Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Στην σημερινή συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ ποντάρει η κυβέρνηση

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που οδηγούν πολλούς να μιλάνε για ρήξη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία. Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Αθήνα πραγματοποιήθηκαν χθες για το ελληνικό ζήτημα σε μια προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων τις επόμενες βδομάδες.
Στη συνάντηση που κλείστηκε πριν από δύο ημέρες, παρά τις «πληροφορίες» που έκαναν λόγο για άγνοια της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι... θα επαναληφθεί το καλό κλίμα της προηγούμενης συνάντησης στο Βερολίνο, με στόχο να «προχωρήσει άμεσα η παροχή ρευστότητας στη χώρα», ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί ο κ. Τσίπρας στις σημερινές επαφές του με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ.
Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (14:30 ώρα Ελλάδος), στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της η ελληνική πλευρά ελπίζοντας ότι θα χαλαρώσει το κλίμα ασφυξίας που επικρατεί και επιπλέον θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των αλληλοσυγκρουόμενων «πληροφοριών» από τα διάφορα κέντρα και «παράκεντρα».

Παραμένουν τα «αγκάθια»

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης δεν έχουν ξεπεραστεί, με αποτέλεσμα να μην αναμένονται αποτελέσματα ούτε στο επικείμενο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.
Περιμένουμε από την Ελλάδα μια ενδιάμεση έκθεση στη Ρίγα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, προσθέτοντας ότι έχει περιορισμένες προσδοκίες από το Eurogroup της Παρασκευής. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είναι «πολιτική»η προθεσμία της 30ής Απριλίου για να καταθέσει η Ελλάδα την πλήρη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ενώ η νομική προθεσμία για το ελληνικό πρόγραμμα είναι η 30ή Ιουνίου.
Μόνο πολιτικά θα λυθούν τα καυτά ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, το μήνυμα από τις συζητήσεις στο Παρίσι των τεχνικών κλιμακίων, καθώς οι δανειστές διατυπώνουν συνεχώς νέες ενστάσεις και απαιτήσεις.

Το ένα... Group διαδεχόταν το άλλο

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.
Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, τα στελέχη των θεσμών επέστρεψαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και συνέχισαν τις συνομιλίες στο Brussels Group. Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια του Athens Group, που επρόκειτο να αναχωρήσουν σήμερα από την Ελλάδα, παρέτειναν κατά μία ημέρα τις επαφές στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: