Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η διαπραγμάτευση και η προπαγάνδα τρόμου


Το πολιτικό και μιντιακό σύστημα επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί. Ποντάρει στη σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ίδια τη χώρα.


Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - δανειστές μπαίνουν σε κρίσιμη φάση, καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου, μαίνεται ο πόλεμος των ...διαρροών με πρωταγωνιστή, ως συνήθως, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Και τι δεν έχει η προπαγάνδα τρόμου για τη χώρα μας. Από Grexit και έκδοση παράλληλου νομίσματος ώς χρεοκοπία εντός του ευρώ! Ο στόχος των δηλώσεων και των διαρροών είναι να αναγκαστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις και να εφαρμόσει μνημονιακά μέτρα. Να εφαρμόσει δηλαδή νέες περικοπές συντάξεων, μαζικές απολύσεις, αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ και να προχωρήσει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Οι δυνάμεις της Ευρωδεξιάς, διεθνείς και εγχώριες, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και να υποταχθεί στις μνημονιακές πολιτικές. Το σύστημα της διαπλοκής, έπειτα από μια περίοδο αυτοσυγκράτησης μπροστά στη νέα κατάσταση, άρχισε να κινδυνολογεί και να εγκαλεί τη νέα κυβέρνηση για τη στάση της. "Χωρίς Μνημόνια δεν υπάρχει χρηματοδότηση" λένε τώρα, ενώ πριν από έναν μήνα οι ίδιοι προέβλεπαν υποχώρηση των δανειστών.
Το πολιτικό και μιντιακό σύστημα επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί. Ποντάρει στη σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ίδια τη χώρα. Ανακαλύπτει μονομερείς ενέργειες, δίνοντας "γραμμή" στους δανειστές. Εγκαλεί τη νέα κυβέρνηση επειδή δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών για συνέχιση της πολιτικής της σκληρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, που πλήγωσε βαθιά τη χώρα και τον λαό μας. Ματαιοπονούν όμως ζητώντας από τον Τσίπρα να γίνει Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την πολιτική διαφωνία στα τέσσερα σημεία: εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο συμβιβασμός που επιδιώκει η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ας μην έχει το εγχώριο μνημονιακό σύστημα ψευδαισθήσεις. Η νέα ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού, αλλά δεν πρόκειται να υποταχθεί στις μνημονιακές πολιτικές.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει σαφή στρατηγική, προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για την άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα. Η άρση της ασφυξίας αυτής αποτελεί πλέον αναγκαία προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Παρά τις υποβολιμαίες "πολεμικές ιαχές" και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές, η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει. Η Αθήνα έχει διανύσει τα βήματα που πρέπει. Τώρα ο λόγος είναι στους εταίρους - δανειστές: να διανύσουν την απόσταση που έχει απομείνει.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: