Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Θύελλα στη Βουλή για τα ταμειακά διαθέσιμα

«Άναψαν τα αίματα» με το... καλησπέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συζητά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ΠΑΣΟΚ, διά του Ανδρέα Λοβέρδου, ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας πριν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος επίσης ζήτησε να μιλήσει επί της διαδικασίας.

Ο προεδρεύων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έδωσε... τον λόγο στον υπουργό, αλλά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον διέκοπτε επανειλημμένα.

Οταν ο κ. Μάρδας ήταν στο βήμα ο Ανδρέας Λοβέρδος ακούστηκε να φωνάζει: «Είμαστε εκπρόσωποι του λαού, εσείς τι θέλετε εδώ; Δεν είστε εκπρόσωπος του λαού».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος είπε στον προεδρεύοντα της Επιτροπής: «Έχει δίκιο ο Πανούσης που λέει ότι δεν καταλαβαίνει πώς σε εκλέγουν βουλευτή».

Ο κ. Μάρδας πρόλαβε απλώς να πει μία φράση, ότι προτείνει «να γίνει μία συνεδρίαση». Ο Ανδρ. Λοβέρδος φώναξε πως «ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα δουλέψουμε!».

Όρθιος ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης απαιτούσε από τον υπουργό να καθίσει κάτω.

«Αυτό το πράγμα είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί. Να ανακαλέσετε και να διαγραφούν από τα πρακτικά», είπε ο Β. Διαμαντόπουλος και διέκοψε τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά.
Μετά τη διακοπή τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ο οποίος και παρουσίασε την πρόταση αντί του υπουργού. Είπε δηλαδή ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συζητηθεί η ΠΝΠ σε μία συνεδρίαση αντί τεσσάρων πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter:

«Η κυβέρνηση έφερε την ΠΝΠ στη Βουλή και προσπαθεί να την κρύψει με κατεπείγουσα διαδικασία που δεν ομολογεί από ντροπή» έγραψε επίσης.
Συγκεκριμένα ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Δήμας ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τη διαδικασία που, όπως είπε, αποκλείει από τη συζήτηση τους κοινωνικούς φορείς και τους δημάρχους - περιφερειάρχες που τους αφορά άμεσα η ρύθμιση
Από την πλευρά του Ποταμιού ο Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φυγομαχία» και πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει «άλλες σκοπιμότητες».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες νομοθετικές πρακτικές με την προηγούμενη. Ζήτησε να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σε διαφορετική περίπτωση να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία.
Ο κ. Διαμαντόπουλος επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση, ωστόσο η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε επίμονα το λόγο και αντιπρότεινε αύριο να ακουστούν οι φορείς και την Παρασκευή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
«Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου», είπε η βουλευτής, «έχει επενδύσει 7,1 εκατ. ευρώ με 5,8% επιτόκιο. Αν τα πάρει και τα βάλει στην ΤτΕ με 2% χάνει χρήματα δημοτών του. Ας τον ακούσουμε, αυτό ζητώ από τους βουλευτές».
Την πρόταση αποδέχτηκε ο Νίκος Φίλης και η Επιτροπή διέκοψε προκειμένου να αποφασιστεί η διαδικασία.
Τελικά αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η πρόταση της αντιπολίτευσης και αύριο θα ακουστούν οι εξής φορείς: ΚΕΔΕ, Ένωση Περιφερειών, Περιφέρεια Αττικής και Σύνοδος Πρυτάνεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: