Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Οι «ευγενείς» Σλοβακία και Σλοβενία κι ο «αγενής» Βαρουφάκης


Το «φιλοευρωπαϊκό» Reuters συγκλονίστηκε από τη… μοναξιά του Έλληνα υπουργού στους «σκοτεινούς δρόμους» της Λετονίας, ο comme il faut Economist διαπίστωσε ότι «ο υπουργός με τα τζάκετ είναι ιδιαίτερα αντιπαθής στους άλλους υπουργούς Οικονομικών» και οι Financial Times προανήγγειλαν για μια ακόμη φορά - εξ ονόματος του... Αλέξη Τσίπρα - την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.


Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν...
όντως ο Τσίπρας σχεδιάζει... ανασχηματισμό σε ανοιχτή γραμμή με τους Financial Times - κι έως τότε η εγχώρια… μιντιακή διανόηση μπορεί να συνεχίσει να συνταράσσεται από την απρεπή περιφρόνηση που επέδειξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στα λαβράκια και τον σολομό του επίσημου δείπνου του Eurogroup στη Ρίγα.

Ναι, είναι αλήθεια, η αστική ευγένεια του εγχώριου «φιλοευρωπαϊκού τόξου» ουδέποτε είχε δεχθεί τέτοιο πλήγμα επί ημερών Βενιζέλου, Χαρδούβελη και Στουρνάρα. Τότε στα Eurogroup, αν μη τι άλλο, τα Μνημόνια υπογράφονταν με πλήρη σεβασμό στους στοιχειώδης κανόνες του savior vivre. Και οι Έλληνες υπουργοί υφίσταντο με την – οφειλόμενη – μεγαθυμία την «δίκαιη» οργή των εντιμότατων εταίρων και gentlemen.

Η οποία οργή, παρεμπιπτόντως, ήταν ακριβώς η ίδια και προερχόταν από τους ίδιους gentlemen. Αλλά φορούσε πάντα… κοστούμι και γραβάτα και δεν την προκαλούσε ο «απίστευτος» Βαρουφάκης

Ο Mr. Ubelievable, για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ που φέρεται να κατακεραύνωσε τον Γιάνη Βαρουφάκη στη συνεδρίαση της Λεττονίας, είναι ο υπουργός της ίδιας χώρας που τον Ιούνιο του 2012 προειδοποιούσε την Ελλάδα με έξωση από το ευρώ. «Εάν οι Έλληνες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και δεν πληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει θα απαιτήσουμε να φύγουν από την ευρωζώνη», δήλωνε τότε, εν όψει εκλογών, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίκο.

Η Σλοβακία επίσης – σταθερός σύμμαχος και «λαγός» της Γερμανίας από ένταξής της στο ευρώ το 2009 – ήταν η χώρα που το 2010 δήλωσε ορθά-κοφτά ότι δεν μετέχει στο πρώτο πακέτο διάσωσης των 110 δις ευρώ υπέρ της Ελλάδας. Το αίτημά της έγινε δεκτό και, παρά τις διαμαρτυρίες των λοιπών εταίρων για «έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», το ποσό που της αναλογούσε μοιράστηκε ως επιβάρυνση στα υπόλοιπα κράτη - μέλη, με βάση τη συνεισφορά κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Η έτερη των… gentlemen, η Σλοβενία, διακρίνεται επίσης για την σταθερή προσήλωσή της στο γερμανικό δόγμα και τα γερμανικά συμφέροντα, από εποχής διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Από τότε, δηλαδή, που το Βερολίνο έστελνε «αεροπλανιές» όπλων της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε Σλοβενία και Κροατία μέσω Αυστρίας και Ουγγαρίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας προειδοποίησε προχθές τον – αγενή – Γιάνη Βαρουφάκη ότι πρέπει να υπάρξει «Plan B» για την περίπτωση της Ελλάδας. Ουδέν πρωτότυπο. Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Μίροσλαβ Λάτσακ προειδοποιούσε ευθέως την τότε νεοεκλεγείσσα – και εξόχως ευγενή – κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν είναι υποχρεωτικό να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Ένας ακόμη «φίλος», και επίσης ευγενής, ο Λουίς ντε Γκίντος εξ ονόματος της Ισπανίας, δήλωσε στη Ρίγα ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», αναφερόμενος στην επιμονή Βαρουφάκη να μην δέχεται «αλλαγή διαδικασίας» και επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Επίσης καμία έκπληξη και εδώ. Η θέση της Ισπανίας κατά της όποιας χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας είναι σταθερά η ίδια από το 2012, όταν η ευρωζώνη έδωσε στη Μαδρίτη 41 δις, απ’ ευθείας από τον ESM, για να σώσει τις κρατικοποιημένες τράπεζες της χώρας χωρίς ποτέ το ποσό αυτό να εγγραφεί στο δημόσιο χρέος. Ορθώς τα έδωσε, μόνον που το ίδιο δεν έγινε ποτέ για την Ελλάδα. Και, βεβαίως, η Μαδρίτη ουδένα λόγο είχε πλέον να ταυτίζεται και να στηρίζει την «αναξιόπιστη» Ελλάδα.

Εν ολίγοις, οι gentlemen της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και λοιπών ευγενών δυνάμεων στην ίδια πολιτική γραμμή βρίσκονταν τότε,  στην ίδια βρίσκονται και τώρα. Το ύφος τους άλλαξε κι όχι η ουσία της πολιτικής τους. Κι αυτή η αλλαγή ύφους οφείλεται στο ότι άλλαξαν κι οι απαντήσεις των Ελλήνων συνομιλητών τους. Κι όχι στο ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης φοράει τζάκετ και δίνει πρώτα συνέντευξη στο Paris Match και μετά στο Philosophie magazine.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: