Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στο μικροσκόπιο η σύμβαση με την Digea

Η θέση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ότι η παραχώρηση του συνόλου των ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea αποτελεί πράξη κατά των συμφερόντων του Δημοσίου έχει κυριαρχήσει αυτήν την περίοδο. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος προεκλογικά είχε ασχοληθεί πάρα πολύ με το ζήτημα της ψηφιακής τηλεόρασης, αποκάλυψε στη Βουλή πως ήδη άρχισε ο έλεγχος της επίμαχης σύμβασης και των ενεργειών των μελών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, για τα οποία ...θα διερευνηθεί αν έχουν «ευθύνες ζημίας στο Δημόσιο και υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων»! Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης με 13 ερωτήματά του προς την ΕΕΤΤ ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειές της πριν και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού παραχώρησης των συχνοτήτων στην Digea και το απαντητικό έγγραφο της ΕΕΤΤ διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ο έλεγχος των πεπραγμένων της ΕΕΤΤ έχει δύο στόχους. Αφενός, να οδηγήσει στην αλλαγή όλων των μελών της Διοίκησής της άμεσα και να καταλογισθούν ευθύνες σε αυτά αν προκύψουν κατά τον έλεγχο. Αφετέρου, να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης που υπέγραψε η ΕΕΤΤ με την Digea στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, παραδίδοντάς της για τα επόμενα 15 χρόνια τη διαχείριση του σπάνιου πόρου των συχνοτήτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών δεν φαίνεται να έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία της πολύκροτης υπόθεσης του ψηφιακού διαγωνισμού. Στα ερωτήματα, για παράδειγμα, που ετέθησαν δεν συμπεριλαμβάνονται οι επισημάνσεις των άλλων εταιρειών που ήθελαν να λάβουν μέρος και δεν το έπραξαν, καταγγέλλοντας επί της ουσίας πως η ΕΕΤΤ ενεργεί προνομιακά για μία εταιρεία, την Digea, και προωθεί τη δημιουργία μονοπωλίου.
τυπολογιες

Δεν υπάρχουν σχόλια: