Σε μια πολιτική λύση με πολιτική απόφαση εξακολουθεί να ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση ενώ οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους συνεχίζονται με πυκνούς ρυθμούς στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τα ηνία της διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει... ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μπαίνοντας μπροστά από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έχει καταστεί «κόκκινο πανί» για τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί προσχηματικό το σφυροκόπημα του Γιάνη Βαρουφάκη, μέσω δηλώσεων, διαρροών και δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα το Eurogroup στη Λετονία, (το οποίο μοιάζει να συνεδρίασε με μόνο σκοπό να γίνει στόχος ο Βαρουφάκης).
Με δεδομένο το κλίμα που διαμορφώνουν οι παράγοντες του Eurogroup ο πρωθυπουργός επιχειρεί έναν διακριτικό πολιτικό ελιγμό προκειμένου να «τραβήξει» το κέντρο βάρους των συζητήσεων από το Eurogroup και να τις κατευθύνει στο πολιτικό επίπεδο βασιζόμενος στο σταθερό πλέον κανάλι επικοινωνίας με την Μέρκελ και τις απευθείας επαφές του με τους ευρωπαίους αξιωματούχους (υπενθυμίζεται πως χτες συνομίλησε και με τον Ντάισελμπλουμ).
Έτσι ναι μεν ο πρωθυπουργός καλύπτει πολιτικά τον υπουργό Οικονομικών απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται εντός κι εκτός της χώρας, ωστόσο αναδιατάσσοντας την διαπραγματευτική ομάδα, ενισχύει στο πλευρό του δύο πρόσωπα,
- τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της διαπραγματευτικής ομάδας που, αναλαμβάνει ρόλο συντονισμού της,
- τον Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος πλέον θα «τρέχει» τις διαπραγματεύσεις στο επίπεδο του Brussels Group με τον Νίκο Θεοχαράκη να «αποσύρεται» από τη διαπραγματευτική ομάδα αναλαμβάνοντας να εκπονήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας
- Τέλος, προσθέτει, τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά ο οποίος τίθεται επικεφαλής μιας ειδικής ομάδας συντονισμού που θα στηρίζει τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Κι ενώ απαντήσεις σχετικά με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενικός (11.30μ.μ.) κύκλοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι επιζητούν μια ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές με σκοπό να τελεσφορήσει αν όχι ως την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου, τουλάχιστον μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει τη λογική της «σπονδυλωτής» συμφωνίας, όπως έχει αναφέρει προ εβδομάδων ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, δηλαδή χαλάρωση στο χρηματοδοτικό ζήτημα μέσα από μια χαραμάδα φωτός για τα έντοκα, στη βάση μιας «πολιτικής» συμφωνίας των πολιτικών κοινών τόπων που έχουν εξευρεθεί μέχρι στιγμής.
Αυτοί οι κοινοί τόποι όπως περιγράφονται από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου αφορούν την μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη Αρχή, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ, την μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, την εισαγωγή του μέτρου της λοταρίας, την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών (με κάρτα) από ένα ποσό και πάνω, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να προωθηθούν άμεσα με τη μορφή ενός νομοσχεδίου εφόσον πρώτα επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει μια άμεση λύση για τη ρευστότητα, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει το δίμηνο Μαΐου για την διαπραγμάτευση επί της τελικής συμφωνίας.
Ποιος ο ρόλος της Μέρκελ;
Σε αυτό το σενάριο σκόπελο δείχνει να αποτελεί το γεγονός, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ότι οι πιο σκληροί ευρωπαϊκοί κύκλοι με προεξάρχοντα τον Σόιμπλε προωθούν στον αντίποδα το σενάριο μιας λύσης – πακέτο στο τέλος Ιουνίου, με τη χώρα σε οριακή κατάσταση, έτοιμη να συνθηκολογήσει με αντάλλαγμα τη ρευστότητα.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες μέρες κι ενώ θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group θα συνεχίζουν να εργάζονται για μια ενδιάμεση συμφωνία στη βάση μιας πολιτικής απόφασης.
Παρά το κλίμα των ημερών, δείχνουν να εκτιμούν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε και ενδεικτικά παραπέμπουν στη δεύτερη συνομιλία που είχε μέσα σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός με την Μέρκελ, στις Βρυξέλλες δια ζώσης και τηλεφωνικώς την Κυριακή. Παρόλο που το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών παραμένει «εμπιστευτικό» αφήνεται να εννοηθεί ότι διεξάγονται σε θετικό κλίμα, με την Μέρκελ να κινείται στην κατεύθυνση της δήλωσής της την περασμένη Πέμπτη, ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να μην ξεμείνει από ρευστό.
topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου