Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Επιτάχυνση για συμφωνία και χρηματοδότηση


Οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει σε θέματα που η ίδια έχει ορίσει ως "κόκκινες γραμμές" στη διαπραγμάτευση.


Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε την επαναβεβαίωση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και εξέφρασε τη βούληση για επιτάχυνση των διαβουλεύσεων ώστε να επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος του μήνα.
Η ..πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο έχει τη σημασία της, καθώς από την πλευρά της Αθήνας σηματοδοτεί τη βούληση επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απεμπλοκή και την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σηματοδοτεί επίσης την απόφαση της Αθήνας να τονίσει στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και όχι στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.
Η πολιτική λύση σε αμοιβαία αποδεκτή βάση, η οποία θα εδράζεται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, μπορεί να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Και αυτό γιατί τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια επαναφέρουν διαρκώς τις μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις, νέες επιβαρύνσεις φόρων, απελευθέρωση των απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει σε θέματα που η ίδια έχει ορίσει ως "κόκκινες γραμμές" στη διαπραγμάτευση. Είναι αξιοπερίεργο για λογαριασμό ποίων ζητούν τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια την απελευθέρωση των απολύσεων. Υπάρχουν, άραγε, μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που πρόκειται να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις στο επόμενο διάστημα; Είναι έτσι ή πρόκειται για ιδεολογική εμμονή των τεχνικών κλιμακίων; Αν υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις, γιατί να μη μάθει ο ελληνικός λαός ποιες είναι αυτές για χάρη των οποίων η χώρα βρίσκεται στη μέγγενη; Οι φήμες οργιάζουν για αξιώσεις του γνωστού "τριγώνου της αμαρτίας". Αν, όμως, είναι μόνο φήμες, τότε καλό θα ήταν να μάθουμε γιατί επιμένουν τα τεχνικά κλιμάκια. Για χάρη -ίσως- εγχώριων επιχειρήσεων που βρίσκονται, ή πρόκειται να βρεθούν, υπό τον έλεγχο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών;
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μια συμφωνία που μπορεί να στηριχθεί επί των θεμάτων στα οποία έχει διαπιστωθεί σύγκλιση και ζητεί την παραπομπή των επίμαχων ζητημάτων για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά στη συζήτηση για την οριστική συμφωνία του Ιουνίου. Η συμφωνία αυτή πρέπει να συνοδεύεται με άνοιγμα της χρηματοδότησης.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: