανικού, αλλά προνοητικότητας», απάντησε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ).
Επίθεση από τον Στ. Θεοδωράκη
Αλλεπάλληλες λανθασμένες πολιτικές, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ιδίως στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, καταλόγισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να απωλεσθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και των εταίρων προς την κυβέρνηση, αλλά και να χάσει η χώρα σύμμαχους.
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, στην συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ ισχυρίζεται ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση για να σωθεί η χώρα και να παραμείνει στην Ευρώπη, οι πολιτικές της επιχειρούν έτσι κι αλλιώς να τη στρέψουν πίσω, σε ένα καταστροφικό παρελθόν. Μάλιστα, ανέφερε ότι «για να φυτιλιάσει για άλλη μια φορά την αβεβαιότητα, μιλάει πλέον όλο και πιο συχνά για εκλογές και δημοψήφισμα» διερωτώμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα αν υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι με τέτοιες απειλές θα φοβηθούν οι δανειστές ή μήπως απειλούνται οι εξουθενωμένοι και ανήσυχοι πολίτες για να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μεγαλύτερο ποσοστό;
Κριτική στη συγκυβέρνηση από το ΚΚΕ
«Καταψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια αυτή την επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ζητάμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο κάθε βουλευτής να πάρει την ευθύνη του και όχι να κρύβεται πίσω από συλλογικές ευθύνες κυβερνητικές ή κομματικές», ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προαναγγέλλοντας ανάληψη πρωτοβουλίας για την υποβολή πρότασης διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο κ. Κουτσούμπας άσκησε δριμύτατη κριτική στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για αρπαγή των διαθεσίμων και προετοιμασία της νέας μνημονιακής συμφωνίας. Κάλεσε τους δημάρχους και τους διοικητές των φορέων οι οποίοι υπάγονται στην ΠΝΠ να αντισταθούν στην «ανέντιμη» μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων.
ΠΑΣΟΚ: Διαχειριστική ευθύνη των διοικούντων
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την για ωμό θεσμικό κυνισμό και χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, «αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας».
Μίλησε, ακόμα, για διαχειριστική ευθύνη των διοικούντων των δημόσιων φορέων, που μπορεί να συνδέονται, όπως είπε, με ποινικές ευθύνες και με απιστία, ενώ ανέφερε ότι η αναδρομική ισχύ της έχει στόχο να καλυφθεί και να προστατευθεί η κ. Δούρου.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι με την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κυβέρνηση επέβαλε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό και πρόσθεσε ότι «όχι μόνο δεν κάνει αντίσταση με την ΠΝΠ, αλλά αντίθετα συμμορφώνεται με τις επιταγές της Τρόικα η οποία επαίνεσε την κίνηση αυτή».
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πιάνει ο «εκβιασμός» της κυβέρνησης
Για ατελέσφορο «εκβιασμό» των δανειστών εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο, στην ομιλία του στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας, παράλληλα και αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την προσυπογραφή της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το τελευταίο αποτελεί προσωπική του άποψη.
«Δεν κερδίζετε χρόνο ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού. Χάνετε χρόνο», ανέφερε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης. «Πιστεύετε πως δουλεύει αυτός ο εκβιασμός, πως πρέπει να μας δώσετε τα λεφτά γιατί τελειώνουν, έστω και εάν εμείς δεν έχουμε εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις μας; Φοβάμαι ότι δυστυχώς αυτός ο εκβιασμός δεν δουλεύει. Είχατε προσδοκίες και για το σημερινό Eurogroup, αλλά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο πιστεύετε», ανέφερε.
«Πέμπτη φάλαγγα και νέος ραγιαδισμός»
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, όπως επίσης και η πρωινή του διαπίστωση πως «η χώρα έχει πτωχεύσει», αποτέλεσε την αφορμή και για μια οργισμένη επίθεση, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έκανε λόγο για «πέμπτη φάλαγγα και για νέο ραγιαδισμό», που εκδηλώνεται στη Βουλή.
«Αυτήν την ώρα, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται στο εξωτερικό για διαπραγμάτευση. Κι εσείς έρχεστε να μιλήσετε για πτώχευση απ' το βήμα της Βουλής;» είπε απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κ. Λαφαζάνης.
Έχοντας δεχθεί επιθέσεις, απ' όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την τακτική του να καταθέτει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τις ΠΝΠ της προηγούμενης κυβέρνησης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης, εστιάστηκε στη διαφορά των τότε Πράξεων από τη σημερινή.
«Εδώ δεν έχουμε μια Πράξη για να παρακαμφθεί η Βουλή, να δημιουργηθούν νομικά τετελεσμένα, και να την φέρουμε (εάν τη φέρουμε) εκ των υστέρων προς ψήφιση. Με την κατάθεσή της, η Πράξη άρχισε να λειτουργεί νομοθετικά, και ήρθε εντός διημέρου προς κύρωση στη Βουλή», ανέφερε ο υπουργός. Όσο για τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είπε: «εμείς στηρίζαμε τις ενστάσεις μας κατά τεκμήριο στην Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, και είχαμε την υποχρέωση να τις φέρουμε στην Ολομέλεια. Εσείς πού την στηρίξατε; Ούτε νύξη δεν αφήνει η Έκθεση για αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου...».
«Λέτε πως από την ΠΝΠ ζημιώνονται οι φορείς. Πού το στηρίζετε ότι οι φορείς χάνουν τα λεφτά τους; Και λυπάμαι που τα λέει αυτά το ΚΚΕ. Δηλαδή είναι πολύ ωραία να τα διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά ο τάδε δεξιός Περιφερειάρχης - αλλά αν πάει να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χάνονται τα λεφτά των φορέων, οι ηγεσίες των οποίων έχουν διοριστεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε.
«Αν κάνουμε αυτήν την προσπάθεια, δεν το κάνουμε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Τα έσοδα του Δημοσίου θα τους στηρίξουν κανονικότατα. Το πρόβλημα όμως είναι πως η χώρα δεν έχει χηρματοδότηση απ' τον περασμένο Αύγουστο - και υποχρεούται να καλύπτει τις ανάγκες της με δικά της έσοδα, ενώ είμαστε υποτίθεται σε πρόγραμμα», κατέληξε ο υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου