Οι ευρωπαίοι ηγέτες, με προεξέχουσα την Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι και εξετάζουν όλα τα σενάρια για να αποτρέψουν το Grexti, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους, σημειώνοντας πως προϋπόθεση είναι ο Αλέξης Τσίπρας να είναι πρόθυμος να εφαρμόσει ένα μέρος - και όχι το σύνολο - των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να ηγηθεί αυτών των προσπαθειών προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Στο Βερολίνο εξετάζεται κάθε σενάριο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με την Ελλάδα και να αποτραπεί το Grexit», φέρονται να δηλώνουν οι εν λόγω αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως οι ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να επιδείξουν περαιτέρω ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit.
Σημειώνεται πως ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του ΔΝΤ, ο οποίος μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο MNI δήλωσε πως «το Grexit δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, καθώς τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί σημαντικά. «Πρέπει να να αποκτήσουμε το momentum λίαν συντόμως», σημείωσε.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική και χρηματοδοτική σταθερότητα της Ελλάδας» υποστήριξε εν συνεχεία ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως ήδη έχουν υπάρξει ορισμένες συζητήσεις, στις οποίες έχει αποφασιστεί ο τρόπος εξασφάλισης της σταθερότητας. Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναγνώρισε τη λαϊκή εντολή για αλλαγή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές. «Δίχως αμφιβολία, η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή για αλλαγή του προγράμματος» τόνισε.
«Μεγάλο κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση ενός Grexit διακρίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Καουσίκ Μπασού σε συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε ερώτηση εάν μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως εκείνη που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Καουσίκ Μπασού απάντησε: «Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Στην Ευρώπη επικρατεί σχετική ηρεμία. Η ανάπτυξη είναι μεν αναιμική, εντούτοις αρχίζει να τονώνεται. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά: η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου