Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Χωρίς το πολυνομοσχέδιο η σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group

Στις Βρυξέλλες μετατοπίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, με τον επικεφαλής του ΣΟΕ, καθηγητή Γιώργο Χουλιαράκη, να προΐσταται των ελληνικών κλιμακίων, τα οποία θα «διευρυνθούν» και με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων που συμμετείχαν στις τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα.
Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί ξανά γύρω από... τις γνωστές θεματικές ενότητες, ενώ δεν πρόκειται να παρουσιαστεί το πολυνομοσχέδιο, προτού η κυβέρνηση καταλήξει στην τελική του μορφή.

Το πολυνομοσχέδιο στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

Παράλληλα, στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να εξετάσει και να εμπλουτίσει το πολυνομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις.
Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα, ωστόσο έχουν αποφασιστεί σειρά παρεμβάσεων στη φορολογική πολιτική. Μεταξύ άλλων έχουν αποφασιστεί η επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης, η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών, καπνού και αλκοόλ, η ίδρυση φορολογικής και τελωνειακής ακαδημίας, η καθιέρωση Δημοσιονομικού Συμβουλίου και η αναβάθμιση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

«Ευέλικτες κινήσεις» και «κόκκινες γραμμές»

«Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν όχι μόνο για λόγους πολιτικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού», σημείωνε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος χθες το απόγευμα, απορρίπτοντας τα σενάρια για υποχώρηση σε κάποιο από τα τρία ανοιχτά «μέτωπα» που διχάζουν τις δύο διαπραγματευόμενες πλευρές.
Το χρονοδιάγραμμα, που ελπίζει να ισχύσει η Αθήνα, περιλαμβάνει τη σύναψη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η ΕΚΤ σε προσεχή συνεδρίασή της να λάβει μια θετική απόφαση για την Ελλάδα και η συμφωνία να επισημοποιηθεί –γιατί όχι;– και με μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από τις 11 Μαΐου. Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει 763 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Από τις 8 Μαΐου η «Ώρα του πρωθυπουργού»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωής Κωντσαντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε ότι καθιερώνει την «Ωρα του πρωθυπουργού», κατά την οποία θα απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών.
Η «Ωρα του πρωθυπουργού» θα διεξάγεται κάθε Παρασκευή, αρχής γενομένης από τις 8 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: