Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Reuters: Η Ελλάδα και οι εταίροι της παίζουν... την κότα

«Χρεοκοπούμε», «Όχι δεν χρεοκοπείτε». «Μας στραγγαλίζετε», «Όχι, δεν σας στραγγαλίζουμε». «Μας χρωστάτε από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο», «Δώσαμε ήδη». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει το Reuters το «παιχνίδι της κότας» που παίζεται  ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
Ένα παιχνίδι, που μετατρέπεται σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς η Αθήνα τρεκλίζει προς τη χρεοκοπία, χωρίς συμφωνία για ρευστό με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις στον ορίζοντα, όπως εκτιμά το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: αν η Ελλάδα πέσει, δεν θέλουν τα αποτυπώματά τους στο όπλο του «φόνου», αναφέρει το Reuters, που είναι ...και ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος.

«Αν η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό και χρεοκοπήσει τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι την έσπρωξε από το χείλος του γκρεμού ή απέτυχε να προσπαθήσει να τη σώσει», σημειώνεται.
Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη εντοπίσει τον ένοχο της επιλογής της- η Γερμανία, ο κύριος «ταμίας» της Ευρώπης, κατηγορείται ότι επέβαλλε τοξικές πολιτικές λιτότητας στους Έλληνες, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση, γράφει το Reuters.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζονται να κατηγορήσουν την πρωτάρα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν επιθετική, παρεμπόδισε και απέτυχε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, ενώ απέφυγε τις σκληρές επιλογές ενώ η Αθήνα καιγόταν.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από τον εαυτό της, αλλά στο τέλος, εξαρτάται από αυτούς», είναι το μήνυμα από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τα κεντρικά του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Ο Τσίπρας και ο «ευθαρσής» υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησαν αρχικά να δημιουργήσουν μία συμμαχία ενάντια στο Βερολίνο, περιοδεύοντας στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τις Βρυξέλλες και τα στούντιο, μετά από την εκλογή τους. Δεν βρήκαν σύμμαχο εκτός των ΜΜΕ.
Ο Τσίπρας αναβίωσε τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις από τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας, που η κυβέρνησή του εκτιμά στα 279 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα 240 δισ. της διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Το Βερολίνο απάντησε ότι ήδη έχει αποζημιώσει τα θύματα και μία συμφωνία του 1990 έχει βάλει τέλος σε αυτές τις αξιώσεις.
Ο ρόλος της Α. Μέρκελ
Η Άνγκελα Μέρκελ προσεκτικά έδειξε καλή πρόθεση και επιχείρησε να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον Τσίπρα, ενώ επέμενε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τους μεταρρυθμιστικούς όρους των δανειστών, που περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις- όπου υπάρχει σκληρή αντίσταση- και μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό», είπε μετά από τη συνάντησή της με τον Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα. «Η γερμανική πλευρά είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε όλη τη στήριξη που θα μας ζητηθεί. Αλλά βέβαια πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Οι επενδυτές για λίγο ήλπισαν ότι η δέσμευσή της μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής, όπως η υπόθεση του Μάριο Ντράγκι το 2012 να κάνει «ό,τι χρειάζεται για να προστατευθεί το ευρώ». Ομως, τα σχόλια της Μέρκελ μπορεί να ερμηνευθούν και ως μία άσκηση προληπτικής αποφυγής ευθυνών. Σε αντίθεση με τον Ντράγκι, δεν είπε ποιος πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ελλάδας, τονίζει το Reuters.
Ο υπουργός Οικονομικών της είναι ανοιχτά σκεπτικός για το αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ. Θυμωμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν ξεκάθαρο ότι απέχουν από μία συμφωνία με την Ελλάδα, απέρριψαν την έκκληση Βαρουφάκη για πρόωρη εκταμίευση με αντάλλαγμα μερική μεταρρύθμιση και του είπαν ότι δεν συζητούν καν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους μέχρι η Ελλάδα να υπογράψει και να εφαρμόσει ένα πλήρες πλάνο μεταρρυθμίσεων.
Αν και οι Έλληνες ηγέτες επιμένουν ότι η Ευρώπη πρέπει λάβει σοβαρά υπόψη και να σεβαστεί τη δημοκρατική επιθυμία των Ελλήνων, οι δανειστές απαντούν ότι και εκείνοι έχουν εντολή από τους ψηφοφόρους τους. Κατά τον Βαρουφάκη, οι χώρες της ευρωζώνης δεν δάνεισαν όλα αυτά τα χρήματα για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες, που είχαν δανείσει απερίσκεπτα δισεκατομμύρια στην Αθήνα, τονίζει το δημοσίευμα.
«Ανοησίες», απαντούν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Αυτές οι τράπεζες είχαν απώλειες όταν το 2012 έγινε αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας. Ο Βαρουφάκης διεύρυνε τον κύκλο των ευθυνών προς την ΕΚΤ, κατηγορώντας την ότι προκαλεί ασφυξία στην Ελλάδα, στερώντας από τις τράπεζες τη ρευστότητα και περιορίζοντας τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους στην κυβέρνηση.
Κάτι που προκάλεσε την αγανακτισμένη απάντηση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η στήριξη της ΕΚΤ στην Ελλάδα φτάνει σε περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μπλόκαρε με συνθήκη για τη νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.
Για εβδομάδες, οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε στους ομολόγους τους στην ευρωζώνη ότι έχουν ξεμείνει από ρευστό, για να βρουν τελικά κάποια περισσευούμενα για να πληρώσουν την επόμενη δόση χρέους. «Φωνάζουν «λύκος» τόσο συχνά, που όταν τελικά θα χρεοκοπήσουν, κανείς δεν θα τους πιστέψει», είπε ένας διαπραγματευτής της ΕΕ στο Reuters, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: